На головну сторінку

Ян Френкель



Ян Френкель
надав Микола Рудаков
Народний артист СРСР
Всесвітньо відомий композитор, артист.

Перейти до списку пісень >>

Дати життя: 21.11.1925 - 25.08.1989
Місце народження: м.Київ
Адреса: м.Москва

Біографія

Френкель Ян Абрамович народився в Києві.

Навчався в Київській державній консерваторії (1938-1941) по класу скрипки у Якова Магазінера і композиції у Бориса Лятошинського.

Приписавши собі більше чотирьох років поступив в Оренбурзьке зенітне училище, по закінченні якого воював на фронті. Був тяжко поранений. До кінця війни брав участь у фронтовому театрі, де грав на скрипці, акордеоні.

Свою першу пісню "Йшов пілот по провулку" на слова Моріса Слобідського і Олександра Раскіна написав будучи курсантом, проте по-справжньому відчув покликання композитора-пісняра тільки в 1960-і, коли здобула популярність його пісня "Роки" на вірші Марка Лисянського. Серед його співавторів - Михайло Таніч, Ігор Шаферан, Костянтин Ваншенкин і Інна Гофф. У 1969 році, завдяки ідеї Марка Бернеса, з'явилася відома пісня "Журавлі" на вірш Расула Гамзатова в перекладі Наума Гребньова. Виступав в концертах з виконанням власних пісень, зазвичай публіка співала разом з ним. Його твори були в репертуарі Ганни Герман, Едуарда Хіля, Георга Отса, Михайла Чуєва, Нані Брегвадзе, Марка Бернеса, Еміля Горовиця, Майї Кристалінської. На початку 1970-х років брав участь у складі журі популярного телевізійного конкурсу "Алло, ми шукаємо таланти!".

Автор музики до 60 кінофільмів. Серед них українські стрічки: "Вигідний контракт", "Подвиг Одеси". Написав музику до драматичних спектаклів, кінофільмів, мультфільмів. Найпопулярніші пісні, музику до яких написав Ян Френкель: "Текстильне містечко" (вірші М. Таніча), "Серпень" (вірші І. Гофф), "Тополя" (вірші К. Ваншенкіна), "Вальс розлучення" з к/ф "Жінки" (вірші К. Ваншенкіна), "Любов –кільце" з кінофільму "Жінки" (вірші М. Таніча), "А літаки самі не літають" (вірші І. Шаферана), "Так вже буває" (вірші І. Шаферана і М. Таніча), "Погоня" з к/ф "Нові пригоди невловимих" (вірші Р. Рождественського), "І все-таки море" (вірші І. Шаферана), "Мені б диявола-коня" (Пісня Яшки-цигана) з к/ф "Корона Російської імперії" (вірші Р. Рождественського), "Над віконцем місяць" з к/ф "Корона Російської імперії" (вірші С. Єсеніна), "Верба-Вербочка" з к/ф "Корона Російської імперії" (вірші Р. Рождественського),"Пісня Віри" з к/ф "Корона Російської імперії" (вірші Р. Рождественського), "Озирнись" (вірші І. Гофф), "Три привіти" з т/ф "Аніскін і Фантомас" (вірші І. Гофф), "Студентська - дорожня" з к/ф "Це ми не проходили" (вірші М. Львівського), "Для тебе" з к/ф "Коли настає вересень" (вірші І. Шаферана), "У нас любов не вийшла" з к/ф "Вас чекає громадянка Никанорова" (вірші Шаферана), "Страждання" з к/ф "Білі роси" (вірші М. Таніча). Знявся в трьох кінофільмах,як актор.

В Києві мешкають його родичі. Онук - Ян Френкель, молодший - начальник музичної служби Берегової охорони США.

Я.А.Френкель-Лауреат Державної премії СРСР (1982).

Помер в м. Рига. Похований на Новодівочому кладовищі Москви.

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Журавлі
 (переклад з російської)
В. Остріжний / Ян Френкель     7333
 Журавлі Расул Гамзатов / Ян Френкель     3081
 Журавлі Расул Гамзатов / Ян Френкель     394
 Скоро осінь, вже серпень надворі Інна Гофф / Ян Френкель     2064
 Як тобі служиться? М. Таніч / Ян Френкель     877
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Микола Рудаков  11.02.2013
Відредаґовано: 20.11.2022
Переглядів: 1260



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2933.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB