На головну сторінку
Дізнатися більше

Олександр Довженко



Олександр Довженко
надав Микола Рудаков
письменник, режисер, кінодраматург, художник, актор

Перейти до списку пісень >>

Дати життя: 10.09.1894 - 25.11.1956
Місце народження: хутір В’юнище Сосницького повіту Чернігівської губернії

Біографія

Довженко Олександр Петрович народився в багатодітній селянській сім'ї на хуторі В'юнище Сосницького повіту Чернігівської губернії.

У різних джерелах називають різні дати народження О.Довженка: 10, 11 або 12 вересня. Згідно з актовим записом у метричній книзі Соборно-Троїцької церкви містечка Сосниця, він народився 29 серпня 1894 року за "старим стилем" - тобто 10 вересня за новим. Батько й мати були неписьменні. Батько, Петро Семенович Довженко, належав до козацького стану.

Сім'я жила не дуже заможно: землі було немало, проте була неродюча, натомість дітей було 14, тому батько "наймався в підводчики та смолярував". Діти в сім'ї швидко помирали, майже всі не досягнувши працездатного віку, тому у згадках про дитинство в уяві Олександра Довженка завжди поставали "плач і похорон". Він любив матір, про яку писав: "Народжена для пісень, вона проплакала усе життя, проводжаючи назавжди".

Вирішальним для характеру творчості майбутнього режисера почуттям стала любов до природи, яка визріла ще в дитинстві: мальовнича Десна, "казкова сіножать" на ній назавжди залишилися для Довженка найкрасивішим місцем на всій землі.

Вчився Олександр Довженко в Сосницькій початковій, а потім у вищій початковій школі. Навчання хлопчикові давалося легко — він був відмінником, хоча потім вважав, що це "вчителі самі щось зовсім не розуміють і тому їм здається, що я відмінник...". Загалом, Довженко зростав мрійливим, схильним до споглядальності: життя (тоді йому здавалось) йшло у двох вимірах — реальному і уявному. Пристрасті до чогось одного він не мав, натомість хотів вирізнятися, йому здавалося, що він може все, але "загалом мрії у виборі майбутньої професії літали у сфері архітектури, живопису, мореплавства далекого плавання, розведення риб і учителювання" Похований Довженко на Ново-Дівичому цвинтарі у Москві.

Спадщина

  • Воля до життя
  • Зачарована Десна (кіноповість)
  • Земля (сценарій втрачено, спогади про сценарій і фільм)
  • Мати
  • Ніч перед боєм
  • Повість полум'яних літ
  • Нащадки запорожців (драматична поема)
  • Україна в огні (кіноповість)
  • Поема про море (кіноповість)
  • Антарктида (кіноповість)
  • Життя в цвіту (п'єса)
  • Щоденник 1941–56

Фільмографія

  • 1926 Вася-реформатор (співрежисер, сценарист, фільм втрачено)
  • 1926 Ягідка кохання (режисер, сценарист)
  • 1927 Сумка дипкур'єра (режисер, переробка сценарію, актор)
  • 1927 Звенигора (режисер, переробка сценарію)
  • 1929 Арсенал (режисер, сценарист)
  • 1930 Земля (режисер, сценарист)
  • 1932 Іван (режисер, сценарист)
  • 1935 Аероград (режисер, сценарист)
  • 1939 Щорс (режисер, сценарист)
  • 1939 Буковина, земля українська (режисер)
  • 1940 Визволення (режисер)
  • 1943 Битва за нашу Радянську Україну (режисер, у співавторстві з Ю. Солнцевою та Я. Авдєєнко)
  • 1945 Перемога на Правобережній Україні (режисер, у співавторстві з Ю. Солнцевою)
  • 1945 Рідна країна (художній керівник)
  • 1948 Мічурін (режисер, сценарист)
  • 1951 Прощавай, Америко! (режисер, незакінчений, змонтовано лише 6 частин)
  • 1959 Поема про море (режисер)
  • Нереалізовані сценарії
  • 1926—1929 Цар, Батьківщина, Загублений Чаплін, Згода (Повстання мертвих)
  • 1934 Загублений і віднайдений рай
  • 1941 Тарас Бульба
  • 1943 Україна в огні
  • 1951 Відкриття Антарктиди
  • 1954 У глибинах космосу

Нагороди та премії

  • 1934 МКФ у Венеції (Приз, фільм "Іван")
  • 1941 Сталінська премія (I ступеню, фільм "Щорс")
  • 1949 МКФ в м. Готвальдові (Премія праці, фільм "Мічурін")
  • 1949 МКФ в Маріанських Лазнях (Премія за кращий кольорвий фільм, фільм "Мічурін")
  • 1949 Сталінська премія (II ступеню, фільм "Мічурін")
  • 1959 ВКФ (Перша премія автору сценарію (посмертно), фільм "Поема про море")
  • 1959 Ленінська премія (посмертно, фільм "Поема про море")

Сторінки в інтернеті:
  • http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%B2%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE_%D0%9E%D0%BB%D0%B5%D0%

Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Олександр  06.10.2010
Відредаґовано: 05.02.2013
Переглядів: 3341



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2143.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB