На головну сторінку

Хор Сяйво



зразковий

Дитячий зразковий хор "Сяйво" Ніжинської музичної школи заснова-ний в 1950 році.

З 1982 року його беззмінним художнім керівником є директор школи Сергій Олександрович Голуб, який гідно продовжив хорові традиції, закладені С.В.Герцберг і С.Т.Мартиненко, В.Д.Котельніковою і З.В.Ястремською, Л.І.Єсипенко й І.С.Буренко. Концертмейстер хору – Тетяна Спіліоті.

Перейти до списку пісень >>

Засновано: 1950
Місце заснування: місто Ніжин

Історія

Дитячий зразковий хор "Сяйво" Ніжинської музичної школи заснова-ний в 1950 році.

З 1982 року його беззмінним художнім керівником є директор школи Сергій Олександрович Голуб, який гідно продовжив хорові традиції, закладені С.В.Герцберг і С.Т.Мартиненко, В.Д.Котельніковою і З.В.Ястремською, Л.І.Єсипенко й І.С.Буренко. Концертмейстер хору – Тетяна Спіліоті.

Глибоке розуміння хорової справи та вишуканий художній смак керівника забезпечують успіх у творчій роботі над хоровими творами різних епох та жанрів: народною піснею і духовним пісне співом, класикою і сучасним модерном. Секрет успіху хору "Сяйво" ще криється в оригінальній методиці роботи його керівника, яка базується на релятивній системі відомих педагогів Карла Орфа, Золтана Кодая, Георгія Струве.

У репертуарі – твори О.Лассо, Дж.Каччіні, Й.С.Баха, В.А.Моцарта, Д.Бортнянського, А.Веделя, А.Вівальді, Дж.Россіні, А.Ніколаі, О.Бородіна, М.Лисенка, М.Леонтовича, К.Стиценка, Є.Станковича, О.Костіна, Л.Дичко, О.Некрасова, Г.Свиридова, Р.Щедріна, багатьох ін-ших зарубіжних та українських композиторів. Всі твори хор "Сяйво" виконує лише мовою оригіналу – українською, білоруською, російською, англійською, німецькою, італійською.

Юні хористи неодноразово з великим успіхом виступали в найпрес-тижніших концертних залах України: Республіканському Палаці дітей та юнацтва, Національному Будинку органної та камерної музики, патріаршому Володимирському соборі, колонній залі ім. М.Лисенка, Національній філармонії України, Національному Палаці культури "Україна".

З 1996 року Сергій Голуб є одночасно регентом хору "Воскресіння" кафедрального собору Всіх Святих у Ніжині. Це не могло не відбитися на формуванні репертуару дитячого хору, до якого все частіше входить духовна музика вітчизняних композиторів: А.Веделя, Д.Бортнянського, М.Лисенка, М.Леонтовича, К.Стиценка, Л.Дичко, М.Вериківського, а також духовні піснеспіви І.Синиці – композитора та спів керівника хору "Воскресіння".

Окрім концертів духовної музики, діти спільно з кафедральним хором беруть участь у Різдвяних, Пасхальних та архієрейських Богослужіннях, чим завжди викликають велике захоплення й щиру вдячність численних прихожан Ніжина, Чернігова, Новгород-Сіверська, Києва, Тернополя.

За останні роки дитячий хор "Сяйво" набув особливої популярності не лише в місті, області, а й по всій країні. Десятки концертних виступів щороку здійснює колектив перед жителями рідного міста, області і сусідніх областей: Полтавської, Сумської.

Як учбова одиниця, з 1983 року хор э постійним учасником обласних конкурсів-фестивалів серед 36 шкіл естетичного виховання. За цей час хор 23 рази поспіль виборював перші місця, а 1999 та 2001 року ставав лауреатом VII і VIII Міжнародних фестивалів дитячо-юнацької хорової творчості "Співає Київщина", XI (2007р.) – "Співає Київ весняний". Високі досягнення хору "Сяйво" на всеукраїнських і міжнародних мистецьких акціях надали йому високої честі спільно з Національною хоровою капелою "Думка" під керівництвом народного артиста України Є.Савчука, симфонічним оркестром Київської філармонії та провідними солістами-вокалістами взяти участь у прем'єрі ораторії О.Костіна "Йосиф Флавій" в Національній філармонії України (2007р.).

Хор є двічі лауреатом (І місце) VII та XIV Міжнародного конкурсу-фестивалю "Південна Пальміра" в 2000 і 2008 роках. А в 2008 році ще й був нагороджений грамотою за краще виконання обробок українських народних пісень. Також "Сяйво" був учасником Всеукраїнського музичного фестивалю до 250-річчя від дня народження Д.Бортнянського (грудень 2001р., м. Чернігів), двох творчих звітів Чернігівщини в Національному Палаці "Україна", міжнародних хорової асамблеї "Тоніка" і фестивалю "Музичні прем'єри сезону"(березень-квітень 2002р., м. Київ). Та особливу творчу сторінку хор вписав у життя міжнародного дитячого центру "Артек". З 2002 року він тричі брав участь у V, VII і IX фестивалях-конкурсах дитячого хорового мистецтва "Артеківські зорі" ім. Г.Струве:

  • 2002 рік - І місце в конкурсі і головний приз за краще виконання творів Г.Струве;
  • 2004 рік – І місце в конкурсі і знову головний приз фестивалю;
  • 2006 рік – Гран-прі "Кубок Авдієвського".

Щасливі хвилини творчого спілкування хор мав із всесвітньо відо-мим маестро дитячого хорового співу Г.О.Струве на VМіжнародному конкурсі-фестивалі "Артеківські зорі, коли він три рази ставав за ди-ригентський пульт із хором "Сяйво", провівши майстер-клас в автор-ському вечорі з його творів та в гвла-концерті в м. Ялта. Тому й не дивно, що хор отримав найвищу нагороду фестивалю за краще виконання хорових творів Г.Струве.

У 2005 році хор "Сяйво" став лауреатом Всеукраїнського фестивалю духовної музики "О, Мати Божа, о, Райський цвіте" в м. Тернополі.

За високий професійний виконавський рівень, активну участь й стабільну концертну діяльність колективу присвоєно почесне звання "зразковий" (1993р.), а його керівникові С.О.Голубу – "Заслужений працівник культури України" (1990р.). У рецензіях, відгуках, листах відомих діячів культури і мистецтва читаємо схвальні слова про цей чудовий колектив – зокрема, народного артиста України, академіка голови Національної Всеукраїнської музичної спілки, президента Національного музичного комітету України Міжнародної Музичної Ради ЮНЕСКО, Героя України Анатолія Авдієвського: "Мені особливо приємно за Україну, яка на V міжнародному конкурсі "Артеківські зорі" (2002р.) виявилась найбільш підготовленою... Нинішнього року, в конкурсі звучала музика Є.Станковича з його фолькопери "Квіт папороті" у виконанні зразкового дитячого хору "Сяйво" Ніжинської музичної школи (керівник С.Голуб). І звучала, скажу я вам, на високому професійному рівні. І це при тому, що в Україні не так уже й багато аматорських чи професійних колективів, які могли б подолати бар'єр технічних можливостей творів Л.Дичко, Є.Станковича..." А після завоювання хором Гран-прі "Кубоу Авдієвського" в МДЦ "Артек" (2006р.) голова журі А.Т.Авдієвський зазначив: "Зараз центр українського дитячого хорового співу перемістився в місто Ніжин".

Мистецтвознавець Любов Венгер пише: "5 травня (2005р.) до Тер-нополя на всеукраїнський фестиваль дитячої духовної музики "О, Мати Божа, о, Райський цвіте" завітав зразковий дитячий хор "Сяйво" під орудою художнього керівника С.Голуба з Ніжина.

Під час виступу на сцені міського Будинку культури "Березіль", де проходив фестиваль, "Сяйво" справді осяяло і душі слухачів, і сцену високою виконавською майстерністю. Зал завмер в екстазі слухання божественного співу. Овації не стиха-ли, люди щиро аплодували юним обдаруванням...

В Заварницькому монастирі ченців-студитів у храмі Різдва Божої Матері за виконання "Єдинородного сина" К.Стеценка та "Ангел вітав" В.Макарова талановиті хористи одержали духовне благословення Настоятеля.

Брат Тарас, до сліз схвильований співом перед образом Зарвани-цької Божої Матері "Під твою милість" Дм. Бортнянського, зізнався: "Такого виконання цієї молитви я ще не чув". Інші присутні просто плакали...

Перебуваючи на Сумщині, в рідному для С.Голуба Лебедині та Ва-силівці, де він народився "Сяйво" познайомилося з А.Удодом – одним із місцевих поетів. Який, вражений співом хору, посвятив колективу такі рядки:

"І засяяло "Сяйво" із Ніжина
Над туманами Лебедина...

...Голосами дитячими чистими
Пробудило у серці святе.
Хай над луками Псла над імлистими
Спів ваш святістю проросте.

Я молюся хатинам з долівкою
У скажений комп'ютерний вік.
Я пишаюся Василівкою,
Де зростав отакий чоловік.

... Ви щасливі: самі себе творите,
Вам не треба лаврових вінків.
Ви співаєте, ніби говорите
Щирим голосом давніх віків".
  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Мої сни О. Коковін / Хор Сяйво не вказано     718
 Щедрик Щедрик Щедрівочка (3)
 (Колядка стародавня: Українське Різдво Світа)
(народна пісня) не вказано        413586
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані додано:  03.01.2009
Відредаґовано: 06.01.2009
Переглядів: 5641



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]
1. Мар"яна (гість) 03.12.2009 10:48    
Доброго дня шановне панство!

Вас вітає "Фанел" - фірма, яка є експертом з пошиття ексклюзивних національних костюмів.
Ми маємо більш як 13-річний досвід роботи і є найкращим підприємством по розробці та виготовленню сценічних костюмів. У нас найбільший цех в Україні по тамбурній вишивці. Ми готові виконати замовлення для будь-якого регіону України. Залюбки запропонуємо вишиті рушники, скатертини чи салфетки.
Кожне замовлення виконується суто індивідуально, тобто повторення вишивки, колористичного рішення, взагалі дизайну костюмів, виключено.

Нашими клієнтами є:
Національний заслужений академічний ансамбль танцю України ім.П.Вірського (Україна, Київ), керівник - народний артист України М.М.Вантух (www.virsky.com.ua),
Державний академічний козачий ансамбль пісні і танцю Хмельницької обласної філармонії "Козаки Поділля", художній керівник – головний диригент, народний артист України М.О.Балема (Україна, Хмельницький),
Професійний ансамбль танцю і пісні Луганської обласної філармонії "Легенда", художній керівник – заслужений артист України В.П.Онищенко (Україна, Луганськ),
Народний ансамбль танцю "Волошки" (США, Вормінстер) – художній керівник Тарас Левицький (www.voloshky.com), професійний Ансамбль танцю "Шумка" (Канада, Едмонтон) - художній керівник Гордон Горді (www.shumka.com) та інші


З найкращими побажаннями, Мар’яна Писанчин
менеджер з продажу
т. моб. 8096 170 71 81
0/0



  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/1201.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB