На головну сторінку

Юрій Яцика



Драматичний тенор, соліст хору, вокаліст. Виконавець романсів та оперних арій, таких як Nessun Dorma, Vesti la giubba, Пісня Петра (сонце низенько), Молитва Андрія (Владико Неба і Землі), the Phantom of the opera, je crois entendre encore та ін.

Перейти до списку пісень >>

Народився: 23.06.1986
Місце народження: Рівне
Адреса: м.Рівне

Біографія

Юрій Яцика народився 23 червня 1986 року в місті Рівне. Ще з ранніх літ виховувався справжньою українською піснею, слухаючи записи на платівках Тріо Мареничів, та хор ім. Верьовки. З трьох років життя опановує самостійно музичні інструменти - акордеон та гармоніку, подарованою в день його народження. Ще з дитинства мав природню здастність до точного інтонування в музиці, перебуваючи у співочому колі разом зі своїми старшими сестрами, виконуючи патріотичні, стрілецькі, повстанські, українські народні та народів світу, які часто виконувалися в родинному колі його батьком Миколою Степановичем - справжнім кладенем української пісні.

З дитинства разом з мамою Лесею Григорівною часто відвідує храм "Свято-Воскресенський собор", де згодом, навіть, і не підозрюючи цього у ще далекому від цього 2002 році стане співаком Архієрейського хору.

Зі шкільної парти захоплюється математичними та природничими науками, так у 2003 році вступає до Рівненського державного гуманітарного університету, та навчається на фізико-технологічному факультеті, здобуває освіту викладача фізики та інформатики. Навчається та переймає майже кожне слово у свого викладача академіка, доктора хімічних наук Бориса Сергійовича Колупаєва, пізніше, передаючи досвід уже свом вихованцям, не рідко згадуючи його мудрі настанови та приклади розв'язних та нерозв'язких задач життя. За час студенства співає в колективах: "Софія", яким керує уже знайома і люба молода композиторка Наталія Миколаївна Іваник - керівник Архієрейського хору "Знамення" у Воскресенському соборі м.Рівне, доцент кафедри хорового диригування РДГУ.

Пробує свої здібності як вокаліст, та разом з однодумцями Віталієм Салімоном, Олександром Подранецьким в 2005 році організовують ВІА "Містерія". Проіснував гурт не довго, відбулися декілька концертів, пізніше "творча" молодь мандрує своїми шляхами - "барабанщик міняє палички на шампура", Олександр мандрує за своїм коханням.

Разом з Архієрейським хором "Знамення" долучається до практично усіх міських та обласних, а інколи і до Всеукраїнських та міжнародних заходів. Так, за підримки Рівненської обласної філармонії бере участь у постановці "Rejose in the lamb" (B.Britten), бере участь у записі твору Ігоря Мацієвського "Хвали душе моя Господа". Мандрує Україною та Європою у складі архієрейського хору "Знамення" та чоловічого камерного хору "Софія". Пізніше у стінах музичної зали обласної філармонії, на запрошення Володимира Іваника на честь 15 річчя хору "Знамення" виконує сольні партії тенора у творах Лесі Дичко та Дмитра Бортнянського.

На запрошення Галини Івченко долучається до постановки фрагментів опери "Запорожець за Дунаєм", виконує арії Андрія.

До цього часу рівненська публіка чула голос Юрія, на різних творчих вечорах, виконавця італійської класики творів Джакомо Пуччіні таких як "Nessun Dorma", "Vesti la giubba", українського Миколи Лисенка "Пісня Петра (Сонце низенько)", та ін.

Поряд з музичною творчістю, і до нині залишається справжнім педагогом. Його вихованці, навчаються та успішно завершили навчання у престижних "вишах" України та Європи. Не рідко і серед них переможці Всеукраїнських та міжнародних конкурсів молодих науковців та програмістів.

Разом зі студентами Рівненської духовної семінарії організовують співоче тріо, яке у літку 2011 року мандрує селами та містечками Рівненщини та Волині, співаючи божественні піснеспіви, прикрашаючи літургію виконанням творів Сергія Рахманінова, Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича, Дж. Сарті, Знаменного, Почаївського та Києво-Печерського розспівів.

З 2013 року захоплюється козацькою тематикою, стає викладачем співів та вихователем у Дитячому таборі "Козацька Фортеця", здійснює обробку народних пісень. За підсумками відгуків від батьків вихованців стає одним з кращих викладачів лицарської школи. Збирає та поширює український козацький фольклор.

Цього ж року 2013 вступає до університету РДГУ здобувати другу вищу освіту, але на давно омріяну спеціальність "Хорове диригування. Вокал", де навчається у класі викладача Ігоря Харитона.

Революційна пора. Юрій Яцика підтримує своїх вихованців, значна частина з рівненських студентів-майданівців були його учнями та вихованцями. Стає "рупором" майдану. Його голос знають, як голос майдану – виконавця Державного Гімну України. Тоді ж народ майдану і почав вивчати потрібний другий і третій куплети Національного Гімну України. Їде до Києва підтримувати майданівців, та основна частина революційних подій припала на Рівне. Жодне народне ВІЧЕ у Рівному не розпочиналося чи не завершувалося з виконання українського Славня, часто доводилося виконання проводити без технічних підсилень, лише користуючись силою власного голосу. Багато з людей рівненщини знають його як Юрій Гімн.

Підтримує бійців АТО, долучається до обласних та всеукраїнських акцій волонтерських організацій збору коштів для допомоги військовим та родин їхніх через участь і організації концертів присвячених миру.

Запрошений як артист в пригодницький театр-фантастики "Каскадер" (м.Київ) на роль графа Дракули, а також на роль Меністреля опери "Біла Ворона" (Рівненський обласний академічний музично-драматичний театр). Працює з постановками окремих оперних арій. Виконує твори Наталії Іваник, написані для дуету та сольно у супроводі хору. Часто згадує про велике значення у вихованні його як співака та соліста, дякуючи пані Наталії Іваник. Знайомиться з Андрієм Пастушенком, та стає першим виконавцем його творів "Моя дружино" та "Ой, калино, калинонько" (Полісяночка). Співпрацює з італійським композитором Amedeo Minghi та канадським композитором Lesley Crabtree, вибірково перекладаючи їхні твори на українську мову і здійснюючи постановки як окремі концертні варіанти.

Як соліст-виконавець нерідко дякує за настанови та уроки також і Заслуженим артистам України Тарасу Денисюку, Миколі Швидківу, окрема подяка Народній артистці України Наталії-Марії Фарині.

Зараз Юрій Яцика це:

  • соліст Архієрейського хору "Знамення" Рівненської єпархії УПЦ КП, соліст Чоловічого камерного хору "Софія" Рівненського державного гуманітарного університету, Соліст чоловічого ансамблю "Браво".
  • З 2012 року був запрошений Ігорем Харитоном як соліст Народної чоловічої капели "Гамалія" Національного університету водного господарства та природокористування.
  • 2007 р. - лауреат регіонального конкурсу "Студент року" в номінації "студент-митець" (перше здобуте справжнє золото).
  • 2009 р. - нагороджений грамотою Рівненського обласного управління освіти за перемогу в обласному конкурсі-огляді художньої творчності серед працівників освіти в номінації "вокаліст".
  • 2012 р. – нагороджений грамотою Архієпископа Рівненського і Острозького на знак Благословення за щиру працю на користь Святої Церкви Христової.
  • 2012 р. - нагороджений подякою Рівненської ради та виконавчого комітету за утвердження духовності, розвитку хорового мистецтва

Володіє унікальним голосом ліричного тенора. Його спів можна почути "наживо" під час богослужінь у храмах Свято-Воскресенського та Свято-Покровського соборах міста Рівне. Улюбленими духовними творами є "Велике славослів'я" Кирила Стеценка, "У Царстві Твоїм" Миколи Леонтовича, "Тобі співаємо" Наталії Іваник.

Не рідко, експерементуючи, виступає з творчими колективами рівненщини, готуючі спільні мистецькі вечори разом зі Зразковим ансамблем східного танцю "Орхідея" (керівник Оксана Пінська) та іншими різнобарвними музично-творчими колективами та гуртами рівненщини, долучається до міських та обласних заходів, дає невеличкі благодійні концерти та концерти на підтримку дітей-інвалідів.

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Біла Ворона Ю. Рибчинський / Г. Татарченко не вказано     10575
 Вірую А. Пастушенко / А. Пастушенко не вказано     514
 Моя вічна любов
 (пісня про місто Рівне)
Б. Зиткін / Б. Забута не вказано     1586
 Моя дружино А. Пастушенко / А. Пастушенко не вказано     631
 Моя родина - Україна О. Богачук / А. Пастушенко не вказано      2990
 Не заснути
 (Nessun Dorma)
 (арія принца Калафа)
Ю. Яцика / Giacomo Puccini не вказано    401
 Ой, калино, калинонько
 (Полісяночка)
П. Велесик / А. Пастушенко не вказано     765
 Там, де Ятрань круто в'ється * (народна пісня) не вказано 4   14461
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів(-ла): criptonsky  29.09.2013
Відредаґовано: 29.08.2018
Переглядів: 2435



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/3041.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB