На головну сторінку

Самуїл Маршак



Поет, перекладач
Один з тих, хто своєю власною творчістю й редакторською та організаторською діяльністю заклав основи радянської і світової літератури для дітей.

Перейти до списку пісень >>

Дати життя: 03.11.1887 - 1964
Місце народження: м.Воронеж (Російська імперія)
Адреса: м.Москва

Біографія

Самуїл Якович Маршак народився у м. Воронежі в сім'ї заводського майстра-миловара. Дитинство й шкільні роки він прожив у м. Острогозьку Воронезької губернії. Важливою для нього була зустріч з В. В. Стасовим, який примітив талант хлопчика, влаштував його в гімназію в Петербурзі, познайомив з М. Горьким.

З 1904 по 1906 р. С. Маршак жив у сім'ї Максима Горького в Ялті. В Криму він багато й зосереджено читав, знайомився з сучасною літературою.

В 1906 р. повернувся в Петербург. В 1912 р. виїжджає на навчання в Лондон. Там він вивчає англійський фольклор, літературу, слухає лекції на факультеті мистецтва в університеті (1912-1914).

Після 1917 р. поет з ентузіазмом працює у різних дитячих установах. В "Дитячому містечку" в Краснодарі створив перший в країні театр для дітей (1920). Тут поет пише перші вірші для дітей.

Прикметною є його поетична робота "Війна з Дніпром". З найбільшою повнотою його поетична індивідуальність втілилась у "Веселій мандрівці від А до Я". Активно творив в роки війни 1941-1945 рр. Мало який номер газети "Правда" виходив без гострих маршаківських рядків, в поєднанні з карикатурами Кукриніксів.

Дуже багато зробив в галузі перкладацької роботи. Завдяки йому читач дістав цілу бібліотеку чудових творів світової поезії. Російський поет добре знав і любив Україну, з високою повагою ставився він до її народу - творця багатої самобутньої культури. Серед його перекладів твори українських класиків і літераторів різних поколінь: Леся Українка, Іван Франко, Павло Тичина, Андрій Малишко, Платон Воронько, Степан Олійник, Богдан Чалий.

С. Я. Маршак користувався всенародною повагою. Твори С. Маршака перекладаються і перевидаються. На сценах дитячих театрів йдуть кращі п'єси Самуїла Маршака: "Дванадцять місяців", "Терем-теремок", "Кицькин дім, "Розумні речі". Його праця й талант дістали високе визнання і шану. Він лаурет Державної премії СРСР (1942, 1946, 1949, 1951). За книгу "Вибрана лірика" його відзначено найвищою відзнакою того часу-ленінською премією (1963).

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Отакий роззява
 (переспів з російської)
Самуїл Маршак /      3461
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Микола Рудаков  14.08.2013
Відредаґовано: 29.08.2018
Переглядів: 2582



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/3018.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB