На головну сторінку

Іван Фіцалович



Прикарпатський композитор, викладач віолончелі
Композитор-інструменталіст, пісняр, автор музики до вистав та майстер обробок народних пісень для хору, солістів, ансамблів.

Перейти до списку пісень >>

Народився: 18.02.1924
Місце народження: Тернопільщина
Адреса: м. Івано-Франківськ

Біографія

Іван Юліанович Фіцалович народився 18 лютого 1924 р. в с. Швейків Монастириського р-ну Тернопільської обл. в родині греко-католицького священика. Закінчив Станіславське (нині Івю-Франківське) музичне училище по класу віолончель (1951 р.).

1951-1961 р.р. - керівник струнного квартету в Станіславській (Ів.-Франківській) філармонії, 1961-1963 р.р. - зав. музичною частиною обл. муз.-драм. театру. З 1951 р. - педагог за сумісництвом в Станіславській ДМШ №1, а з 1968 р. - на постійній роботі.

Лабораторія його творчості тих років - це створення камерного оркестру при ДМШ та хор "Лебедина вірність" обрядового салону. В цих колективах створено багато серед найкращих інструментальних та вокально-хорових творів.

Понад 50 років І. Ю. Фіцалович працював викладачем Ів.-Франківської ДМШ №1, де, окрім камерного оркестру, створив струнний квінтет викладачів та учнівський квартет.

Працюючи у філармонії, створив чотиричастинний твір для струнннного квартету на гуцульські мотиви, коломийкова частина якого і сьогодні звучить у виконанні київського квартету ім. М. Лисенка.

Написані твори: до вистави "Селяни" за В, Реймонтом, "Катерина" за Т. Шевченком, "Камінна душа" за Хоткевичем, а також сюїти "Карпати" і "Танцювальна" для камерного оркестру, концерти для скрипки, віолончелі, фортепіано, романси, солоспіви, ансамблі, дуети, тріо, різножанрові хорові твори, а також духовні твори на канонічні тексти св. Літургії. Створив близько 100 обробок народних пісень. Кантати: "Помолимось за Україну (сл. В. Вихруща), вокальний цикл для дітей "Ангеле Божий".

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Бути українцем Р. Юзва / І. Фіцалович      1199
 Б'ють пороги Т. Шевченко / І. Фіцалович      4177
 Вітер з гаєм розмовляє Т. Шевченко / І. Фіцалович      9346
 Краю мій чудовий П. Перебийніс / І. Фіцалович      3257
 Мій гуцульський краю Р. Юзва / І. Фіцалович      1181
 Сопілочка різьблена Р. Юзва / І. Фіцалович       796
 Спочинь, серце, на хвилину... Б. Лепкий / І. Фіцалович      532
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Примітки:

Надсилаючи біографію цього чудового композитора, я горда, що у свій час ще малою грала у його інструментальному квінтеті на фортепіано., а зараз займаюся його рукописною творчою спадщиною, яка мені додає настрою та енергії, а ще віру в те, що СПРАВЖНЯ українська пісня має право на своє життя і незабаром отримає хорошу реалізацію.

Дані ввела: Леся  12.08.2011
Відредаґовано: 06.09.2011
Переглядів: 2662



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2466.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB