На головну сторінку

Володимир Яцола



Володимир Яцола
надала Леся Соболевська
композитор, аранжувальник

Володимир Яцола – відомий прикарпатський композитор, аранжувальник та музичний керівник ВІА "Гуцулочки". Зірка його таланту яскраво світила на небосхилі української естради 70-х років поруч із зіркою Володимира Івасюка.

Пісні Володимира Яцоли звучать і сьогодні та є взірцем для сучасної естрадної української пісні. Далеко не всі твори дійшли до сучасників, бо загинув Володимир за невідомих обставин і при ньому була папка з нотами нових пісень. Кому вони дістались, можна тільки здогадуватись.

Перейти до списку пісень >>

Дати життя: 22.04.1954 - 18.10.1979
Місце народження: Івано-Франківськ

Біографія

Володимир Яцола народився 22 квітня 1954 року на Кіровоградщині в сім'ї військовослужбовця. 1965 р. переїхав з батьками до Івано-Франківська, де вступив до музичного училища ім. Д. Січинського за спеціальністю баян. Після лав Радянської армії навчався в Івано-Франківському педінституті на відділенні музики і співів. Одночасно був музичним керівником ВІА "Гуцулочки".

В цей період "Гуцулочки" досягли неабиякого злету. Виступали в Києві, в Москві та інших містах Радянського Союзу. Здійснювали і закордонні турне, зокрема до Японії (1977), Польщі (1978). За успіхи ансамбль був удостоєний золотої медалі, а керівники нагороджені грамотами.

Вже під час навчання в музичному училищі у Володі проя вився хист до композиції. Пісня "Привітальна" (Карпати-гори) на слова Романа Біля з'явилась1972 р. Згодом пісні "Гей як сонце спати ляже", "Загубив – не вернеш", "Чари", "Квіти сонця", "Квітне Україна", "Анничка", "Танго кохання", "Пора весіль", "Печаль матері" та інші твори. ВІА "Гуцулочка" співали в основному його твори або його обробки народних пісень. Відома фірма "Мелодія" навіть випустила їхню платівку 1979 р.

Яцола брав активну участь у роботі Спілки композиторів України, підтримував творчі зв'язки з Романом Білем, Миколою Кубиком, Романом Юзвою, Степаном Пушиком, Остапом Гавришем та ін.

Яцолу не любив радянський лад за його патріотизм і його українську принциповість. Коли були якісь закордонні турне, то обов'язковим було включення в репертуар російського. Зі спогадів друзів звучить фраза Яцоли: "А де ви бачили, щоб гуцули співали російською?" А ще, коли загинув Володимир Івасюк, він сказав: "Зі мною буде те саме..."

У розквіті творчих сил 18 жовтня 1979 року трагічна смерть обірвала його плани і надії , залишивши за собою таємниці і здогадки, куди щезла папка з нотами його нових пісень у день загибелі і хто їх видає донині за свої...

2006 року силами творчої інтелігенції Івано-Франківська (Надії Кукурузи, Марти Шевченко, Лесі Соболевської, друзів Володимира Яцоли Володимира Бондаренка та Ярослава Карціва) а також видавництва "Лілея" було видано нотну збірку пісень Володимира Яцоли "Недописані мелодії... недоспівані пісні..." По можливості кожну пісню цієї збірки буде занесено на сайт.

Вірші пам'яті Володимира Яцоли

Роман Біль: Чорні клавіші і білі – Чорна туга, білий сум... Відняли у звуків крила. Мовкнуть струни Твоїх дум – Недописаних мелодій, Недоспіваних пісень. Проитулився десь на споді Білих днів Твій чорний день. Чорні клавіші і білі – Білі дні і чорні дні... Твоя доля спопеліла В чорно-білому вогні.
Роман Юзва: Талант, що встиг лиш народитись, Талант, якому ще цвісти, Новітньою зорею заіскритись – А ти лежиш в полоні темноти... Нема вже вороття з того полону: Він для людини раз і назавжди. І кам'яніє серце, кров холоне, Що не знайти рятунку від біди. Твої пісні вже розпрямляли крила, Щоб полетіти у погожу вись... А може втома лиш тебе зморила? – Тож піднімись і щиро посміхнись І народи свою найкращу пісню, Даровану тобі самим життям, І заспівай, і весело засмійся На радість людям і назло смертям! Мовчиш... Повірить страшно: це не втома, Ти десь уже в незнаній далині... І гірко плачуть мати й батько вдома, Ридають ненароджені пісні. Прощай! Пробач, що у життєвім вирі Тебе ми не зуміли зберегти... Не спочивай, У нескінченний вирій На крилах пісні юної лети!
  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Анничка М. Кубик / В. Яцола      26588
 Загубив - не вернеш
 (Не шукай любисток)
Р. Біль / В. Яцола      949
 Край, мій рідний край В. Яцола / В. Яцола 4     168823
 Пора весіль Р. Юзва / В. Яцола      884
 Привітальна
 (Карпати-гори)
М. Кубик / В. Яцола      2434
 Сонце
 (Гей, як сонце спати ляже...)
М. Кубик / В. Яцола     1458
 Чари Р. Біль / В. Яцола     1138
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввела: Леся  26.05.2010
Відредаґовано: 05.09.2012
Переглядів: 5932




  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/1984.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB