На головну сторінку

Володимир Москвич



Володимир Москвич
Надав Микола Рудаков
Педагог, поет, громадський діяч
Краєзнавець Броварщини на Київщині

Перейти до списку пісень >>

Дати життя: 01.01.1931 - 01.07.2021
Місце народження: с. Семиполки на Київщині
Адреса: Село Семиполки Броварського району Київської області

Біографія

Народився Москвич Володимир Андрійович 1 січня 1931 року в селі Семиполки Броварського району Київщини. У 1949 році 18-річний юнак закінчив Броварську середню школу №1 та вступив до Київського державного педагогічного інституту (тепер – Національний педуніверситет ім. М. Драгоманова). Закінчив інститут у 1953 році, опанувавши фах філолога. Рік учителював на Волині - в Ківерцівській середній школі №1.

Далі три роки – служба в армії. Повернувся в рідні Семиполки, де одружився. Його вірним і незрадливим тилом на все життя стала скромна сільська медсестра Таміла Андріївна – дружина, друг, мати синів Сергія та Едуарда, турботлива бабуся онуків Андрійка, Даринки, Вікторії, неперевершена кулінарка, щира людина, помічниця та порадниця.

Понад сорок років віддав В. А. Москвич учительській праці і громадській роботі. З 1957 до 1999 року вчителював у Семиполківської середній школі, яку очолював директором упродовж семи років (1979 – 1986 рр.). За безпосередньої участі педагога Володимира Москвича в Семиполках побудували середню школу, стадіон, встановили пам'ятник загиблим у 2-ій світовій війні односельцям, пам'ятник жертвам Голодомору.

У 1990-ті роки життєва позиція привела Володимира Андрійовича в Народний Рух України – очолив сільську організацію НРУ. Учитель-патріот, який випередив час, скоригув радянську програму з літератури та ознайоми учнів із творчістю українських літераторів: Івана Багряного, Василя Барки, Уласа Самчука, Михайла Осадчого, Євгена Маланюка, Олени Теліги, Олекси Стефановича, Наталі Левицької-Холодної, Олега Ольжича...

Володимир Москвич був членом літературно-мистецького об'єднання "Криниця". Понад 30 його віршів стали піснями, які виконують відомі українські виконавці, зокрема, Василь Волощук, Володимир Ілемський, Наталія Багмут, Володимир Скок, Юрій Рожков, Віталій Кирейко, Віталій Свирид... 15 пісень записано на диску під назвою: "Червоні ягідки калини", з присвятою дружині. Пісня "Вишнева таємниця" (музика Володимира Ілемського, слова Володимира Москвича, співає Василь Волощук) - Лауреат Всеукраїнського радіоконкурсу Року-2016.

Як краєзнавець, Володимир Москвич глибоко вивчив історію свого села, описав кожний його куток, зберіг спогади багатьох його мешканців. Все це лягло в основу книги "Долі людські" (з історії села Семиполки). Він автор поетичних збірок: "Вишнева таємниця", "Лелеки повертаються додому", "Іду селом".

Дискографія:

  • Компакт-диск із 15 пісень "Червоні ягідки калини".
  • Компакт-диск із 17 пісень "Зимова вишня", присвята дружині

Помер на 91-му році життя 1 липня 2021 року...

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Вишнева таємниця В. Москвич / В. Ілемський     177
 Зелений вальс В. Москвич / В. Волощук     678
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Микола Рудаков  09.10.2022
Відредаґовано: 26.10.2022
Переглядів: 411



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/3804.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB