На головну сторінку

Богоявленські вечорниці з "Вишневим пирогом"

(Репортаж із Рівного)

Учасники мандрівного мистецького проекту "Вишневий пиріг" 21 січня "розстрілювали" Коляду у селі Забороль. Новоявленський вишневий пиріг випікали учасники сільського аматорського народного фольклорного гурту (керівник Валентина Солощук). І сама вечірка була справжнісінькими вечорницями. Адже через відсутність у великому (неподалік від обласного центру) селі бодай хоч трохи пристойного приміщення для проведення культурних заходів відбувалася у приватній світлиці – у домі Валентини Солощук.

У затишну оселю в останній колядний день разом з місцевими "колядниками" та гостями завітали фольклорна виконавиця та народна майстриня Раїса Цапун; відома на Рівненщині знавець народних звичаїв та обрядів та письменниця, доцент РДГУ Марія Немиро; ведуча та режисер вечірок "Вишневий пиріг" Людмила Марчук та інструментальний дует "Шахи" у складі Андрія Сачеви (скрипка) та Олексe0ндра Покотилюка (гітара).

І було, як у старі й добрі часи. Обмін піснями та розповідями про те, як було колись. Свято розпочали з колядки, тоді грали свої неповторні імпровізації "Шахи", заспівала колядок та щедрівок Раїса Цапун. А після того, як Марія Немиро презентувала свою нову книжку болючих споминів про репресованих батьків крізь призму власних дитячих спогадів, сільський фольклорний колектив заспівав таку чудову повстанську баладу, від якої на очах усіх присутніх виступили сльози. По суті, вечірка перетворилась у фольклорну експедицію, бо далі вже тим, що і як співали, керувала як наукова зацікавленість присутніх фольклористів почути від "заборольських молодичок" щось незвичне, так і бажання останніх представити найкращі взірці з традиційного народedого, місцевого фольклору. Книжки Раїси Цапун "Сербинівське весілля", "Весілля у Сварицевичах" "Будичани: традиційна культура" та Марії Немиро "На чужій землі" та "Відлуння віків. Легенди й перекази" сільські Берегині уважно розглядали, передаючи із рук в руки. Тим, хто свято береже й популяризує народну спадщину, ці книги були подаровані.

Не повірите: завершилася вечірка піднесеним співом молитви "Боже великий єдиний", а вже вдягнувшись, біля дверей заспівали раптом "Ще не вмерла Україна". Не так, як по телевізору деякі депутати. З душею і навіть сльозою.

Вже дорогою до Рівного, учасники проекту, ділячись враженням, говорили: "Вчитися і народної культури, і високої духовності, непідробного патріотизму, нам, урбанізованим жителям міст, треба у села. Бо у селі все справжнє, непідробне, щире. Адже йде від джерел, з діда-прадіда передаючись поколінням".


Марина Мартиненко
  

Статтю ввів: Anrzej  13.02.2008
Відредаґовано:
Переглядів: 887
  Коментарі     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]
1. Невідомий (гість) 23.02.2010 18:16    
я з вікна коли у львові квартиру знімав оцю: http://lviv-apartment.com/

бачив вас як ви йшли
шкода не встиг зазнимкувать(((
0/0



  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/articles/172.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB