На головну сторінку
Дізнатися більше

Терентій Макарович Пархоменко




Перейти до списку пісень >>

Дати життя: 28.10.1872 - 1910
Місце народження: с. Волосківці, тепер Менського р-ну Черніг.обл.

Біографія

Згадують його:
К. Грушевська 1927:

Мала книжка кобзаря, механіка заучування і злощасний Бандурист. Але завдяки книжечці Грінченка в кобзарський репертуар переходять власне такі цілком книжні варіянти дум, як тексти Куліша й самого видавця збірки, і завдяки їм в кобзарську свідомість знаходить дорогу навіть злощасний Бандурист!

Разом з тим вільне переймання дум, яке бачимо у старих кобзарів, тепер переходить у більш механічне заучування. У деяких кобзарів воно здобуває навіть великої точности: напр. записи, що акад. Сперанський робив від Пархоменка, чисто дослівно покривають тексти Дум Кобзарських, звідки Пархоменко їх перейняв.


Б. Кирдан 1972:

Кобзарь Т. Пархоменко почти все свои думы выучил или переучил по сборнику Б. Гринченко "Думи кобзарські" (Чернигов, 1897), чего и сам не скрывал. Подбирать музыку к усвоенным из книги думам Пархоменко помагали известный украинский композитор Н. Лысенко, ранее записывавший мелодии от О. Вересая, и собиратель А. Сластион.

Значительный вклад в изучение жизни и деятельности кобзарей и лирников внес М. Сперанский. В его небольшой книге "Южнорусская песня и современные ее носители (по поводу бандуриста Т.М. Пархоменка)" обобщен большой материал, собранный предшественниками, им самим и его студентами.


УРЕС (Укр.рад.енц.сл.:)

Пархоменко Терентій Макарович (1872, с. Волосківці, тепер Черніг.обл.―23.V.1910) ― укр.кобзар і лірник.

Виконував думи, псальми, істор., побутові, жартівливі пісні.

Перший запровадив до репертуару кобзарів істор.пісню про Морозенка.


ШС (Шевч.сл.:)

Пархоменко Терентій Макарович (1872―23.V.1910) ― український кобзар і лірник.

Виконував думи, псалми, історичні (серед них "Про Морозенка") побутові й жартівливі пісні.

В репертуарі Пархоменка були твори на слова Шевченка ("Дума" з поеми "Невольник"), а також пісні про поета: "Зійшов місяць, зійшов ясний", "Сподівалися Шевченка" та інші.


УРЕ (Укр.рад.енц.:)

Пархоменко Терентій Макарович (28.Х.1872, с. Волосківці, тепер Менського р-ну Черніг.обл.―23.ІІІ.1910, там же) ― укр.кобзар.

Осліп у десятирічному віці. Мав гарний голос (тенор).

Виступав 1902 перед учасниками ХІІ Археологічного з'їзду в Харкові.

В репертуарі П. було сім дум, псалми, історичні (серед них ― "Пісня про Морозенка"), сатиричні й побутові пісні.

Більшість дум П. вивчив із книжок (читав поводир), мелодії добирав сам та за допомогою М. Лисенка і О. Сластіона. За словами Ф. Колесси, належав до нового типу кобзарів ― концертових.

Учнями П. були А. Гребінь та П. Ткаченко.

За рад.часу на могилі П. встановлено пам'ятник.

Портрет с. 204.

Літ.: Сперанский М. Южнорусская песня и современные ее носители. (По поводу бандуриста Т.М. Пархоменка). К., 1904;

Лавров Ф. Кобзарі. К. 1980.

Б.П. Кирдан



1919: Ревуцький про підробку Морозенка кобзаря Пархоменка.


ХІУ. Додаток. Текст пісні з нотами: "Ой, Морозе, Морозенку, ой да ти й славний козаче".

Нестор Морозенко був полковим осавулом Кропивянського полку, котрим керував під час Хмельнищини полковник Филон Джеджалій. Одночасно з Кривоносом Морозенко в 1648 році нищив Поділля, Браславщину. Пізніш (1649р.) брав участь в облозі Збаражу. Був прихильником чорного люду, і завдяки цьому, а також своїй хоробрості мав велику популярність.

Пісню "про Морозенка" записано нами літом 1903 року від чернигівського кобзаря Терешка Пархоменка, а подаємо її тут, як зразок підроблення народньої пісні, зразок тепер дуже поширений і між кобзарями нової формації (як Ів. Кучугура-Кучеренко) і між інтеліґенцією.

А.Ф. Полякова дала Пархоменкові два варіянти пісні про Морозенка (мабуть, з книжки А. Метлинського ― ст. 408 і 411), мотив дав йому М.В. Лисенко (див. Пк. 188, десяток ІІ ― № 2 та десяток ХІ ― № 1).

Мотив Т. Пархоменко переробив по своєму, наддавши йому надто багато сентиментальности, яка ще побільшувалась його власним виконанням (такти 3 та 4 більш других мають фальшиво народнього елементу).

Щодо тексту, то, як казав сам Т. Пархоменко, якийсь семінарист звів в один обидва варіянти й ще додав багацько свого. І справді, рядки 1–12 та 21–24 трапляються майже по всіх варіянтах пісні, яких ми маємо чимало, останні ж цілком підроблені, та ще й місцями зовсім незугарно.


Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані додано:  22.10.2008
Відредаґовано: 02.12.2008
Переглядів: 1923



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/1049.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB