На головну сторінку

Ференц Ліст



Ференц Ліст
надав Микола Рудаков
.
Геніальний піаніст, видатний композитор і диригент. Славетне ім'я в історії світового музичного мистецтва

Перейти до списку пісень >>

Дати життя: 22.10.1811 - 1886
Місце народження: с.Добор'ян м.Шопрон (Угорщина)
Адреса: м.Будапешт

Біографія

Ференц Ліст народився в невиличкому угорському селі, але більшу частину життя прожив за межами батьківщини. Навчався музики у Відні і в Парижі в 1820-1823 рр. Велику роль в його житті зіграла зустріч з письменницею Марі д' Агу, з якою він одружився 1835 року і виїхав до Швейцарії. Проживав в Німеччині та Італії.

Дуже широкою популярністю користуються Угорські рапсодії Ліста. З гастрольними поїздками він побував майже в усіх країнах Європи. Неодноразово гастролював в Російській імперії. Був знайомий з М. Глінкою.

У 1847 р. Ф. Ліст гастролюючи по Україні, давав концерти у Києві, Житомирі, Немирові, Бердичеві, Кременці, Львові, Одесі, Миколаєві, Єлезаветграді (тепер- Кропивницький).

У Києві Ф. Ліст познайомився з Катериною(Кароліною) Вітгенштейн,з якою прожив не вінчаним сорок років і якій присвятив симфонічні поеми. Гостюючи в її маєтку у Воронинцях на Поділлі, композитор створив на теми українських народних пісень п'єси для фортепіано "Українська балада" і "Думка", які увійшли до циклу "Колоски Воронинць" (1847-1848). Написав симфонічну поему "Мазепа".

Творча спадщина Ф. Ліста налічує понад 1200 творів і охоплює майже всі музичні жанри. Ференц Ліст увійшов в історію музики як творець нового романтичного жанру- симфонічної поеми. Сприяв відкриттю в Будапешті (1875) Академії музики. Був її президентом і професором. Його музика звучить у виконанні кращих музикантів кількох поколінь, в тому числі українських митців.

Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Микола Рудаков  14.08.2013
Відредаґовано: 29.08.2018
Переглядів: 6826



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/3019.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB