На головну сторінку

Пісні на слова Тараса Шевченка.




Пісня [далі П.] — одна з форм словесно-музичного мистецтва. Це невеликий твір, що поєднує поетичний текст і мелодію. Характеризується здебільшого простотою словесно-музичної будови.

П. виникла на ранньому етапі розвитку суспільства і відтоді відіграє важливу роль у житті всіх народів світу.

П. бувають народні і створені поетами та композито-рами-професіоналами. Між цими П. є тісний взаємозв'язок. На багатьох митців худож. слова й музики значною мірою вплинула нар. поетична творчість, а пісні, написані поетами і композиторами, часто стають народними.

На творчість Шевченка великий вплив мав укр. фольклор (див. Народна словесна творчість і Т.Г. Шевченко). Цей вплив позначився на тематиці, мотивах, образах та поетиці більшості його віршів.

Особливо близька за формою до нар. П. його рання творчість, де майже вся система образів і поетичних засобів народнопісенна.

Проте Шевченко не копіював фольклорних зразків, а творчо переосмислював їх, надавав нового звучання, пристосовуючи до ідейно-творчих завдань своєї поезії.

Завдяки близькості до нар. ідеалів багато віршів поета стало П.

До народнопісенного репертуару перейшло найбільше тих його поезій, що своїми мотивами, образами, символікою й ритмікою перегукувалися з нар. П.

Поетичний текст віршів Шевченка часто зазнавав при цьому змін: вирівнювалися строфи, зникали перенесення з однієї строфи в іншу чи замінювалися простішими, опускалися складні для сприймання слова та мовні звороти.


З ліричних віршів поета в нар. П. найчастіше переходили ті, в яких йшлося про безталанне життя сироти, наймита-бурлаки, козака, що шукає долі ("Тяжко-важко в світі жити", "Ой три шляхи широкії"), про розлуку, тяжку жіночу долю ("Нащо мені чорні брови", "Ой одна я, одна").

П. на слова Шевченка, як і народні, мають протяжні мінорні мелодії, окремі з них — романсовий характер.

Переходили в народнопісенний репертуар і Шевченкові твори пейзажної лірики, уривки з балад і поем, де змальовано одухотворену природу: "Садок вишневий коло хати", "Реве та стогне Дніпр широкий" та "Защебетав жайворонок" (уривки з балади "Причинна"), "По діброві вітер виє" (з балади "Тополя"), "Зоре моя вечірняя" (з поеми "Княжна").


П. ставали його поезії-медитації ("Думи мої, і думи мої, лихо мені з вами!", "Минають дні, минають ночі").

Нове звучання в нар. П. вносила політ. лірика Шевченка. Першим почали виконувати як революц. пісню його "Заповіт", згодом — "Ой виострю товариша", "Кругом неправда і неволя" (уривок з поеми "Єретик").


Перейшовши в нар. репертуар, П. на слова Шевченка стала жити самостійним життям, підлягаючи законам фольклорних творів.

Порівняно з фольклорними творами, П. на слова Шевченка мали яскравіше виражений громадянський пафос, у них звучав заклик до революц. боротьби.


Відзначалися вони й різноманітнішою будовою строфіки, своєріднішими композиційними особливостями, розгалуженішою ритмомелодикою, ніж народні.


П. на слова Шевченка поширювали серед мас безіменні самодіяльні митці і композитори-професіонали.


Деякі поетові вірші стали П. ще за його життя ["Тяжко-важко в світі жити". "Нащо мені чорні брови", "Така її доля" (уривок з балади "Причинна") та ін.].

У 1860 поезію "Думи мої, думи мої, лихо мені з вами!" поклав на музику О. Рубець, 1868 музику до "Заповіту" створив М.В. Лисенко, згодом на цей твір писали музику М. Вербицький, Г. Гладкий, К. Стеценко та інші.

Більше як 80 пісень на слова Шевченка належить М.В. Лисенкові. Його традицію продовжили К. Стеценко ("Вечір", "Ой літа орел"), Я. Степовий ("Думи мої, думи мої, лихо мені з вами!", "Зоре моя вечірняя", "Вітер з гаєм розмовляє"), С. Людкевич ("Сонце заходить, гори чорніють"), В. Заремба ("Нащо мені чорні брови", "І багата я"), А. Штогаренко ("Якби мені черевики") та ін.


Більшість обробок композиторів-професіоналів через репертуарні збірники, радіо , телебачення влилися в народнопісенний репертуар.

П. на слова Шевченка мали значний вплив на укр. народнопоетичну творчість. Вони внесли в нар. П. свіжі мотиви, ідеї, збагатили їх новим змістом, розширили мелодійне звучання.

Перехід Шевченкових поезій у нар. репертуар триває, кожне покоління і самодіяльних митців, і композиторів-професіоналів поповнює його новими зразками.


Літ.:

Народні пісні на слова Тараса Шевченка. К., 1961;

Пісні великого Кобзаря. К., 1964;

Добролюбов М. "Кобзар" Тараса Шевченка. К., 1961;

Ревуцький Д. Шевченко і народна пісня. К., 1939;

Козицький П. Тарас Шевченко і музична культура. К., 1959;

Комаринець Т. Шевченко і народна творчість. К., 1963;

Правдюк О. Т.Г. Шевченко і музичний фольклор України. К., 1966;

Касперт А.І. Шевченко і музика. Нотографічні та бібліографічні матеріали. К., 1964.


(Шевченківський словник: М.М. Пазяк.)


Абетковий перелік усіх пісень.



Статтю додано:  06.03.2009
Відредаґовано:
Переглядів: 46640
  Коментарі     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]
7. Іван Звенигородський (гість) 30.05.2011 12:11    
Виконав Заповіт і Пшениці 22 травня на Тарасовій Горі.Провести концерти не вдалося,ніхто не підтримав.Всі відео пам'яті Т.Г.Шевченка,В.Симоненка,І.Франка можна подивитися на мета видео iwan.shewchenko-sz альбом Черкасці - Козаки Подивитися інтервью на http://ex.ua/ view storage/392531535201 Inteviu_zapis.avi
0/0

6. Іван Звенигородський (гість) 01.03.2011 13:55    
10 березня в 11 годин в національному музеї літератури зала №2 Київ,вул.Б.Хмельницького,11 відбудеться благодійний пам'ятний концерт Івна Звенигородського до 150-річчя з дня смерті і повернення Т.Г.Шевченка на Україну.Ви зможете послухати поезії Кобзаря Заповіт,Три Літа,Холодний Яр,Розрита Могила і інші і прийняти участь в концерті з виступом до 5 хв. з віршем про Т.Г.Шевченка або з Його твором і придбати концерт-аудіокнигу 55 треків і 2 відео. Довідки о677844777,0473-739743
0/0

5. королева (гість) 26.02.2011 19:27    
а мне надо песня Т.Г. Шевченка. Где её взять???
0/0

4. Іван Звенигородський (гість) 13.02.2011 11:45    
Іван_ Звенигородський -VMD-IVAN-SZ виконав твір Т.Г.Шевченка Розрита Могила... до 150-річчя повернення Кобзаря на Україну і влючив в пам'ятний концерт.
Слухати в щоденнику www.poetryclub.com.ua audio
0/0

3. Іван Звенигородський (гість) 19.01.2011 10:39    
Концерт-аудіокнигу пам'яті Т.Г.Шевченка до 150-р1ччя повернення на Україну і 200-річчя з дня народження.Дивитися і слухати (вибрати треки) на yandex.video mp3.infan.ru

Збір коштів на проведення благодійних концертів: sheva.name forum.harazd.net
+1/0

2. Natusik (користувач) 16.02.2010 20:24    
допоможіт знайти мелодію до Заповіту...або й саму пісню....
0/0

1. ~Azula~ (гість) 09.03.2009 11:33    
спасибо,за информацию как раз в школу надо было=)
0/0



  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/articles/240.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB