На головну сторінку

Миколаївський козачий хор "Веснянка"




Перейти до списку пісень >>

Місце заснування: Миколаїв

Адреса: Тернівський будинок культури, м. Миколаїв

Історія

Миколаївський козачий народний хор "Веснянка", відомий теж як Тернівський народний козачий хор - аматорський колектив Тернівського будинку культури міста Миколаєва. Тернівка - історична місцевість міста Миколаїв, складова частина його Центрального району. Чудовий колектив, знаний не тільки по всій Україні, але й далеко за її межами. Зокрема, народний хор "Веснянка" є лауреатом міжнародних хорових і фольклорних фестивалів в Болгарії, Білорусії, Росії та Литві.

Колектив вже сорок років поспіль тримає високу виконавську планку завдяки беззмінному керівнику, Омеляну Артемовичу Шпачинському, який знаходиться у постійному творчому пошуку, надихає колектив на створення яскравого сценічного дійства. За довгу історію народного хору "Веснянка" було виховано не одне покоління талановитих виконавців.

Керівник хору – професор Омелян Шпачинський, заслужений працівник культури України, лауреат Всеукраїнської премії імені Володимира Гнатюка, відомий хоровий диригент і фольклорист (завідувач кафедри хорового співу і народних інструментів Миколаївського філіалу Київського Національного університету культури і мистецтв). О. Шпачинський - автор численних хорових творів, близько 300 обробок народних пісень, аранжувань для різних складів хорів.

Разом з колективом хору став лауреатом всесоюзних та всеукраїнських конкурсів козацької пісні "Хортиця 91", присвяченого 500 річчю запорізького козацтва, "Наша дума, наша пісня, не вмре, не загине" присвяченого 315 річниці Запорізького козацтва, переможцем багатьох регіональних та обласних хорових фестивалів та конкурсів.

Хор виконує пісні як із супроводом оркестру, так і accapella, драматичного змісту, так і жартівливі, ліричні та патріотичні. Всі ці різноманітні за жанром пісні мають спільне походження – це українські козацькі пісні. Саме такий творчий напрямок обрав керівник колективу, який багато років поспіль відроджує та підтримує пісенну культуру Миколаївського козацького краю.

В колективі вражає щирість та любов до української народної пісні, яка проявляється в усьому – від тонкого нюансування до побудови сценічних композицій. Кожен з номерів виглядає яскраво та самобутньо, тримаючи глядачів у постійному емоційному напруженні. Насправді, пісня здатна пробудити та зберегти історичну пам'ять народу, і саме цю високу місію несе Тернівський народний хор "Веснянка".

Основу репертуару хору складають твори та аранжування О. А. Шпачинського і це великою мірою визначає успіх колективу. Серед творів хор слід зазнчити "Україно, рідна наша нене", "Ой, згадаймо, браття, браття Чорноморці", "Прощальна" (на слова А. Малишка), "Балада про батьківські яблуні", "Наїхали козаченьки з бою" та інші.

Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Roman  31.05.2020
Відредаґовано: 03.06.2020
Переглядів: 351



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/3687.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB