На головну сторінку

Іван Дерда



Заслужений артист України

Перейти до списку пісень >>

Народився: 28.05.1963
Місце народження: с. Горошівці, Заставнівський район, Чернівецька область

Біографія

Іван Михайлович Дерда – заслужений артист України, соліст-вокаліст Чернівецької обласної філармонії – народився 28 травня 1963 року в селі Горошівці Заставнівського району Чернівецької області. Після закінчення середньої та музичної шкіл навчався в Чернівецькому училищі культури, де отримав перші уроки співу у викладача Святослава Мельничука. Під час військової служби з армійським ансамблем пісні і танцю об'їздив з концертами Росію, Білорусію, Латвію, Литву, Естонію (1981-1982 рр.).

Професійну артистичну діяльність розпочав у Львівському театрі опери і балету ім. І.Франка (1983 р.). У 1990 р., після закінчення Львівської державної консерваторії ім. М.Лисенка по класу оперного співу у народного артиста України, професора Ігоря Кушплера та камерного співу в професора Мирослави Лагойди, повертається на Буковину і розпочинає роботу провідним солістом державного заслуженого Буковинського ансамблю пісні і танцю під керівництвом лауреата Національної премії ім. Т.Шевченка, народного артиста України Андрія Кушніренка. Багатьом творам, які поклав на музику маестро, Іван Дерда дав творчі крила. Зокрема, став першим виконавцем кантати "Молюсь за тебе, Україно" (для соліста, хору і симфонічного оркестру), яка стала своєрідною візитною карткою, "Думи про Сагайдачного" (для соліста, хору і оркестру), присвяченої Хотинській битві 1621 року, прем'єра якої відбулася під час відкриття пам'ятника гетьману Сагайдачному на території славетної Хотинської фортеці (1991 р.).

З перших днів артистичної діяльності І.Дерда зарекомендував себе працелюбною та цілеспрямованою особистістю. Чистота інтонації, внутрішня зосередженість, чітке звуковедення, творча інтуїція стали основними засобами художньої виразності його співу. Красивого тембру голос – баритон, прекрасна музикальність і відчуття ансамблю вдало поєднуються з артистизмом співака. Завдяки гарним від природи вокальним даним і наполегливій праці за короткий час І.Дерда став провідним солістом філармонії. Систематично працюючи над підвищенням виконавської майстерності і збагаченням концертного репертуару, І.Дерда підготував і має у своєму творчому доробку близько 400 творів вітчизняних і зарубіжних класиків, народних пісень, пісень сучасних композиторів, а також авторські пісні на вірші українських поетів І.Бажанського, В.Бабуха, Б.Бунчука, М.Брозинського, В.Васкана, В.Вознюка, С.Воробкевича, В.Джурана, І.Діброви, Д.Загула, В.Зубара, С.Кирилюк, В.Китайгородської, В.Колодія, М.Лазарука, К.Ластівки, М.Матіос, Б.Мельничука, В.Михайловського, Б.Олійника, Д.Павличка, О.Пахльовської, Т.Севернюк, В.Скавроника, В.Сосюри, Ю.Федьковича, І.Франка, Т.Шевченка та ін.

За час концертної діяльності автор цього посібника брав участь у підготовці близько 100 тематичних концертних програм, здійснив майже 1500 творчих виступів, з них добра третина – на благодійних засадах. Він бажаний гість робітників промислових підприємств, трудівників села, інтелігенції, студентської та учнівської молоді. Ця самовіддана праця дістає схвальні відгуки на сторінках обласних та всеукраїнських газет, у телерадіопередачах. Іван Дерда – активний музично-громадський діяч. Член правління обласного об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т.Шевченка. Постійний учасник вечорів, присвячених видатним діячам української культури Т.Шевченку, І.Франку, Ю.Федьковичу, М.Лисенку, С.Воробкевичу, Д.Павличку, В.Івасюку, Д.Гнатюку, І.Миколайчуку, Н.Яремчуку та багатьом іншим.

Співак створив і брав участь у багатьох концертних програмах, присвячених відродженню із забуття імен відомих митців України – Максиміліана Максакова, Соломії Крушельницької, Лідії Липковської, Ореста й Дениса Руснаків та інших.

Наполегливість у праці для досягнення високої майстерності допомогла співакові стати переможцем багатьох конкурсів та фестивалів. Зокрема, він є лауреатом VI Міжнародного конкурсу "Золоті трембіти" (1996 р.), Всеукраїнського конкурсу патріотичної пісні "Воля-97". У 2007 р. удостоївся звання лауреата "Пісенного вернісажу" з врученням Золотої Ніки та багатьох інших.

Мистецтво Івана Дерди захоплено сприймалося на його гастролях у Румунії (1992, 2002, 2004 рр.), в Канаді (1993 р.), Польщі (1995-1996 рр.), Боснії (1997 р.), Молдові (1998-2004 рр.), Іспанії (2001, 2004 рр.), Португалії (2004 р.), Франції (2005 р.), Греції (2005 р.), Литві (2007 р.).

Іван Дерда – член Всеукраїнської музичної спілки з 1992 р. Відмінник освіти України з 1998 року. Кавалер канадського ордена "Лицарський хрест заслуги" (1999 р.), орденів "Христа Спасителя" (2000 р.), Архистратига Михаїла ІІ ступеня (2002 р.), князя Володимира ІІІ ступеня (2003 р.). За вагомий особистий внесок у справу українського національного відродження, розбудову та зміцнення Української держави нагороджений медаллю "Будівничий України" Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т.Шевченка (2003 р.). У 2004 році відзначений премією ім. І.Бажанського, тоді ж за значні досягнення в розвитку культури та мистецтва краю удостоївся літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича. У 2008 році був нагороджений знаком Міністерства освіти і науки України "За наукові досягнення", найвищою нагородою Чернівецької обласної адміністрації – почесною відзнакою "Буковина", почесною відзнакою Чернівецької міської ради – медаллю "На славу Чернівців" за вагомий внесок у розвиток міста, його популяризацію в Україні і світі та з нагоди відзначення 600-річного ювілею від першої письмової згадки.

З 2002 року Іван Дерда – асистент, а з 2005 р. - доцент кафедри музики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Іван Дерда – автор гімну Державного казначейства України (2008 р.).

Автор п'ятьох вокальних збірок: "Невмируща моя Україна" (на слова В.Васкана, 2003 р.), "Колискова для матері" (на слова І.Бажанського, 2005 р.), "Дванадцять місяців" (вокальний цикл для дітей на слова В.Скавроника, 2005 р.), "Кредо" (рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів, 2007 р.), "За знаком часу" (вокальний цикл на вірші Тамари Севернюк, 2008 р.) .

Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів(-ла): Дерда М.  25.09.2011
Відредаґовано: 15.10.2011
Переглядів: 2266



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2498.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB