На головну сторінку

Володимир Пасічник



Володимир Пасічник – композитор, етномузиколог, педагог, диригент, член Національної спілки композиторів України, кандидат мистецтвознавства, доцент.

Перейти до списку пісень >>

Народився: 14.09.1963
Місце народження: с. Басівка Пустомитівського р-ну Львівської обл.
Адреса: Україна, Львів

Біографія

Володимир Пасічник народився 14 вересня 1963 р. с. Басівка Пустомитівського р-ну Львівської обл. Початки музичної освіти Володимир здобув в Оброшинській музичній школі по класу баяна, потім навчався на диригентському відділі тоді ще Львівського музичного училища ім. С. Людкевича, клас Юрія Адамова Чайковський; відтак – у Львівській державній консерваторії ім. М. Лисенка на композиторському факультеті в класі професора Лєшека Мазепи. З великою шаною і вдячністю називає своїм Вчителем і викладача з курсу поліфонії Володимира Васильовича Флиса.

Знайомство і співпраця з видатним етномузикологом Володимиром Гошовським змістила акценти в бік наукової діяльності, результатом якої став захист дисертації "Етномузикознавча спадщина Володимира Гошовського в контексті інноваційних тенденцій європейської фольклористики". То ж свою наукову діяльність Володимир Пасічник зосередив на опрацюванні й популяризації науково-фольклористичної спадщини видатного вченого. Тісно співпрацює з багатьма діячами науки і культури України і за кордоном; надає фахову допомогу у наукових розвідках. Автор, упорядник, редактор бібліографічних покажчиків, збірників матеріалів, статей, що розкривають творчу і наукову діяльність видатних представників української культури — С. Людкевича, І. Гриневецького, І. Колесси, В. Флиса, Я. Якубяка, Б. Луканюка, М. Мушинки, і, звичайно, Володимира Гошовського.

Митець працює у різних жанрах: від інструментальної та вокальної мініатюри до монументальних симфонічних полотен. Серед інструментальних варто назвати такі:

  • "Прелюд пам'яті Володимира Гошовського" для струнного квартету
  • Елегія для камерного оркестру "Пам'яті батьків"
  • Молитва камерного оркестру
  • "Елегія" для гобоя і камерного оркестру

На восьмий день повномасштабної війни було створено Ostinato для симфонічного оркестру на тему Ісусової молитви. Відбулася світова прем'єра твору для струнного оркестру, написаного на замовлення фестивалю "Контрасти" "І день іде, і ніч іде" (за Шевченком).

Твори Володимира Пасічника звучать на Всеукраїнських та Міжнародних фестивалях, зокрема, Київ Музік Фест, Контрасти, Міжнародний фестиваль православної музики "Свята Богородиця – Достойно єсть" на концертах української музики в Польщі, Швейцарії, Болгарії, Канаді, Нідерландах...

У 2009 р. хоровий твір Володимира Пасічника на слова Андрія Содомори "Lamento" зайняв Перше місце на Всеукраїнському конкурсі у рамках мистецького проєкту "Хорові асамблеї Миколи Леонтовича".

Володимир Пасічник вже більше десяти років співпрацює з нашим улюбленим Різдвяним фестивалем "Велика коляда", не тільки як композитор (автор хорових обробок), але й як фольклорист (відбирає цікаві зразки колядок з різних регіонів України). Заслуговує на увагу також праця В. Пасічника як автора аранжувань вокальних та інструментальних творів для камерного та симфонічного оркестру. Митець плідно працює і як музичний редактор. Він підготував до друку більше десяти нотних збірників, серед яких твори Станіслава Людкевича, Зиновія Лиська, Володимира Флиса, Володимира Івасюка.

Вагоме місце у його композиторському доробку займає хорова музика: духовна і світська, твори на слова українських поетів, обробки українських народних пісень, що зумовлено його багаторічною працею як хорового диригента.

Понад 30 років Володимир Пасічник працює регентом в храмі Петра і Павла УГКЦ у своєму рідному селі Басівка. З 2018 р. він очолює хор Львівського регіонального суспільно-культурного товариства "Надсяння", у репертуарі якого є, звісно, і твори Володимира Пасічника.

Автор інформації - Роксоляна Мисько-Пасічник, музикознавець.
Сторінки в інтернеті:
  • Володимир Пасічник - офіційна сторінка
  • https://www.facebook.com/volodymyr.pasichnyk.90

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 І день іде, і ніч іде Т. Шевченко / В. Пасічник    118
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввела: Рокс  14.10.2023
Відредаґовано: 23.10.2023
Переглядів: 130



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/3907.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB