На головну сторінку

Культура чи економіка?


"Буде хліб – буде і пісня!" – відоме гасло брежнєвських часів. У тій чи іншій формі чую його й досі. Чую від людей, які не можуть не знати, що це концептуальна помилка. Наразі його подають у тезі, що економіка первинна. Ось і виникає просте запитання: чи працівник, який учора відтягнувся по повній у одному з відповідних закладів, буде адекватним на своєму робочому місці? Чи вплине безпосередньо фактор його матеріального стимулювання (економічний) на те, щоб він знову не пішов у відповідний заклад замочувати успіх чи запивати невдачу, а потім бити ліхтарі? А наркоман, що вдало вирішив економічне питання, продавши крадений металобрухт, на що витратить кошти?

Власне, це питання їхньої культури. Першого невдаху просто звільнять – і тоді він матиме ще більше часу для биття ліхтарів. А другий буде не дуже довго баластом на шиї у суспільства, але встигне багатьом створити проблеми.

Вирішуючи економічні питання за кордоном, батьки кидають дітей напризволяще. І діти, за тяжко зароблені батьками гроші, теж відриваються по повній. Приклад маємо свіжий. А треба ще? Тому наші дітки попереду цілої Європи по активності вживання алкоголю. А хто ж їх до того стимулює? І якщо ми можемо тільки кивати на Верховну Раду і Кабмін, то з першими вже і так все ясно. А з другими ось що: пропорційність розподілу місцевих бюджетів вирішується (чи НЕ вирішується) кимось у Києві.

Наш культурно-мистецький центр (КМЦ) імені Шевченка, що у Володимирі-Волинському, який наразі працює в режимі кінотеатру, не дотягує власне до КМЦ. Бо – ні штату, ні відповідного забезпечення. Є заповідник, про який забули і в Луцьку, і в Києві. Ось і маємо у Володимирі фінансування декількох бюджетних ставок на культуру тільки на 9 місяців у рік. А решту треба заробити. А як? Концерти у нас тільки спонсорські чи самодіяльні, плюс декілька "п’яних" дискотек. А народ за багато років уже звик нічого не давати на культуру. Навіть типовий шоу-захід "Володимирська Княжна" відбувається безкоштовно для глядачів.

Маємо з обласного бюджету аж 2 тисячі на міжнародний пленер "Колорит". Бо тяжко в Луцьку зрозуміти наші володимирські проблеми (які ми, між іншим, таки вирішуємо – і пленер обов’язково відбудеться). Але навіть у Зіни Люліної не вистачає на сьогоднішній день фантазії: де саме вона візьме фінансування? А робота галереї дає змогу нашим художникам розвиватись і мати перспективу. Ще й яку! Вони вже добряче попрацювали в музеї і навіть отримали замовлення з Нововолинська. І збираються з виставкою в Європу. Це ж уже тенденція!

Про такі речі нещодавно розмовляв у прямому ефірі на Волинському телебаченні із заступником начальника головного управління культури Василем Вороном. Та при всій симпатії до Володимира, Луцьк їм усе ж ближчий. А нам ближчий Володимир. І ніхто за нас не має вирішувати: які в нас пріоритети. Треба спалити тонни бензину, щоб донести наші пріоритети до Києва і центнери – до Луцька. Чим час від часу і займаємось. Але живемо тут. Тут наша Дома, як писав колишній випускник нашого педучилища професор Віктор Давидюк.

Честь і хвала нашим меценатам, які підтримують краще, що в нас є. Від мене особисто щира вдячність Євгену Шелепіні, Олегу Борбелюку та Віталію Коростєлкіну. Окрема подяка – медіа-партнерам: "Слово Правди" та АТМ-Володимир. Нас підтримали Джуліан Томас із Великої Британії та колишній земляк під ніком Боред, що нині проживає в Бельгії...

Але хіба це справа тільки меценатів? Це справа всіх, хто це усвідомлює. А ми самі як? Не такі ми вже бідні, як прикидаємося. Ми у Володимирі теж уже маємо свої автомобільні корки і стоять у них не виключно "Славути" чи "Жигулі". Тому ми теж можемо зі своїх гаманців підтримувати своїх художників і музикантів. А найкраще – підтримувати те, що ефективне, що потім, і навіть уже, працює на самовідтворення й підтягує інших до свого рівня.

Крім галереї і мистецьких навчальних закладів, є в нас і "Живий Погляд", і неформальне літоб’єднання "Арт-Клуб". А чому власне наші діти йдуть у неформали і андерграунд? А тому, що за вирішенням власне економічних питань у нас немає ані часу, ані бажання побачити: що ж насправді важливіше… То може варто знайти той час? Тоді є шанси, що і бажання теж з’явиться?

В містечку Дубно, де поміж багато чого, відбувається і рок-фестиваль "Тарас Бульба", що був прототипом нашого "Володимира", живе чи проживало близько 15-и Заслужених діячів культури. А в нас? Але ж були тут і Володимир Лич, і Галина Тарасюк, і Анатолій Дарчук, і родина Жиромських нікуди не виїхала. Всі ці люди представляли місто і в Луцьку, і в Києві, і за кордоном. Вони творили тут культуру і, не дочекавшись адекватної підтримки, виїхали, або вже відійшли від справ. Але є в нас іще тріо "Живиця", яке давно заслуговує на свій компакт-диск. Невже хтось у Києві раптом захоче за них подбати? Ні! Позбавивши нас бюджету, вони будуть дбати про те, що ближче до Києва чи Луцька.

Наша культура не повинна творитися виключно для обласних звітів. Це – неефективно. Потім усе-одно мало що повертається з тих ресурсів, які на них витрачаються.

Ми готуємо вже 15-й фестиваль "Володимир" – і щороку орендуємо апаратуру. Вкотре даємо заробити варягам, витрачаючи зібрані всією громадою кошти. А сусідній Нововолинськ уже давно має 20 кіловат звуку прямого випромінення для зовнішнього використання, але не має свого фестивалю. Адже це все не так просто… І робимо ми фестиваль на рівні всеволодимирської толоки, котра частково переходить у всеволодимирську пиятику під музичку. Натомість місцева інтелігенція приходить на Володимирський Узвіз. Бо там цікаво. І туди ж стягуються гості, які знаються на живопису, народних ремеслах. І це є наша достойна атракція, наша перспектива.

Але фестиваль – раз на рік. А що далі? А далі череда державних та релігійних свят… і знову спонсорські або самодіяльними силами концерти. На перших знову підгодовуємо варягів, а на других мої колеги працюють безкоштовно. А хіба це чесно? Це навіть не демпінг по відношенню до тих, хто, всупереч усьому, намагається заохочувати земляків до підтримки своєї культури своєю чесною копійкою. Це просто якась нелогічність і непослідовність.

Це писалося не для критики влади. Влада ефективна рівно настільки, наскільки це усвідомлює суспільство. В умовах української глибинки місцева влада має виконувати циркуляри згори, які приходять без жодного фінансового забезпечення, а левова частина податків забирається до Києва. Але якщо суспільство десятиліттями дозволяє себе годувати безкоштовним сиром за чужі гроші, або взагалі не дає митцю нічого взамін – тоді добра не жди. Тоді під час фестивалю ми побачимо раз у житті сцену, про яку тільки мріяли. Але на ній буде політичне шоу. І чиїми грошима за нього заплачено?

Отакий він, той безкоштовний сир. Римська імперія, реалізувавши гасло "Хліба й видовищ" (хліб і пісня?), здеградувала настільки, що програла безнадійно нижчій за рівнем цивілізації варварів. Там громадяни теж думали, що влада їм чогось іще винна. От тому ми й "бідні бо дурні" – із-за власного "мояхатазкрайнізму"...

А мали б уже чомусь навчитися. Хоча б тому, що людина мистецтва, яка все життя вдосконалюється у вмінні з повітря зробити щось гармонійне, що викликає захоплення, – нічим не гірша за того, хто з глини робить цеглу, або вміє елегантно обійти закон. І залишиться по ній те, що вона створила, а не кавалок землі із забудовою чи без, який існував до нас і буде після нас. І це треба підтримувати особисто, і тільки так. Тоді можна і до меценатів звертатися, щоб додали.

Чудово розумію, що це питання не тільки місцевої громади. Але хіба питання культури мають нам дозволяти чи не дозволяти вирішувати тут для самих себе? Ні. Це лишень питання пріоритетів. Культура не робиться колись потім. Якщо ми з вами живі, значить якийсь рівень тієї ж культури в нас уже є. Не лазимо ж ми по деревах, не в печерах же живемо! Так навчімося бути ефективними! Інвестуймо у власну культуру! Це дійсно оплачується. І навіть у грошовому еквіваленті. І тоді буде зрозуміло, що назва статті мала б звучати так: "Економіка через культуру". Просто знайдімо час. Час, щоб зосередитись на головному, на тому, що робить людину Людиною…


Сергій Шишкін, Почесний громадянин Володимира-Волинського
  

Статтю ввела: Trojanda  22.05.2008
Відредаґовано:
Переглядів: 729
  Коментарі     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]
3. shyshkin (гість) 26.05.2008 11:43    
Ще раз подивився у вікіпедію і вважав за доцілне зробити цитату: "В широкому розумінні культура — це сукупність як матеріальних, так і нематеріальних ("духовних") цінностей, властивих суспільству в цілому або окремій соціальній групі.

Поняття культура в частині нематеріальних цінностей об'єднує в собі науку (включно з технологією) і освіту, мистецтво (літературу та інші галузі), мораль, уклад життя та світогляд. Як бачимо - складових багато. Я зосередився на кількох. Бачу, Ви теж, пане Василю! Значить - ОДНОДУМЦІ! Радий знйомству
0/0

2. shyshkin (гість) 26.05.2008 10:20    
Абсолютно згоден з цією книжкою. У вікіпедії все розмито, тому що "Культура" поняття глобальне і включає всебе все. І я не займаюсь розмовами про культуру, я давно і свідомо її піднімаю тут, на межі України і Європи, щоб власне тієї межі не було.
0/0

1. ДідВасиль (член клубу) 25.05.2008 17:55    
Пане Сергію,
Для серйозної розмови про культуру треба запастися грунтовним визначенням: що таке культура? Або: що Ви маєте на увазі під цим словом? Бо книжка пише, що економіка - це теж частина людської культури... То де тут у Вас межі?
0/0



  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/articles/194.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB