На головну сторінку
Дізнатися більше

Ой грало Море в Неділю рано

Колядка стародавня: Українське Різдво Світа

Українська народна пісня
До мого пісенника: 1 2 3

 
Ой грало Море в Неділю рано
Приспів: Дай, Боже!

А серед Моря стоїть Сосниця
На тій Сосноньці Три Голубоньки
Три Голубоньки радоньку радять
Радоньку радять як Світ сновати
Що Перший голуб в Море й упірнав
Виніс він з Моря Золотий камінь
Що Другий голуб в Море й упірнав
Виніс він з Моря Срібляний камінь
Що Третій голуб в Море й упірнав
Виніс він з Моря Мідяний камінь
Що з Золотого Сонце постане
А з Срібляного Ясен Місячик
А з Мідяного Дрібні Зірочки
Поділитись сторінкою: FB
 
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПІСНЮ
[cховати]

Ключові слова: Народні пісні, Обрядові пісні, Колядки, Щедрівки, Стародавні колядки та щедрівки (дохристиянські), Ой грало Море в Неділю рано, Колядка стародавня: Українське Різдво Світа
Джерело: Староукраїнські релігійні роздуми про Бога © Видавництво "Павутинонька", Нью Йорк – Львів – Київ – Харків – Москва, 2004

Примітки:


РОЗСПІВ: Ой- гра-ло- Мо-ре- в Не-ді-лю- ра-но- Дай- Бо-же-
Ой- гра-ло- Мо-ре- в Не-ді-лю- ра-а-но- Дай- Бо-о-же-

Колядка стародавня: Українське Різдво Світа.

Тогди не було Неба ні Землі.

Ой но на Морі Павутиноньки.

Радуйся Земле Коляда їде!


Храм Українських і загальнолюдських мрій. Хоч зараз велика частина Українського народу, особливо нове покоління, що виросло на повоєнних руїнах, не здає собі справи з провідних думок цих Свят, але інтуіційно відчуває повагу і святість давніх традицій, і все-таки увесь нарід держиться досі старовіцьких святочних звичаїв і поведінок. Цю інтуіційну свідомість чогось величного й святого, переказаного предками і зв'язаного з старовіцькими обрядами, піддержують злучені з святочним часом пісні, — ось як: Колядки, Щедрівки, Гаївки і т. д., — і у них-то найбільше міститься народних традицій, як реліґійних, так господарських і суспільних, поданих у мітичній формі...

Віра в Бога і почуття близькости Бога. З господарських свят первісних народів виходить, що їх мотивом є також бажання народу усвідомлення собі того Найвищого Єства в природі, що дає їм спроможність життя, даючи їм земні плоди й худобу. І в слід за тим стає мотивом Свята реліґія вдяки для Найвищого Єства. ... Святочні обряди, пісні та пляси народів природи зроджують у них ідею Бога. Вони є тими середниками, що викликують у народу почуття близькости Бога, яка є неодолимим бажанням народу і його потребою.

Святий Вечер є Святом природи й її Творця, зродженим на старовіцьких Українських традиціях про Почин Світа. Традиції ці мусять бути дуже давні, бо як реліґійні, так і господарські явища, які в них виступають, годяться в самі первісні, пракультурні часи.

Переважаючою між реліґійними явищами Святої Вечері є віра в Бога. Під ідеєю Бога, котрого, як в часі обрядів, так і в Колядках, називають майже виключно Господом, розуміє нарід Найвище духове єство; а коли навіть згадує про Ісуса, Христа, особливо в старовіцьких схристиянізованих Колядках, то має Його за Господа світа і Добродія народу, коли не змішує його з мітольоґічною постаттю Прадіда.

Взагалі думає нарід на Різдво про справи реліґійні катеґоріями старинними і показує свої реліґійні почування по старому. Це видно по Святовечірніх обрядах і так висловлюються усі старовіцькі Колядки і Щедрівки. Доказом того є цілий перебіг Святої Вечері. Є це високореліґійна пракультурна дія, якою показує нарід свою віру в Бога як Найвище Єство, себе вважає залежним від нього і жертвує йому первенці плодів земних, щоби його ухвалити і ублагати. Отсі жертви, особливо їх предмет, спосіб пожертвовання та їх служивці характеризують без всякого сумніву культурний степень реліґії, яка на Святий Вечер показується.

Це є типові образці пракультурні, на причуд вірно збережені народною традицією. Це не лиш історична пам'ятка, але це глибоко прочута народом душевна спадщина, що увійшла атавістично в його життя і мусить мати явний і суспільний вислів; і має його оце в родиннім вогнищі.

Служивцями культово-реліґійних актів Святої Вечері є майже рівнорядно Господар і Господиня; а щонайменше, є Господиня при тих діях духовною помічницею з службовим характером. Бере в них ділову участь часом і дехто з рідні і це дає доказ, що до участі в шануванні є покликана уся рідня.

(За працею: о. Ксенофонт Сосенко. "Культурно-історична постать Староукраїнськиx свят Різдва і Щедрого Вечора". Львів, 1928. - СІНТО, Київ 1994. 343с.)

У піснях зложив нарід свою сповідь, відкрив свою душу, виявив свободолюбні змаганя та зобразив вірно свою вдачу. Через народні піснї вчимо ся пізнавати людську душу, учимо ся розуміти і любити людей та цінити в кожній людині те, що в нїй є людського.

Народні піснї — се неначе національна біблїя українсько-руського народу, се книга мудрости, у якій зложив нарід плоди свого довговікового досвіду. Християньске духовенство в інтересї церкви старало ся викоріняти серед народу давну віру, заказуючи і виклинаючи стародавні обрядові піснї, як "бісовскія пінія" або приноровлюючи сї піснї до християньских сьвятих і празників.

(Ст. Дубравський: Біблія Українського народу)

Листки з приводу цієї Пісні:

Українське Свято Воведення 4.12 - Передріздвяний Святочний час.

Первовічна Павутинка: Ой як то було з Початку Світа

Стежки до листків про Українські традиції.

Пісню додано:  23.12.2004
Відредаґовано: 25.02.2010
Переглядів: 6557

  ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ
[cховати]
  ЗАПИСИ, MP3, НОТИ (4) Скачати безкоштовно :)

Дізнатися більше
ВмістФорматОписРозмір, кб#
 MIDI Награш для 1 голосу
Джерело: Радуйся, Земле, коляда іде! 2000
додано: 26.12.2004
1565
  Увійдіть як зареєстрований користувач, щоб прослухати.
 MIDI Награш для 2 голосу
Джерело: Радуйся, Земле, коляда іде! 2000
додано: 26.12.2004
1535
  Увійдіть як зареєстрований користувач, щоб прослухати.
 MIDI Награш для обох голосів
Джерело: Радуйся, Земле, коляда іде! 2000
додано: 26.12.2004
1582
  Увійдіть як зареєстрований користувач, щоб прослухати.
 GIF Наспів: ноти
Джерело: Радуйся, Земле, коляда іде! 2000
додано: 11.11.2005
15341


Увага! Всі матеріали можна скачати безплатно виключно з ознайомчою метою для приватного використання! При додаванні файлів зважайте на авторські права! Щоб мати змогу додавати файли, у Вашому бровзері має бути дозволений JavaScript та відкривання нових вікон!

  ВІДЕОЗАПИСИ, КЛІПИ

На жаль, до цієї пісні поки що немає жодного кліпа :(

  ВИПРАВЛЕННЯ ТА ДОПОВНЕННЯ     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]
1. Сергей (гість) 25.07.2008 19:57    
Надра Банк
4246667283011957 visa
прошу надаты допомогу на прыдбання Будынку
0/0


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/songs/415939.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB