На головну сторінку

Вадим Вікснін


Ім'я на сайті: Viksnin
Роль у клюбі:
Народився: 31 січня 1963 року
Спеціальність: Майсер по виготовленню музичних инструментів

Веб-сторінка: http://vadimviksnin.narod.ru

Вніс пісень: 4, з них з акордами: 0
Вніс файлів: 12
Коментарів: 13
Загальний внесок, балів: 233

Зареєструвався на сайті: 14 березня 2009 року
Востаннє був тут: 18.09.2019 15:34
Входів на сайт: 146
Персональні пісеники: Для перегляду увійдіть будь ласка в систему
Вадим Вікснін

Про себе:

Про себе: у нашій родині зрослися та підтримують друг друга дві основні течії мистецтва - музика та живопис . Батько Вадим Вікснін - музичний майстер , музикант у четвертому поколінні , член Всеукраїнської музичної спілки, Асоціації майстрів-художників смичкових інструментів України . Мати Оксана Віксніна - художник майстер . Діти Тетяна 24 роки (скрипалька), Марія12 років учениця муз.шк. по класу бандури , Дарина 9 років учен. муз. шк. по класу бандури , Святослав 6 років учен. муз.шк. по класу домри , Анастасия 4 роки - вільний художник .
Чотири роки тому у нашу родину пришло захоплення стародавними українськими народними інструментами : кобза, колесна ліра, цимбали , бандура, торбан . Ця справа стала спільною, цікавою усім, незалежно від віку. Разом їздили до музеїв, збирали інформацію , фотографували. Коли прийшов час виготовлення інструментів, усі радо допомагали татові у майстерні, мама робила художній розпис деяких лір та бандур. Усі разом з новими інструментами їздили до ярмарок майстрів, у Пирогово, Мамаєву слободу , до парку Києвська Русь . Зробивши інструменти - почали шукати старовинний репертуар та опановувати різні способи гри.
Якщо цимбали, колесна ліра та різні модифікації кобзи затребувані у сучасній творчій спільноті, музиканти їх знають і замовляють у нас на Україні, до Росії, та у європейські країни , то такий приголомшливий інструмент як торбан - відданий повному забуттю на Україні, в Польщі (за збереженими в словниках та історичних документах даних ці дві країни претендують на звання батьківщини торбана).
На Україні в музеях знаходиться шість торбанів, кілька інструментів є в колекціях Польщі, Німеччини. Та сама велика кількість торбанів у Пітері.
Мною виготовлено три торбана. Перший інструмент був виставлений на Міжнародній Українській виставці - ярмарку в 2007р.
Другий торбан я виготовив у 2008р за збереженими фото, олівцевими малюнками і описами. Корпус цього інструмента з палісандра з кленовими вставками, гриф і кілки з ебенового дерева, на грифі інкрустація слоновою кісткою герба І. Мазепи. Цей торбан є копією торбана гетьмана Мазепи зниклого після війни (1941-1945рр) з музею ім. П. Тарнавського у м. Чернігів. У 2010р. торбан знаходився в експозиції музею Тарнавського. Процес виготовлення цього інструменту йде як одна з тематичних ліній у документальному фільмі режисера А. Сенчило "Символ". Також цей інструмент у листопаді 2009р. на Міжнародній Виставці - Конкурсі " Український Тиждень Мистецтв" отримав Диплом за Перше місце .
Працюючи з торбанами я був вражений музичними, технічними і тембральним можливостями цього інструменту. Я виготовив третій торбан, враховуючи всі свої напрацювання та конструктивні особливості які відкрилися мені в процесі виготовлення перших інструментів.
Враховуючи те що торбан використовувався професійними музикантами, звучав у придворній капелі польських королів (Короля Стефана, Яна Казимира, Жигмунта Августа), музичних салонах магнатів, польської знаті (Снгушек, Ржевуцьких, Сапєг, Патоцких). У Санкт-Петербурзі Георг Відорт (1760рн. Виходець з Австро-Угорщини) при дворі Катерини ІІ викладав торбан для шістьох дівчат.
В Україні на торбані грала козацька старшина,грав та писав пісни , музику для торбана гетьман І.Мазепа, також володів торбаном Розумовський та його доньки. Існували ансамблі торбаністів у Відорта з 6 козаків, у Тимка Падорри з 12 козаків.
Торбан - близький родич барочної лютні або теорби . Він мае наступні особливості : корпус набірний , з тонких клепок ( 12-26 штук) , на грифі торбан мае 14 струн які ладуются як на лютні , торбан мае другу голівку з довгими басовими струнами , та струни на корпусі як у бандури ( приструнки ) - 12 струн.
Я розробив дуже зручну систему запису музики для торбана, як нотами, так і в табулятурі (в табулятурі набагато зручніше, немає зайвих питань. Яка струна? Який лад?). Нотна запис розташовується на трьох нотних станах (розділивши мелодію, баси і приструнки), а табулятура на двох (теорба + приструнки).
Дуже цікаво , що у наш час професійні музиканти боязливо та обережно реагують на торбан ( їх відлякує буцімто складна техніка гри та нерозуміння технічних можливостей торбана). Але діти дуже спокійно та гармонійно опановують цей інструмент, бо вони не страждають від забобонів та псевдо - професійної маститості . Тому побажаю музикантам які захопляться торбаном, та щиро побажають опанувати цей інструмент - згадати у собі дитину, та зануритися з головою у море безмежних можливостей, які дарує нам торбан.
Побачити ці инструменти можливо на нашому сімейному сайті www.vadimviksnin.narod.ru
та почути звучання на YouTube http://www.youtube.com/user/viksnin

Музичні уподобання:

Люблю класичну, джазову, народну, естрадну музику, з однією умовою - професійне виконання.


Переглядів: 174
 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB