На головну сторінку

Філософія музики та весняні забави на "Вишневому пирозі" у Рівному

(27.04.2009)


Організатори відомого в Рівному проекту "Мандрівна мистецька вечірка "Вишневий пиріг" на четвертий день Великодня "спекли" черговий "пиріг" у кафе–кондитерській з незрозумілою назвою "Мелін", що в центрі Рівного, поблизу драмтеатру. Того дня кафе–кондитерську заповнила жива інструментальна музика високого рівня – дует гітаристів у складі Анатолій Покотило – Сергій Горпинюк.

– Як давно Ви граєте разом? – поцікавилась я у гітаристів на репетиції перед вечіркою.

– Приблизно з середини дев’яностих. Але останніх 4-5 років не виступали. На пропозицію Наталки Дяченко виступити на вечірці погодились і пригадали дещо з колишнього репертуару.

– Сергію, ти займаєшся музикою професійно?

– Ні. Це моє хобі.

Нічого собі хобі, - подумала я (Сергій – технічний, чутливий, грамотний музикант). У перерві на вечірці продовжую спілкуватися з цими цікавими, творчими людьми:


– Яка музика вам найбільш імпонує?

– Блюз і все, що з ним пов’язане. З академічної музики – бароковий напрямок, з композиторів – Бах, - відповідає Сергій. Музичні уподобання музикантів співпадають.

– Будь-яку музику поважаю, тільки щоб вона підходила до стану душі, мала в собі філософію. Музика має спонукати до творчості, щоб думки виникали. Для цього музична тема має бути досить провокаційною, - ділиться думками Анатолій Покотило. Цього гітариста в музичних колах міста знають давно. Мені зімпонувала його життєва позиція, яке звучить приблизно так: "Кожен має бути незалежним, на своєму місці. Як пальці гітариста: кожен самостійний, а всі разом роблять одну справу. Те ж саме можна сказати про національні культури".

До інструментальних імпровізацій долучилася Світлана Власова - майстер графічних імпровізацій. Роботи художниці, яка мала вже чимало персональних виставок, відрізняються власною неповторною манерою, спонтанністю, якоюсь особливою "родзинкою". Саме Світлана і саме на "Вишневих пирогах" започаткувала у Рівному так званий "Малюнок у часі". Прекрасний спогад про цю великодню вечірку залишиться у тих, кому дістались живі й пластичні малюнки Світлани з серії "Веселі яйця", яку вона творила протягом вечірки. Зобразила Світлана й учасників програми: на одному з зображень дуже добре впізнаються типажі гітаристів – Сергія й Анатолія – їм Світлана й подарувала цей швидкий малюнок.

А солістки "Вишневої гори" Мирося Толочик і Яна Міськова (молода виконавиця, яка щойно почала вливатись у цей музичний колектив) спільно з гітарним дуетом представили свою нову композицію, дещо незвичну за стилістикою, - мабуть, тому, що текст пісні написаний керівником колективу Наталкою Дяченко у співавторстві з Віктором Шкуратюком.

Не обійшлося без автентики: Раїса Цапун розкрила сутність Великодня та поспівала поліських веснянок. Згодом ведуча закрутила гостей вечірки у вихор народних ігор і танців: "Печоноє порося", "Полька", "Краков’як", "Вишивана хустиночка". В залі стало гамірно й весело, а я поспілкувалась з керівником проекту – Юрієм Дяченком:

– Наш особливий підхід до дозвілля – щоб воно було не пустим, щоби у ньому було щось і для серця, і для розуму, і для душі, щоб була і жива музика, і цікаві зустрічі, і спілкування за горнятком кави, - ділиться думками Юрій, – і нам приємно, що формат вечірки з мистецьким наповненням, запроваджений нами у Рівному в 2007 році, поступово підхоплюють у місті: у театрі ляльок організовують схожі вечірки, стали цікавішими й теж чимось нагадують наш формат літературні презентації в науковій бібліотеці, а народний гурт "Веснянка", з яким ми мали честь також співпрацювати, пройнявся цим задумом і незабаром організовуватиме етно-вечірку з іграми й танцями. Значить, те, що ми робимо, варте уваги.


Уляна Устиненко, м. Рівне
  

Статтю ввів: bohdanko  29.05.2009
Відредаґовано:
Переглядів: 613
  Коментарі     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/articles/246.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB