На головну сторінку

Камерний хор "Воскресіння"




Перейти до списку пісень >>

Засновано: 1991
Місце заснування: м. Рівне

Історія

Хор "Воскресіння" був заснований у 1991 році Олександром Тарасенком, який залишався його незмінним керівником та диригентом впродовж більше 20 років. Справу Олександра Леонідовича продовжив його учень Олександр Олександрович Одинець, що керує хором і донині. Точкою відліку серйозних професійних досягнень колективу можемо вважати 1993 рік, коли відбувся тріумфальний виступ Воскресіння на ІІ Всеукраїнському конкурсі ім. М. Леонтовича у Києві. Там хор здобув І премію, а також дві спеціальні нагороди: за найкращу інтерпретацію творів Леонтовича та за краще виконання духовної музики. Далі буде шість міжнародних конкурсів у Польщі, Туреччині, Болгарії та Франції буде безліч фестивалів і звичайно, запис компакт-дисків, серед них крупні циклічні композиції С. Рахманінова та О. Гречанінова (особлива гордість хору). Такий солідний багаж потребував певного підведення підсумків. Так своєрідним історичним резюме 20-літнього шляху став вихід монографії "Воскресіння. Хорова родина", масштабної праці, що включає аналіз творчого доробку колективу, спогади багатьох його учасників, усю дискографію хору та розмаїття світлин.

Отже справді, без зайвого пафосу, місто Рівне може пишатись колективом європейського рівня і значення. Власне просвітницька, концертно-катехізаторська діяльність хору унікальна: більше сотні концертів православної музики в десяти країнах Європи! Ось ця репрезентативна роль "Воскресіння" пов'язана передусім з репертуаром колективу, а оскільки його основу складає духовна музика, то знаковим є відродження в автентичному звучанні забутих пластів української, а особливо ж, волинської церковно-співочої традиції. Можемо припустити, що якби не хор "Воскресіння", то невідомо, чи почув би світ окремі зразки, наприклад, острозького розспіву. До творчого складу колективу увійшли найкращі співаки міста — викладачі та студенти мистецьких учбових закладів, актори театру, професійні співаки. Хор "Воскресіння" — Лауреат шести Міжнародних, двох Всеукраїнських конкурсів та учасник багатьох фестивалів в Україні та за кордоном:

1993: Всеукраїнський конкурс ім. М. Леонтовича в м. Київ (І премія, Диплом за краще виконання на конкурсі творів М. Леонтовича, та за краще виконання духовної музики)

1994: XIII-й Міжнародний конкурс церковної музики в Гайнувці, Польща (ІІ премія)

1995: Участь в Міжнародному Конгресі "Evropa Nostra" Краків, Польща

1996: Міжнародний конкурс хорової пісні в м. Щецін, Польща (ІІ премія) Міжнародний хоровий конкурс "Ankara Polifonik Fest" в м. Анкара, Туреччина (ІІІ премія) Участь в Міжнародному фестивалі камерних хорів в м. Мішкольц, Угорщина Участь в Міжнародному фестивалі ім. Адама Дідура в м. Сянок, Польща

1997: Міжнародний хоровий конкурс ім. проф. Г. Дімітрова в м. Варна, Болгарія (ІІ премія, Премія за краще виконання на конкурсі не болгарським хором обов'язкового твору, Диплом кращого диригента на конкурсі /О. Тарасенко/)

1998: Міжнародний хоровий конкурс "Флоріже Вокал де Тур" в м. Тур, Франція (ІІІ премія)

1999: Участь в Міжнародному фестивалі "Milenium Sakrum" в м. Валенсія, Іспанія

2000: Всеукраїнський конкурс ім. Д. Січинського в м. Івано-Франківськ (І премія) Участь у Всеукраїнському хор-фесті "Золотоверхий Київ" Здобуття колективом хору обласної мистецької премії ім. Г. Жуковського

2001: Участь у Всеукраїнському фестивалі духовного піснеспіву "Від Різдва до Різдва" в м. Дніпропетровську Участь в Міжнародному хоровому фестивалі "Передзвін" в м. Івано-Франківськ

2001, 2002, 2003, 2004, 2006: Участь в Міжнародному фестивалі "Колядки по-сусіцьки" м. Краків

2003: Участь в Міжнародному фестивалі "З днем народження, Гендель" в м. Галлє, Німеччина

2004: Участь в Міжнародному хор-фесті в м. Вааса, Фінляндія Міжнародний Європейський конкурс Кафедральних хорів в м. Сенліс, Франція (ІІІ премія)

2007: Участь у фестивалі Legnica cantat 38 (м. Лігниця, Польща) Участь у фестивалі Музики християнської у Гданську (Польща) Участь у виставі Краківського театру STU Ф. Достоєвського "Бесы" (сезони: 2007– 2010)

2009: Участь у фестивалі "Музика в Миколайові" (м. Миколайов, Польща) Участь (спільно з Краківським Театром STU) у фестивалі Християнської культури (м. Лодзь, Польща)

Фундаментальними засадами репертуарної політики хору є перш за все відродження в автентичному звучанні забутих пластів української, а особливо волинської церковно-співочої традиції. Отже, основу репертуару складає духовна музика українських композиторів, українська та волинська монодистика, гармонізації київського, знаменного, острозького розспівів, церковна музика сучасних композиторів. У репертуарі хору також багато тематичних концертних програм. Особливою популярністю користуються такі з них:

  • "П'ять століть української духовної музики"
  • "Італ'янщина, чи український класицизм?"
  • "Духовна музика XX-го століття"
  • "Духовна музика російських композиторів-романтиків"
  • "З народної криниці" (програма українських народних пісень)
  • "Різдв'яна псальма" (колядки та щедрівки)
  • "Хорові акварелі" (свіцька хорова музика українських композиторів XIX–XX-го
  • століть)
  • Г. Ф. Гендель "Месія" (хори з ораторії)
  • С. І. Танєєв "Іоан Дамаскін" (кантата)
  • Й. Брамс "Німецький реквієм"
  • Програма сучасної хорової музики
  • "Сила голосу" (популярна хорова музика)
  • С. Рахманінов "Всенощное бдение" (ор. 37)
  • О. Гречанінов "Демественна Літургія"

Сторінки в інтернеті:
  • Камерний хор "Воскресіння" - офіційна сторінка
  • https://www.facebook.com/voskresinnyachoir/
  • https://vk.com/choirvs

Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів(-ла): Дворак Микола  04.12.2016
Відредаґовано: 10.02.2017
Переглядів: 824



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/3392.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB