На головну сторінку

Відгомін



Жіночий вокальний ансамбль Львівської обласної спілки політв'язнів України

Перейти до списку пісень >>

Засновано: 1990
Місце заснування: м. Львів

Історія

Ансамбль засновано 1990 року. Це унікальний ансамбль і за своїм складом, і за репертуаром. Поштовхом до його заснування стали зустрічі колишніх політв'язнів у Клубі репресованих, утвореному 1989 року при Львівському меморіалі. Уже тоді гуртування і зустрічі у Клубі часто перетворювалися на експромт-концерти, де звучали пісні й вірші заґратованої, але нескореної юності їхніх учасників. Це були репетиції до майбутніх виступів перед ширшою аудиторією.

Від дня заснування впродовж п'яти років керувала ансамблем самодіяльний дириґент Віра Лемеха, а згодом, до 2004 року, - Стефа Хотинецька. Увесь його склад: і дириґент, і хористки - колишні в'язні сталінсько-беріївських спецтаборів. Тож його репертуар, ясна річ, складений відповідно. Слова і музика до багатьох пісень репертуару створені в ув'язненні, як, наприклад, до пісні О. Матещук "Не забуду тюремної ночі...", або ж наисані колишніми політв'язнями згодом (наприклад, пісні Івана Говди). У цілому репертуар складав близько півсотні пісень.

З 2004 року ансамбль взяла під опіку талановита дириґент-професіонал Богдана Сімович - керівник відомого львівського хору "Нескорені". Цей крок логічно обумовлений її громадянською позицією, а також спорідненістю репертуару і патріотично-виховною спрямованістю обох хорових ансамблів, і це, безперечно, стало запорукою подальшого успішного функціонування і високого мистецько-виконавського рівня "Відгомону".

Пісні у виконанні "Відгомону" завжди звучать невимушено-природно і надзвичайно хвилююче. Хористки, не зважаючи на свій вік, по-молодечому завзято і дзвінко ніби доспівують недоспіване в юності. Словом, співають вони не лише голосами, а й душею. Вчувається в тому, серед іншого, і копітка, терпелива праця згаданих диригентів, і музичний супровід Лесі Блавацької, зокрема під час підготовки хорових виступів, і особиста відповідальність кожної хористки. Окрасою чи не кожного виступу до часу були декламації незабутньої Наталі Попович, її артистичні інтерпретації української поетичної класики, зокрема Богдана Лепкого й Олени Теліги, яких у минулому вона знала особисто.

Слухаючи виступи цього ансамблю, мимоволі схиляєш голову перед мужністю й посвятою хористок - тендітних жінок в елеґантних вишиванках, із гордо піднятими головами, згуртованих і окрилених бажанням донести до слухача, до нинішнього покоління пісню і правду покоління свого. Їхню юність знівечили, відняли емгебистські тюрми, етапи, гулагівські зони і криваві кенґіри. Але того, на що насамперед замахнулися їхні кривдники, - любові до рідної землі, рідного слова, рідної пісні, рідних звичаїв, відняти у них не змогли. Тим святим цінностям вони залишилися вірними назавжди, до схилу віку.

Із перших днів заснування "Відгомону" і до сьогодні вони самовіддано й невтомно беруть участь у численних масових заходах, які проводить Львівська спілка політв'язнів, а також виступають у навчально-освітніх закладах, інтернатах. військових частинах тощо. І не тільки у Львові й на Львівщині, але й в Ужгороді, Тернополі, на Бережанщині, у Батурині, Крутах...

Невмолимий плин часу вичерпує творчу енергію, фізичні можливості, а то й забирає зі собою багатьох діяльних хористок "Відгомону". Відійшли у вічність колишні його керівники Віра Лемеха і Стефанія Хотинецька. Нині "Відгомін" налічує менше половини свого первісного складу, проте з уст хористок продожує злітати окрилена пісня:

Джерела:
1. Лунає "Відгомін" (збірка пісень) / Упор. Сімович Б. – Львів: НВФ "Українські технології", 2005. – 48 с.

Читайте також спогади учасниці хору Омеляни Войцехович-Рафальської "Нас було десять тисяч у Кенґірі".

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Гей же до зброї (народна пісня) не вказано +   2011 6195
 Забудь мене, моя матусю (народна пісня) не вказано     4293
 Ми по таборах і тюрмах (народна пісня)* не вказано     2011 1533
 О мати, закута в кайдани (народна пісня)* не вказано     2011 2302
 У гарячих степах Казахстану
 (Кенґірський марш)
М. Сорока / М. Сорока не вказано     2011 4506
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Anrzej  16.04.2011
Відредаґовано: 16.04.2011
Переглядів: 1944



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2340.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB