На головну сторінку

Володимир Ярцев




Перейти до списку пісень >>

Народився: 03.12.1940
Місце народження: Кізел Пермської обл., Росія
Адреса: Дніпропетровськ

Біографія

Володимир Ярцев народився в шахтарському місті Кізелі в Пермській області 3 грудня 1940 року. Шести років пішов у музичну школу, в сім років - у загальноосвітню. Сім'я була дуже музична, добро і повага були в пошані. У такій музичній сім'ї було гріх не розвинутися великій любові до музики, до співу, до виступів на концертах. У невеликій газетній вирізці зафіксовано виступ маленького п'ятирічного Вови, який виконав пісеньку про зайчика на концерті у тресті "Кізелшахтострой", де працювали його тато і мама. Перша пісня була написана в п'ятому класі на власні слова. Вона була про тих молодих хлопців, які поїхали піднімати цілину. Звичайно ж, пісня була відразу надіслана в "Комсомольську правду" та, на щастя, отримала дуже добрий відгук з побажанням обов'язково писати музику, пісні.

У сьомому класі музичної школи Володимир вже грав за другий курс музичного училища і вчителька Ганна Володимирівна Виноградова, що закінчила з відзнакою Ленінградську консерваторію, говорила тільки одне - поступай вчитися в музичне училище і далі тільки по музиці. Але Володимир розсудив інакше - вступив до Уральський політехнічний інститут, щоб стати містобудівником.

І відразу на першому курсі створив ансамбль "СІГМА" - студентський інженерно - грамотний музичний ансамбль, гітаристом в якому був добре відомий бард Олександр Дольський. З третього курсу ансамбль вже став інститутським і це було дуже почесно, тому що УПІ був у Союзі на другому місці за кількістю студентів після МДУ. Півроку з ними грав Володимир Пресняков - старший, а Олена Кобзєва десятикласницею співала з ансамблем.

І ось вже в ансамблі звучать пісні Ярцева - про любов, про студентське життя. Але найголовніша пісня, звичайно ж, "Сумерки синие", бо під час виконання цієї пісні він познайомився зі своєю майбутньою дружиною Галиною. Багато було написано і проспівано пісень, виступи з ансамблем у Челябінську, в Баку, в Польщі, Югославії, по радіо і телебаченню Свердловська. Але ось закінчено інститут, написана прощальна пісня і весь ансамбль запрошують на роботу до філармонії, так як його рейтинг був досить високий. І це в Свердловську, місті високої музичної культури. Але всі учасники ансамблю вирішили піти працювати в проектні інститути і також виступати ансамблем, як і раніше.

І ось вже конкурс "Музичний квітень Уралу", де пісня Ярцева "Приходи на белый звездопад" займає почесне третє місце. Потім були участь в "Блакитних вогниках", "Заспіваймо, друзі", "Шире круг", в популярній ранковій передачі "Доброго ранку" і ... проектування житлового селища Білоярської атомної станції, житлового містечка Троїцької ГРЕС і багато іншого. Першим на великій естраді пісню В. Ярцева "Ай-яй-яй", написану в ритмі твісту, виконав у 1965 році популярний в той час Вадим Муллерман.

А потім була Крайня Північ, де Володимир проектує міста Кандалакшу, Ковдор, Кіровськ, Апатити, і пісні, і концерти, зустрічі з моряками-підводниками на секретних базах, пісні про моряків, про жителів Півночі, про суворий, але гостинний край. Бере участь в журі телевізійного конкурсу "Шукаємо таланти на Кольській землі", будучи автором пісні-заставки цього конкурсу. Архітектор В. Ярцев - автор проекту детального планування м. Апатити, композитор В. Ярцев - автор пісні "Апатиты, знаменитый заполярный городок", яка відкриває ранок міста, запроектованого ним. Шість пісень записано митцем на Мурманськім радіо в супроводі ансамблю Віллі Токарєва.

А після був переїзд в Україну. В Києві жила його люба тітка, але вона дуже хворіла і їй потрібна була допомога. У Києві було складніше влаштуватися, а в Дніпропетровську все відразу склалося з роботою і житлом, і ось починається дніпропетровський період життя Володимира Ярцева: робота в "Дніпрогромадянпроект", проектування ПДП м. Дніпропетровська, мікрорайону "Комунар", квартали по вул. Образцова, вул. Калиновій, генплан цирку, генплан міськвиконкому, планування і забудова центру Верхньодніпровська та багато іншого. І з перших днів - контакти з Дніпропетровським телебаченням, радіо, пісні звучать і по Українському радіо і телебаченню. Перша ж пісня, написана українською мовою, - "Кохай мене" на вірші В. Кудрявцева, стає дуже популярною по всій Україні. Її співають "Кобза", "Смерічка", "Світязь", Ліна Прохорова, Тамара Міансарова, Андріана Сабова, вона записується на двох платівках. Також пісні В. Ярцева виконували В. Муллерман, М. Магомаєв, Р. Караклаїч, С. Пшебильска, Н. Яремчук, ансамблі "Поющие юнги", "Козацькі забави", Уральський народний хор, Кубанський козачий хор. З піснею В. Ярцева "Знову цвіте матіола" вперше виходила на естраду Народна артистка України Алла Кудлай.

Потім було 200-річчя Дніпропетровська, яке Володимир Ярцев відкриває своєю піснею на вірші поета Вілена Канівського.

У 1983 і 1988 роках ФК "Дніпро" стає чемпіоном СРСР і завжди на стадіоні "Метеор" звучить гімн "Вперед, Дніпро" Володимира Ярцева - ним він відкриває вшанування та нагородження команди. У 1984 є композитором чемпіонату СРСР зі штанги, який проходив у Дніпропетровську.
Сторінки в інтернеті:
  • http://uaestrada.org/kompozitori/yartsev-volodymyr

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Гімн Українському тризубу Л. Степовичка / В. Ярцев не вказано     2125
 Знову цвіте матіола
 (Квітка дитинства)
Б. Касієв / В. Ярцев    3356
 Ішли полем козаки Яків Кухаренко / В. Ярцев не вказано     1193
 Квітка Євгенія І. Калиниченко / В. Ярцев не вказано     1102
 Кохай мене В. Кудрявцев / В. Ярцев     3228
 Нагадай, бандуро Н. Калюжна / В. Ярцев не вказано     397
 Ой, напій коня Яків Кухоренко / В. Ярцев не вказано   2001 746
 Пісня про Україну Д. Павличко / О. Білаш не вказано   2001 5769
 Чи знаєш ти Р. Купчинський / Р. Купчинський, В. Ярцев не вказано 1  2001 8693
 Як ходив би козаком Яків Кухаренко / В. Ярцев не вказано     2065
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Гориславець  25.11.2011
Відредаґовано: 15.12.2012
Переглядів: 2386



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2543.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB