На головну сторінку

Степан Кривенький



Кривенький Степан Федорович — поет, самодіяльний композитор, Заслужений працівник культури України, Почесний громадянин Волині.

Перейти до списку пісень >>

Дати життя: 06.04.1941 - 15.09.1992
Місце народження: село Вільхівка Горохівського району

Біографія

Народився Степан Кривенький в селі Вільхівка Горохівського району в сім'ї хліборобів. У батьків, крім Степана, був ще старший син Євген. Долю своїм синам батьки не обирали. Та й звідки вони могли знати, що менший Степан, народжений у ті важкі роки війни, з материнським молоком вбере у себе вміння любити і прощати, талант творити прекрасне із слів та нот, оспівувати те, чим обдарував землю Господь.

Ще з дитинства Степан щось тихенько виспівував. Зазвичай, це були пісні, почуті на сімейних святах, співані мамою та її родичами. Коли хлопчикові виповнилося п'ять років, з фронту повернувся батько і привіз невелику німецьку гармошку. Степан брав її у руки, коли нікого не було вдома. І якими ж здивованими одного разу були батьки, коли почули, як гарно звучить вона у маленьких рученятах. Рішення прийняли правильне: хлопчину віддали навчатися до Горохова у музичну школу. Тоді й купили йому новенького баяна.

Хоч і мав хворі очі, музичну науку, як ніяку іншу, вивчав ревно і терпеливо. Другою улюбленою школою для юного Степана стало Луцьке культосвітнє училище. Серед обдарованих юнаків і дівчат першим промінцем засяяв його самобутній та ще не відшліфований талант.

Творчий старт своїм прекрасним починанням судилося також взяти у рідній Вільхівці. Тоді він працював баяністом у місцевому Будинку культури, а тим часом там збиралися дзвінкоголосі мешканці села, які згодом, у 1960 році, об'єдналися у хор.

Першим і одним із найкращих учасників хору на той час був авторитетний керівник місцевого господарства Володимир Жигун. Він разом із Степаном Федоровичем дав хору звучне і красиве ймення "Хлібодар". У роботі над репертуаром з'явилися перші пісні Степана Кривенького.

Степан Кривенький швидко здобув повагу і визнання: його стали звати поетом, композитором і найвищим йменням - музикантом від Бога. Хор став одним із найулюбленіших, найбажаніших колективів не тільки району і області, а й за кордоном. Зіркові успіхи відкрили йому широкі дороги до Грузії, Білорусії, Росії, Польщі.

Степан Федорович справжньою синівською любов'ю був прив'язаний до своєї рідної Волині, трудівників полів, до сільських вечорів, солов'їних ранків, до свого золотого сонця і садів, бо про них писав щиро так, як веліло його серце, співав красиво так, як співала його душа. Степан Федорович горнувся до людей своїми піснями. На перший погляд непомітний, скромний, невибагливий, а люди бачили у ньому щедрого на добро однодумця, порадника, людину.

Чималий колектив розумів його з єдиного погляду, з півжесту, з півноти. Таке взаєморозуміння, співзвучність у піснях і гармонія у душах пророкували йому ще більшу славу і ще вище визнання.

15 вересня 1992 року обірвалося життя Степана Федоровича, він відійшов несподівано, дуже рано, залишивши сиротами недоспівані свої пісні і світлу пам'ять про себе у тих, хто його знав, любив, цінував. Тоді, здавалось, ніхто не звабить хор на сцену... Степан Кривенький у своїй передсмертній поезії просив улюблений хор не сходити зі сцени, і "Хлібодар" заспівав!

Ось так високо до зірок підняв славу композитора, заслуженого працівника культури, почесного громадянина Волині (це звання присвоєно посмертно) гімн нашого краю, візитна картка Волині, улюблениця дорослих і малих - пісня "Волинь моя". Народний хор під керівництвом Володимира Онищука продовжує працювати над художньою творчістю української пісні, новими танцювальними постановками. У 2001 році хор став лауреатом обласної премії імені Степана Федоровича Кривенького.

Стоїть зараз Степан Федорович у скульптурній позолоті під благодатним небом своєї Вільхівки. Уже немає і Марії Климівни. Пам'ятник Степану Кривенькому виготовив талановитий скульптор Леонід Українець ще на зорі незалежності. Торік його поновили стараннями Горохівської райдержадміністрації та районної ради. Пам'яті композитора щорічно у селі Горбаків на Рівненщині проводиться фестиваль "Поліський краю дорогий".

Щоб описати життя піснедара, не потрібно багато красивих слів. Для цього просто потрібно заспівати одну з улюблених пісень, послухати спів "Хлібодара" чи перегорнути сторінки його збірки. І тоді все стане зрозумілим. Щороку в день народження композитора учасники художньої самодіяльності, друзі та рідні приходять до Степана Федоровича Кривенького на могилу, щоб вшанувати його і помолитись за його душу.

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 А чи вродить жито? С. Кривенький / С. Кривенький    243
 А я - твоя земля С. Кривенький / С. Кривенький    393
 Батьку мій С. Кривенький / С. Кривенький     502
 Вісімнадцята весна С. Кривенький / С. Кривенький    246
 Волинь моя С. Кривенький / С. Кривенький     212683
 Давно відгриміли гармати С. Кривенький / С. Кривенький не вказано     2337
 Дві лебідки С. Кривенький / С. Кривенький не вказано     196
 Журавлята О. Калищук, С. Кривенький / О. Калищук, С. Кривенький     2532
 Зацвіла весна С. Кривенький / С. Кривенький    363
 Летять журавлі С. Кривенький / С. Кривенький    2094
 Люблю я край свій С. Кривенький / С. Кривенький     209
 Мої ясени С. Кривенький / С. Кривенький    501
 Молюсь на тебе, краю мій П. Гоць / С. Кривенький    258
 Надія Л. Українка / С. Кривенький     189
 Наснилася мені С. Кривенький / С. Кривенький    185
 Пісня про Горохів С. Кривенький / С. Кривенький    2171
 Полісянка С. Кривенький / С. Кривенький     311
 Рідна Горохівщина С. Кривенький / С. Кривенький    175
 Хай родить хліб С. Кривенький / С. Кривенький 1   2704
 Червона калина С. Кривенький / С. Кривенький    366
 Чого прощалися з синами? С. Кривенький / С. Кривенький     259
 Чого ти хочеш Україно С. Кривенький / С. Кривенький    2239
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: admin  16.08.2017
Відредаґовано: 30.08.2018
Переглядів: 3497



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/3482.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB