Українська музика - На першу сторінку
English version
Розповісти другові Версія для друку Пишіть нам
 
Позицій в каталозі: 1381
Пошук 
Про нас
Як замовити
Безпека
Компакт диски
  Подарункові
  Народна
  Церковна
  Рок та альтернатива
  Хіп-хоп
  Поп (Легка)
  Естрада
  Забава
  Джаз та навколо
  Електроакустичні досліди
  Класична
  Для дітей
  Інше
  Аудіо книги
  MP3-CD
  Мультимедіа
  Відео
  НЕ диски
Гостьова книга
ТОВАР ДНЯ
Кому Вниз. 4: Шевченко. (EP). /digi-pack/.
Кому Вниз. Шевченко. (EP) (special offer)
В Україні: 404.60 грн (*)
До інших країн: $28.90USD
РОЗСИЛКА НОВИН
Виконавці:   А Б В Г Ґ Д Е Ё Є Ж З И І Ї Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Э Ю Я
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z [0-9]
Альбоми:   А Б В Г Ґ Д Е Ё Є Ж З И І Ї Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Э Ю Я
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z [0-9]

Гуртоправці

В похмурі 70-ті, коли Україна - неперспективна "територія" на маргінесі Європи - майже не дихала у глухому куті імперської "культури", в київському інтелектуальному андеґраунді зародився рух автентичного співу - наслідування традицій сільських співаків та музикантів. Фундатори руху - Євген Єфремов, Микола Будник - почули в звуках народних пісень той світотворчий зміст, що міг лягти наріжним каменем до відтворення нашого зруйнованого, але незнищенного космосу.

Наше розуміння традиційної культури виростало з власних польових досліджень українського села, в надрах якого хотіли ми почерпнути не лише формальні мистецькі пам'ятки, але згущено-емоційну, замішану на сльозах і крові, радощах й любові щиру первинність самобутнього національного єства. Неймовірне тепло, простота сільських людей, які пережили воістину "ходіння по муках", зберігши зворушливу дитинну мудрість, стали для нас мірилом справжнього.

Перейнявши від старих поліщуків, волинян, полтавчан, слобожан їхній репертуар, ми намагалися щонайточніше передати почуте. Витворившись з пізнання для самих себе "незнаної землі", збуджуваного розумінням того, що згасаюча практика етнічного музикування може перерватися, "автентичний спів" академічних музикантів сьогодні стає єдиним засобом континуації вікових традицій. Що як не правда самопізнання дозволяє дістатися берега подорожньому в хвилях "житейського моря"? Так і наше прозріле віднайдення свого загубленого "я" дає надію в Бозі таки не згинути марно в битві з цивілізаційними химерами.

ГУРТОПРАВЦІ - мистецький проект етномузиколога і етноспівачки Ірини Клименко (ДРЕВО, ВОЛОДАР). У 2002 році вона запросила до спільного музикування молодь, небайдужу до ідеї відродження правдивого українського мистецтва. До 20-річного досвіду досліджень і реконструкції автентичної сільської музики Ірини Клименко свіжий для фольклористичних груп "селянської орієнтації" струмінь світської шляхетської культури XVII-XIX ст. вніс Тарас Компаніченко (співпрацював з Гуртоправцями протягом 2003-2006 рр.), збудувавши місточок до європейських побутових музичних традицій.

Репертуар для співу знаходимо найбільше у власних поїздках українськими селами, доповнюючи його записами з музичних архівів. Улюблені терени - Прип'ятське Полісся, Переяславщина, Сіверщина, Слобідщина.

За роки дружби-співпраці Гуртоправці можуть похвалитися виступами на фестивалях у Латвії (2003), Швейцарії (Базель 2004), Литві (2005), Естонії (2005) і, звичайно ж, в Україні (Органум-2003, Київська Русь-2004, 2005, Країна Мрій-2004, 2005, 2006, 2007), кількома аудіопроектами, в яких виступили ініціаторами ("Зберімося, Роде...", "Ой, Давно-Давно...", "Там Стояли Гуртоправці..."), обрядово-містичним дійством "Галина і Василь або Пісенний життєпис Адама і Єви", яке з 2005 року йде на камерних театральних сценах Києва.

У 2005-2006 рр. Гуртоправці відреставрували з давніх описів і провели кілька обрядово-розважальних вечорниць циклу "Країна Мрій" (Масні вечорниці, Купальські ігри, Гаївки).

Восени 2006 року за всіма традиційними канонами відгуляли українське весілля, оскільки двоє з молодих Гуртоправців надумалися побратися. Сподіваємося, що найближчим часом такий весільний сценарій знайде послідовників в Україні, адже документальний фільм про цю подію "Просили Батько, Просили Мати..." планується до показу на телеканалі 1+1.

Ірина Клименко, Тарас Компаніченко
інформація, фото з офіційного сайту: http://hurtopravci.domivka.net/

Альбоми:

Гурт "Дике поле", Гурт "Отава", Гурт "Володар", Гуртоправці, Гурт "Древо". Зберімося, роде... (ч.2).


Якщо ж знати, що тут музикують не просто колеги, а давні друзі й однодумці, стає зрозумілим, що і результат є чимось більшим, ніж просто сума складових. Втім, цього не треба навіть розуміти – тому що можна відчути. В цих голосах і мелодіях – справжня магія, у якої немає кордонів ні в часі, ні в просторі.
Ціна для мешканців України: 278.60 грн (*), інших країн: $19.90USD

© 1999-2024 UMKA. Авторські права. Політика конфіденційності. Партнерська програма.

e-mail address:

 

НОВИНИ
22 лютого 2022
Благодійний фонд "Повернись живим"
 
23 листопада 2020
Ексклюзив! альбоми серії "Нескорений ПроRock" – у дарунок!
 
ГАРЯЧЕ
Олександр Биструшкін. Жовті пси Карпат. /mini-pack/.
Жовті пси Карпат
В Україні: 110.60 грн (*)
До інших країн: $7.90USD
The Hardkiss. The Best. /digi-pack/.
The Hardkiss. The Best
В Україні: 278.60 грн (*)
До інших країн: $19.90USD
Наталка Сняданко. Перше слідство імператриці.
Перше слідство імператриці
В Україні: 222.60 грн 189.28 грн (*)
До інших країн: $15.90USD $13.52USD
Таня Ша, МузБат. Колискова від Тата. /співаник+CD/.
Колискова від Тата. /співаник+CD
В Україні: 0.00 грн (*)
До інших країн: $0.00USD