На головну сторінку

Краяни




Перейти до списку пісень >>

Засновано: 1974
Місце заснування: Полтава

Історія

Створений у Полтавській філармонії, вокально-інструментальний ансамбль "Краяни" ("Земляки") з'явився на естраді на початку 1974 року. Його перша назва "Дивертисмент". Бо музиканти саме цього гурту й склали основу ансамблю. До першого складу увійшли четверо музикантів: клавішник Володимир Ліньков, гітарист Микола Явір, басист Олександр Сіренко та ударник Олег Рагулін.

У концертах "Дивертисменту" брали участь вокалісти Тетяна та Ольга Бондарчук, а також Володимир Щербаченко. Повноправний член ансамблю – звукооператор Володимир Бовкун. У середині того ж року до них приєдналися трубач Анатолій Каляніков та саксофоніст Олег Шеременко. "Краянами" вони почали називатися десь на початку 1975 року. Згодом замість Олега Рагуліна приходить до гурту Валентин Приходько та з'являється трубач Микола Лепський – вокаліст з яскравим ліричним тенором, голос якого дав нове забарвлення звучанню "Краян".

Основу репертуару ансамблю склали естрадні обробки українських народних пісень. Багатоголосий спів, використання поліфонії і сучасний інструментальний супровід робили його звучання колоритним і неповторним, а виступи "Краян" стали вельми бажаними не тільки серед української публіки, а й на теренах усього Радянського Союзу. У серпні 1975 року "Краяни" вперше виїздять на гастролі до Чехословаччини.

Цього ж року "Краяни" знайомляться з майбутнім керівником гурту Анатолієм Пащенком. Це сталося під час гастролей у Горькому, де Анатолій навчався у консерваторії. На початку 1976-го він приїздить до Полтави на прослуховування, репетирує кілька сольних номерів програми виступів і домовляється про направлення його у Полтавську філармонію після отримання диплому консерваторії. Влітку відбувається зміна складу "Краян". Гурт залишає його лідер і керівник Володимир Ліньков і переходить до чернівецької "Червоної рути" на запрошення Софії Ротару. Анатолій Каляніков виїжджає до Кривого Рогу, а Микола Явір з Олександром Сіренком влаштовуються у ресторан "Театральний". "Краяни" ж поповнюються гітаристом з Іваново Олександром Лєбєдєм, а з Сахаліну повертається у рідну Полтаву Марк Айзікович, який стає солістом ансамблю. Анатолій Пащенко бере до рук бас-гітару.

Ось у такому складі "Краяни" існують до кінця 1977 року, здобуваючи все більше і більше своїх прихильників. Успішний виступ у Москві приносить "Краянам" славу і запрошення до співпраці з композитором Максимом Дунаєвським. Але саме це і стало причиною конфлікту музикантів з керівництвом філармонії і розколу гурту. Власне, у філармонії залишився лише Анатолій Пащенко, а решта полтавських музикантів, об'єднавшись знову з М. Явіром, О. Сіренком та запросивши з гурту "Сирена" басиста та кларнетиста Віталія Зайкова, утворили новий ВІА, який згодом назвали "Фестиваль".

З 1978 року у "Краян" новий склад: гітарист Павло Богуш, клавішник Микола Кущ, ударник Володимир Яровинський, басист Анатолій Пащенко, звукооператор Володимир Бовкун, гітарист Сергій Подворчан-Нетудихата.

Але вже наступного року "Краяни" змінилися. Замість полтавців до гурту приходять земляки Анатолія Пащенка з Іваново. Деякий час у "Краянах" грає Олександр Пащенко – брат Анатолія. У 1981-му – нові зміни і склад набуває такого вигляду: клавішник Микола Кущ, гітарист Ігор Золотарьов, клавішник Ігор Засульський, скрипалька Ірина Цибульник, трубач і флейтист Юрій Гусєв, гітарист Андрій Бабич, ударник Сергій Ракецький, басист Анатолій Пащенко. Усі, крім Гусєва і Пащенка – полтавці.

Взимку 1982 року ці "Краяни" записують на фірмі "Мелодія" свій перший гнучкий диск-міньон, куди входять пісні: "Что тебе подарить?", "За літами", "Роксолана", "Стожари". А навесні – зйомки у музичному фільмі "Улыбки Нечипоровки" та презентаційних роликів (кліпів) з іншими піснями, у тому числі "Что тебе подарить?".

До кінця цього ж року склад "Краян" знов зазнає змін і вкотре починається пошук музикантів. Зрештою філармонія запрошує з Миколаєва зіграний гурт "Галактика", який вдягають у форму "Краян". Та і цим музикантам не судилося довго бути у Полтаві. Якось під час поїздки на один із концертів спалахнув автобус гастролерів. Музиканти врятувалися, але згоріли майже всі інструменти. Збитки були коштовними, а Анатолій Пащенко отримав опіки, рятуючи від вогню свою гітару. Невдовзі знову почалася міграція музикантів і до гурту потрапляють басист Микола Жовницький з Карлівки (Полтавської обл.) та гітарист-лівша зі Стрия Степан Василишин з унікальною технікою гри флажолетами.

Наступний період "Краян" пов'язаний з поступовою заміною цих музикантів музикантами з Дніпропетровська. Спочатку до ансамблю потрапляють саксофоніст і флейтист Сергій Прокопишин, клавішник Ігор Рибальченко та гітарист Володимир Колесник, а десь з 1985 року, коли гурт залишили М. Жовницький, Ю. Нечаєв та С. Василишин, у "Краянах" грають басист Ігор Семендяєв та барабанщик Андрій Новинський. Записаний в 1985 році диск-гігант "Краян" – "Что тебе подарить" із російськомовними шлягерами не зміг скласти конкуренцію московським китам цього жанру, які вже опанували новіші стилі і апаратуру. Краща доля у другого гіганта – "Український сувенір" – дві фольклорні нон-стоп-диско сюїти вивели "Краян" в лідери української поп-музики. В 1987 році "Краяни" стали дипломантами Всесоюзного конкурсу артистів естради. Та настав час змін – "Краяни" теж почали освоювати нові модні стилі, зокрема – хард-н-хеві (пісні "Ночной мотоциклист", "Ты делаешь деньги"); та після чергових змін у складі повернулися до традиційного ВІА-жанру – магнітоальбоми "Цього разу я надовго", "Очищення", "Над дніпровським краєм". 26 липня 1990 р. у жахливій автокатастрофі на 38-му році життя загинув незмінний лідер гурту Анатолій Пащенко, і зірка "Краян" швидко згасла. Гурт продовжив функціонувати як філармонійна одиниця (керівники – заслужені артисти України клавішник Валерій Соколик та гітарист Сергій Старченко) і був одним з найортодоксальніших професійних ВІА в Україні. В кінці 1995 року музиканти гурту облаштували в Полтаві власну напівпрофесійну студію звукозапису. В кінці літа 2000-го "Краяни" нагадали про те, що вони все ще існують, двогодинним "живим" ефіром на Першому національному телеканалі. Станом на 2003 рік "Краяни" це: Старченко, басист Олександр Рудь, барабанщик Сергій Бацман і клавішник Анатолій Піляй.
Сторінки в інтернеті:
  • http://uaestrada.org/ansambli/krayany

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Берегиня В. Герасимов / А. Пащенко не вказано     6845
 До тебе Т. Шершова / А. Пиляй не вказано     549
 За літами Д. Павличко / О. Білаш не вказано    7427
 Коровай Л. Татаренко / О. Осадчий не вказано     3784
 Марта В. Хомик / М. Дубецький не вказано    546
 Ми бажаємо вам друзі невідомий / невідомий не вказано     4422
 Моє рідне село А. Демиденко / О. Зуєв не вказано      47702
 Над дніпровським краєм В. Крищенко / А. Пащенко не вказано     1193
 Повік не одцвіте В. Герасимов / А. Яворик не вказано     1089
 Чого квіти не в'януть Ілля Бердник / О. Зуєв не вказано     24968
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Гориславець  15.07.2011
Відредаґовано: 21.01.2019
Переглядів: 10392



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2452.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB