На головну сторінку

Табаков надав пісням Івасюка ритмів поп-року та латино


Павло Табаков взявся знайомити українців із "невідомим Івасюком". У найближчі місяці співак планує дати у Львові сольний концерт, програма якого складатиметься із маловідомих творів славетного композитора. За задумом Табакова, на сцені він працюватиме із оркестром. А крім естрадних пісень, звучатиме камерна музика Івасюка – ще одна незвідана сторінка творчої спадщини славетного Маестро.

Наразі ж Павло Табаков під час мистецької акції "Назавжди", що відбулася 1 березня у столичному Жовтневому палаці з нагоди 60-ої річниці від дня народження Володимира Івасюка, презентував дві пісні композитора, які досі рідко хто виконував. При цьому співак надав творам Івасюка дещо несподіваного звучання: "Народження дня" та "Шумить пшениця, як Дунай" зазвучали у стилі поп-рок. Перша - наближено до групи U2, друга – до Maroon 5. "Роблячи оригінальні аранжування пісень Володимира Івасюка, ми з музикантами не порушували гармонії, мелодики композитора, зберегли усе - до останньої нотки", - зауважує Табаков.

У Львові маловідомі пісні Івасюка у виконанні Табакова можна буде почути у середу, 4 березня, у сам день народження Володимира Івасюка, на сцені Львівської опери – під час гала-концерту "У долі своя весна", у якому також братимуть участь Іван Попович, Степан Степан, Павло Мрежук, гурти "Кобза", "Чорні черешні", "Соколи", поети Богдан Стельмах, Степан Пушик, Мирослав Ваньо, Роман Кудлик та інші. Павло Табаков заспіває також попурі із найвідоміших пісень Івасюка - "Водограй", "Я піду в далекі гори" і "Червона рута" – у стилі латино. А ще - ліричну композицію-присвяту Івасюкові "Недоспівана пісня" – разом із Лілею та Оленою Кобільник із Дрогобича.

- Я вже чотири роки беру участь у концертах, присвячених пам’яті Івасюка, - розповідає Павло Табаков. – Цьогоріч захотів виконати маловідомі твори композитора. Зустрівся з сестрою Івасюка Галиною Івасюк-Крисою, з якою у нас склалися добрі взаємини. Хотів побачити партитури, написані Івасюком. Та вони зберігаються у музеї композитора в Чернівцях. Зате Галина Михайлівна дала мені підшивку із чотирьох збірок пісень Івасюка, що видавалися малим тиражем, тому їх можна вважати раритетом.

Із цих збірок Табаков і відібрав дві пісні Володимира Івасюка, які рідко виконувалися. Перша – "Рождение дня" на слова Андрія Дементьєва. Російськомовний текст пісні співак віддав на переклад львівській поетесі Олесі Садовій – так композиція, не втративши своєї глибини, стала "Народженням дня". Пісню "Шумить пшениця, як Дунай" на слова Степана Пушика Павло, навчаючись в консерваторії, чув у виконанні тріо бандуристок.

Відкриваючи для себе "невідомого Івасюка", Павло Табаков дізнався чимало цікавого не лише про самобутній почерк композитора, а й про нього як про людину. "Коли зустрічався із Галиною Івасюк-Крисою, поцікавився, чи слухав, чи любив Івасюк закордонну музику? – каже Табаков. - І дізнався, що у той час, коли всі довкола захоплювалися The Beatles та ABBA, кумиром Володимира Івасюка був чеський співак Карел Готт. Але найбільше він любив українських виконавців, зокрема Анатолія Солов’яненка, платівка якого постійно лунала у домі Івасюків. Розповіла мені Галина Михайлівна і про те, наскільки вимогливим та прискіпливим у роботі був її брат. Поетів міг по три-чотири рази розвертати, аби ті допрацьовували тексти. Івасюк тонко відчував поезію. Надзвичайно вимогливим був і до себе – максималістом у творчості. Постійно працював над собою. Неймовірному запалові, з яким Івасюк створював музику, варто повчитися. Він як справжній митець згорав у творчості, і з неї ж черпав життєву енергію. У цій фанатичній віддачі й захований рецепт успіху пісень Володимира Івасюка.

За додатковою інформацією, коментарями, фотоматеріалами та з питань організації інтерв’ю звертайтеся:
Тел. 8-067-9603101 (Галина), Email: galaguzo@ukr.net, ICQ: 347-970-921,
www.pavlotabakov.com


Статтю ввів: bohdanko  09.03.2009
Відредаґовано:
Переглядів: 937
  Коментарі     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]
1. Галина (гість) 04.05.2009 00:03    
Пісні Володимира Івасюка направду дуже красиві. Я вважаю якщо Павло разом з Володимиром Возняком і надалі робитимуть оранжування на них то ці пісні отримають нове життя у сучасному світі......
0/0



  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/articles/241.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB