На головну сторінку

Лідія Відаш



співачка

Перейти до списку пісень >>

Дати життя: 02.05.1948 - 24.07.2012

Біографія

Вся Україна почула буковинку Лідію Відаш в 1970 році — Володимир Івасюк довірив їй перше виконання однієї з найкращих своїх пісень "Я піду в далекі гори". Пізніше вона стала першою виконавицею таких пісень Івасюка як "Казка гір" та "Відлуння твоїх кроків". Закінчивши Чернівецьке музичне училище, Лідія була запрошена солісткою у вокально-інструментальний оркестр "Київ". В 1974 році на V Всесоюзному конкурсі артистів естради Лідія Відаш (на той час вона була вже солісткою Київського мюзик-холу) з найвідомішою із своїх пісень — піснею Ігоря Поклада "Дикі гуси" виборола друге місце, випередивши, до речі, Аллу Пугачову. В кінці 70-х Відаш співпрацювала з ансамблем Володимира Ходзицького "Крок", а на радіо великою популярністю користувалася їхня досить авангардна версія пісні І. Поклада "Як я люблю тебе".

Доля ж співачки Лідії Відаш зоряною так і не стала — сьогодні її майже не пам'ятають, навіть були часи, коли вона не знала, як вижити з маленькою донькою на руках. І це при тому, що свого часу на Всесоюзному конкурсі артистів естради вона обійшла Пугачову. А в "Укрконцерті", де працювала, отримувала найвищу ставку — 13 руб. 50 коп. за концерт. Перший чоловік Відаш, заслужений артист України Олег Борисюк, ревнував її до сцени, у другому шлюбі щасливою вона теж не була. Особисте життя співачки, схоже, налагодилося лише кілька років тому. Недавно їй присвоєно і звання заслуженої артистки України... Найбільшою помилкою у житті Відаш вважає те, що свого часу не послухала знаменитого Леоніда Утьосова: "Жити можна де завгодно, а працювати треба у Москві".

Але в далекій молодості вона була безпосереднім учасником тих творчих починань. Сьогодні Лідія Відаш згадує:"Познайомилися ми з Володею в Чернівецькому музичному училищі. З ним узагалі легко було познайомитися і подружитися. З такою же легкістю створювалися його колективи, народжувалися добутки. Майже всі нові пісні він випробував на мені. По п'ятницях, одягнувши рюкзаки, ми ішли в гори. Боже мій, як Володя любив Карпати! До речі, там у горах, під гітару він заспівав уперше пісню "Я піду в далекі гори". Його пісні зробили справжній "переворот" в українській естраді. Коли ми приїхали до Києва, нас на радіо ніхто і слухати не хотів. "Хто такі? З якихось Чернівців, два пацани". Точніше, один "пацан" і одна "пацанка". Але стримати Володю було вже важко, його переповняла енергія. Дуже багато виконавців його пісень ставали відомими і популярними завдяки його таланту. У 1974 році в Москві на Всесоюзному конкурсі артистів естради я теж змогла перемогти саме завдяки пісням Івасюка. Але коли Івасюка вже не стало, у Києві проходив з'їзд союзу композиторів України. І по-моєму, Леся Дичко (зараз точно не пам'ятаю) вийшла на сцену і сказала: "Як шкода, що так рано з життя пішов Володимир Івасюк, наша зіронька, наша надія". А композитор Майборода у весь голос крикнув: "Яка це зіронька — це наша ганьба!" Багато Володі просто заздрили".

Джерело: http://www.ivasyuk.org.ua/

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Бажання А. Фартушняк / Л. Дутковський не вказано    2528
 Казка гір В. Вознюк / В. Івасюк не вказано      3171
 Каштани В. Івасюк / В. Івасюк не вказано    4514
 Ой кину я бук на яму (народна пісня) не вказано     1497
 Ой летіли дикі гуси Ю. Рибчинський / І. Поклад не вказано      210651
 Пісня любові М. Сингаївський / О. Семенов не вказано     2163
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Олександр  15.04.2011
Відредаґовано: 24.07.2013
Переглядів: 4536



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2338.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB