На головну сторінку
Дізнатися більше

Ци Ти Дома Гречний Пане

Колядка стародавня: Українське Різдво Світа – Свят-Вечір

Українська народна пісня
До мого пісенника: 1 2 3

 
Ци Ти Дома Гречний Пане

Приспів: Дай Боже!

Кожна стрічка з приспівом співається двічі. Ой я знаю що є в Дома Сидить собі Конець Стола Коло Його Жена Його Коло Неї Дітки Її А їсть Кутю Пшеничную А п'є Воду Кринишную

Поділитись сторінкою: FB
 
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПІСНЮ
[cховати]

Ключові слова: Народні пісні, Обрядові пісні, Колядки, Щедрівки, Стародавні колядки та щедрівки (дохристиянські), Ци Ти Дома Гречний Пане, Колядка стародавня: Українське Різдво Світа – Свят-Вечір
Джерело: Староукраїнські релігійні роздуми про Бога © Видавництво "Павутинонька", Нью Йорк – Львів – Київ – Харків – Москва, 2004

Примітки:


РОЗСПІВ: Ци- Ти-и- До-ма- Греч-ни-ий- Па-не- Дай- Бо-о-же-
Ци- Ти-и- До-ма- Греч-ни-ий- Па-не- Дай- Бо-же-


Колядка стародавня: Українське Різдво Світа.

Рай розвився Господь звеселився.

Буде в Тебе Господь на Вечері.


Колядки й Щедрівки: первісна Українська культура й реліґія.

Коляда й Щедрий Вечер як самостійні Староукраїнські Свята тривають досі від непам'ятних часів у виді людових Святочних обрядів та містерій — і мають свій особливий вислів у Святочних піснях: Колядках та Щедрівках.

Дають оці Святочні пісні найправдивіший і найповніший образ Староукраїнської реліґійної ідеольогії та висвітлюють дійсний зміст Свят Коляди й Щедрого Вечера. Що більше — вони приявляють і найбільше первісну Українську культуру й реліґію і, судячи по ріжним признакам, автохтонну Українську; коли тимчасом Різдвяні обряди й містерії мають багато напливових елементів з чужих культур, а в великій мірі з обрядів християнської Церкви, основаних на перед-християнських культурних традиціях.

Колядки й Щедрівки є дуже давніми чисто Українськими словесними творами, а не літературно занесеними з інших культурних сфер на Україну. Вони містять в собі такі поважні питання Старинної реліґії, з виразними признаками Української ориґінальности; вони зберігають і Старинні суспільні й господарські проблеми, — і видно в них так наглядно історичний культурний розвиток ідей, які вони висловлюють, що вплив чужої ідеольогії на Колядки й Щедрівки являється дуже малим.

Колядки й Щедрівки будуть предметом і окремого, основного, досліду в цій праці, але передовсім будуть вони ужиті як пояснюючий і доказовий матеріял про ідеольоґію Свят та їх обрядів.

Замітити однакож належить, що Колядок і Щедрівок не співають при ніяких Святочних обрядах як сакральні пісні, молитви або фрази, а лиш вільно і свобідно для збудження і вдержання Святочних настроїв. Це, на мою думку, зовсім природно, бо Староукраїнські свята приявляються нам зовсім первісними або й пракультурними культово-реліґійними маніфестаціями (явищами), при яких церковно-реліґійні прийоми, з сакральними піснями і фразами не можуть мати місця.

Фактом є, що в Святах Коляди й Щедрого Вечера виявлюється Староукраїнська культура в великій силі, — як ідейним змістом Свят, так і висловами Святочних пісень; і по друге: що ці Свята, — якраз задля великої в них життєвої правди й сили тої Староукраїнської культури, — задержує нарід уперто та мимо існування на Україні християнської віри, святкує їх рівночасно й паралельно з християнськими святами Різдва Христового й Богоявління.

(За працею: о. Ксенофонт Сосенко. "Культурно-історична постать Староукраїнськиx свят Різдва і Щедрого Вечора". Львів, 1928. - СІНТО, Київ 1994. 343с.)

Читати листки з приводу цієї Пісні:

  • Ідея Бога на Свят-Вечер.
  • Бог, Різдво Світа, Дідух і Лицарі.
  • Українські релігійні роздуми про Бога: Яблучко.
  • Св. Микола 19.12 – Народний речник перед Богом і Прадід.

    Стежки до інших листків про Українські традиції.

    Пісню додано:  29.12.2004
    Відредаґовано: 25.02.2010
    Переглядів: 3430

  •   ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ
    [cховати]
      ЗАПИСИ, MP3, НОТИ (2) Скачати безкоштовно :)

    Дізнатися більше
    ВмістФорматОписРозмір, кб#
     MIDI Награш
    Джерело: Колядки та Щедрівки 1965
    додано: 01.01.2005
    1598
      Увійдіть як зареєстрований користувач, щоб прослухати.
     GIF Наспів: ноти
    Джерело: Колядки та Щедрівки 1965
    додано: 10.11.2005
    18335


    Увага! Всі матеріали можна скачати безплатно виключно з ознайомчою метою для приватного використання! При додаванні файлів зважайте на авторські права! Щоб мати змогу додавати файли, у Вашому бровзері має бути дозволений JavaScript та відкривання нових вікон!

      ВІДЕОЗАПИСИ, КЛІПИ

    На жаль, до цієї пісні поки що немає жодного кліпа :(

      ВИПРАВЛЕННЯ ТА ДОПОВНЕННЯ     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
    [cховати]

      Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/songs/416137.html

     ВХІД
    Е-мейл: 
    Пароль: 
      Забули пароль?
      
      ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
    FB