На головну сторінку

Зоя Гайдай



Зоя Гайдай

Зоя Михайлівна Гайдай — українська оперна співачка (сопрано), народна артистка УРСР (1940 рік).

Перейти до списку пісень >>

Дати життя: 01.06.1902 - 21.04.1965

Біографія

Зоя Гайдай народилася 1 червня 1902 року в Тамбові у сім'ї відомого фольклориста та хорового диригента Михайла Гайдая. У віці шести років родина переїхала жити в Житомирі, де і минули дитинство та юність Зої. Змалечку мріяла стати співачкою.

Завдяки Віктору Косенко (викладачу музичного училища), який часто гостював у домі Гайдаїв, дівчинку віддали до музичного училища (фортепіано). Грала Зоя чудово, могла б стати видатною піаністкою, однак вирішила бути оперною співачкою. Спершу Зоя навчалася у Житомирській Маріїнській гімназії, а згодом, впродовж 1923 р. - 1927 р., – у Київському Музично-драматичному інституті імені Миколи Лисенка у відомої викладачки Олени Муравйової. Будучи студенткою Гайдай виступала з концертами, її голос часто звучав на радіо, тоді її вперше назвали "сонячним сопрано".

1928 р. Зоя (на запрошення від Київського театру опери та балету) дебютувала в опері Пуччіні "Турандот" (партія рабині Ліу). Згодом її репертуар розширився такими партіями, як Тетяна ("Євгеній Онєгін"), Маргарита ("Фауст"), Мікаела ("Кармен"), Панночка ("Майська ніч"), Оксана ("Ніч під Різдво"), Батерфляй ("Чіо-Чіо-сан")...

У 1930 р. - 1934 р. Зоя Гайдай працювала в Харківському театрі опери та балету. Згодом стала примою Київського театру опери та балету, в якому співачка пропрацювала 20 років, а також познайомилася із своїм майбутнім чоловіком - Миколою Платоновим. У 1935 р. Зоя та Микола одружилися та замешкали разом із матір'ю і сестрою співачки. Молоде подружжя було щасливе в шлюбі та успішне на сцені. Прем'єра опери Планкета "Корневільські дзвони" – для Зої і Миколи стала тріумфом (21 червня 1941 рік).

У період німецько-радянської війни трупу Київського оперного театру евакуювали до Уфи, звідти співаки їздили з виступами до бійців Південного та Південно-Західного фронтів, моряків Тихоокеанського флоту, загалом дали понад 500 концертів.

Подружжя повернулося до Києва по закінченню війни. 1946 р. Зоя з гастролями поїхала у Канаду, а далі - у США. Разом з Іваном Паторжинським вони підкорили сцени Чикаго, Нью-Йорка, Вашингтона. На їхню честь організували урочисту зустріч, де Зою та Івана вітала голлівудська богема.

У 1950 р. після болісного, кількарічного розставання, Зоя та Микола офіційно розлучилися, Микола перебрався до Росії та вдруге одружився. Залишившись самою, Зоя поринула з головою у роботу: грала в спектаклях, давала чимало концертів. Її репертуар складався з українських пісень, романсів, творів зарубіжних митців. Зоя окрім рідної мови, володіла ще італійською, німецькою, французькою, іноді навіть співала китайською.

У 1947 р. — 1965 р. Зоя викладала в Київській консерваторії (нині Національна музична академія імені Петра Чайковського), з 1963 р. - професорка. Серед вихованців Гайдай — Людмила Божко, Ганна Колесник-Ратушна.

Зоя була дуже сильною та вольовою особистістю: у часи переслідування церкви вона часто ходила до київського Володимирського собору, щоби послухати митрополичий хор під керівництвом свого батька. Чиновники сприймали це вороже, але нічого не могли вдіяти проти народної артистки.

А тоді – онкологія... Курс променевої терапії не допоміг, Зоя проживала довгі сповнені болю і страждань дні, але співачка не збайдужіла до життя.

Земний шлях Зої Гайдай завершився 21 квітня 1965 року. Тисячі шанувальників прийшли провести її в останню путь. Поховали Зою Михайлівну в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 43). У 1967 році на могилі встановлено гранітний надгробок (скульптор Петро Остапенко, архітектор Валентина Шевченко) та меморіальні дошки.

Основні партії Зої Гайдай:

  • Оксана ("Запорожець за Дунаєм" С. Гулака-Артемовського);
  • Наталка, Марильця, Оксана ("Наталка Полтавка", "Тарас Бульба", "Різдвяна ніч" М. Лисенка);
  • Марина ("Дума Чорноморська" Б. Яновського);
  • Ксенія ("Розлом" В. Фемеліді);
  • Гелена ("Богдан Хмельницький" К. Данькевича);
  • Ганна ("Наймичка" М. Вериківського);
  • Шевцова ("Молода гвардія" Ю. Мейтуса, перше виконання);
  • Наталя ("Тихий Дон" І. Дзержинського);
  • Тетяна ("Євгеній Онєгін" П. Чайковського);
  • Антоніда ("Іван Сусанін" М. Глінки);
  • Тамара ("Демон" А. Рубінштейна);
  • Етері ("Абесалом і Етері" З. Паліашвілі);
  • Маженка ("Продана наречена" Б. Сметани).
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані додано:  04.08.2023
Відредаґовано: 05.08.2023
Переглядів: 86



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/3892.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB