На головну сторінку
Дізнатися більше

Петро Андрійчук



Петро Андрійчук
надав Микола Рудаков
Заслужений працівник культури України

Перейти до списку пісень >>

Народився: 17.01.1958
Місце народження: м.Борщів на Тернопільщині
Адреса: м.Київ

Біографія

Художній керівник Заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України "Дарничанка" при Будинку культури ВАТ "Київхімволокно" Андрійчук Петро Олександрович народився в м. Борщів Тернопільської області 17 січня 1958 року в родині українських інтелігентів.

Навчався в Борщівськвій музичній школі.В 1977 році закінчив Тернопільське музичне училище, а 1982 – Київську державну консерваторію. Професор, завідуючий кафедри Національного університету культури і мистецтв, заслужений працівник культури України Петро Андрійчук- особистість надзвичайно багатогранна – він диригент, концертний виконавець на народних інструментах, композитор, аранжувальник, громадський діяч, педагог, методист-дослідник, публіцист, один з провідних фахівців у галузі українського народно-хорового мистецтва. Завдяки його яскравому таланту, величезній працездатності та організаторському хисту, очолюваний ним з 1979 року ансамбль "Дарничанка" став флагманом вітчизняного аматорського мистецтва, здобув лауреатські звання багатьох Національних та Міжнародних фестивалів, а за рівнем виконавської майстерності фахівців його ставлять в один ряд з кращими професійними колективами. Ансамбль постійно бере участь у різноманітних культурно-мистецьких заходах, виступає на кращих сценах столиці України та в найвіддаленіших її куточках. Впродовж останніх років здійснив концертні поїздки до 18 областей України з програмою "Єднаймося, люба родино!", що сприяло єднанню людей більше, чим промови політиків.

"Дарничанка" репрезентувала Україну і в дванадцяти європейських державах. До репертуару колективу входять самобутні обробки, композиції та авторські пісні П.Андрійчука, в яких з високим художнім смаком, глибоким знанням природи народної пісні і співочих голосів передається широка гама людських почуттів. Ці твори здобули широке визнання і виконуються професійними та аматорськими колективами як на материзні, так і в діаспорі. Крім того, очевидне новаторство пана Андрійчука в розділі народного мистецтва, де всі номери концертної програми створюють єдине пісенно-театральне дійство. Загалом, вся творчість П.Андрійчука глибоко пронизана національним духом, про що неодноразово писали провідні українські газети: "Там, де співає "Дарничанка" під орудою Петра Андрійчука, – всі стають українцями".

Під керівництвом Петра Олександровича колектив записав до Фондів Українського радіо понад два десятки обробок пісень, які регулярно транслюються на радіо. Українське телебачення зняло повнометражний музичний фільм "Їхав козак", випущена аудіокасета, а в 2004 році видавництво "Музична Україна" видало збірки "Співає народний хор" та "Співає Дарничанка", автором яких є П.О.Андрійчук та хормейстер хору В.Якимчук. Андрійчук П.О. веде плідну науково-методичну роботу. Він – професор Київського національного університету культури і мистецтв, очолює секцію народних інструментів, завідуючий кафедри фольклористики, народного пісенного та інструментального виконавства. Серед його випускників – лауреати Міжнародних конкурсів, заслужені артисти України, кандидати наук. На базі ансамблю "Дарничанка" він створив творчу лабораторію, де проходять стажування студенти вищих навчальних закладів. Він консультант-методист Українського центру культури та мистецтв м.Сочі /Російська Федерація/, що є базою вдосконалення фахової майстерності керівників українських колективів різних регіонів Росії. Петро Андрійчук-музичний консультант першого вітчизняного телесеріалу "Роксолана" /студія Укртелефільм/.В січні 2013 року провів ряд майстер-класів в США. Міністерство культури України, Український центр культурних досліджень, Федерація професійних спілок України систематично запрошують Андрійчука П.О. до складу членів жюрі Всеукраїнських і Міжнародних конкурсів та фестивалів. Як член експертної групи II Всеукраїнського огляду народної творчості, присвяченого 10-річчю Незалежності України, він здійснив поїздки по всіх областях України для перегляду заключних концертів. Він – співголова журі Всеукраїнського фестивалю мистецтв "Майбутнє України – діти", який щорічно в Києві проводить Міжнародний доброчинний фонд "Українська хата". Талановиті люди-обдаровані різнобічно. Як член Національної спілки журналістів України, регулярно висвітлює творчі події в державі, а також публікує аналітичні матеріали з питань розвитку національної культури, мистецтва та освіти на сторінках українських та зарубіжних видань. Петро Олександрович є членом редакційних рад газет:культурно-мистецького видання "Соломія" (Тернопіль) та всеукраїнського тижневика – "Хата".

15 жовтня 2004 року в Українському Домі м. Києва відбувся IV Всеукраїнський фестиваль – конкурс колективів народного хорового співу ім. П.Демуцького в якому прийняв участь ансамбль "Дарничанка" і отримав за свій виступ найвищу нагороду - Гран-Прі. В 2007 році "Дарничанка" отримала культурно-мистецьку премію ім. Д.Луценка "Осіннє золото", а держава високо поцінувала творчу працю майстра пісні Петра Андрійчука, нагородивши орденом "За заслуги ІІІ ступеня" та Знаком Пошани Київського міського голови. Нагороджений медаллю "Будівничий України" Всеукраїнського Товариства "Просвіта" . Лауреат Міжнародної премії за доброчинність в Україні (2013) Міжнародного доброчинного фонду "Українська хата".

Лауреат премії імені Івана Огієнка(2020)

Підготував Микола Рудаков

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Голуб'ята П. Глазовий / народна     1704
 Де як цілуються П. Глазовий / народна     1345
 Листи
 (Розповідь солдатки-удови)
Д. Луценко / П. Андрійчук     1932
 Хата мого дитинства В. Олефіренко / П. Андрійчук     3129
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Микола Рудаков  29.03.2012
Відредаґовано: 06.01.2024
Переглядів: 3918



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2649.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB