На головну сторінку

А чи мені Господь дав чи Свята Варвара

Господь, Свята Варвара і Свята Неділя

Українська народна пісня
До мого пісенника: 1 2 3

 
А чи мені Господь дав чи Свята Варвара
За Столом у мене Гості які я бажала

    Приспів (2):
    А хто п'є тому наливайте 
    Хто не п'є тому не давайте
    Хто покаже в Чарці дно тому Щастя і Добро

А чи мені Господь дав чи Свята Неділя
За Столом у мене Гості які я хотіла

А ти ж дядьку Панас купи хату коло нас
Будем пити та гуляти то у тебе то у нас

Налетіли Лебеді стали на Помості
Як вип'ють Хазяїни так вип'ють і Гості

Пий до дна пий до дна будеш веселенька
Спи до дня спи до дня будеш здоровенька

На Здоров'ячко тому хто у цьому домі
На погибель ворогам хто завидує нам

    На здоров'ячко всім!
Поділитись сторінкою: FB
 
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПІСНЮ
[cховати]

Ключові слова: Обрядові пісні, Народні пісні, А чи мені Господь дав чи Свята Варвара, Господь, Свята Варвара і Свята Неділя

Примітки:


Застільна: Господь, Свята Варвара і Свята Неділя.

День св. Варвари, 17 грудня н.ст., — як 27-ий другого, Щедровечірнього, тижневого кола, — є днем особливих реліґійних і філософійних міркувань на теми астрологічні.


А чи мені Господь дав чи Свята Варвара.

За Столом у мене Гості які я бажала.


Висловлювання: Пісня нагодує душу. Кажуть, що їжа ліпше сприймається, якщо людина споживає її в сімейному колі, у доброму товаристві, з приємним настроєм. Мабуть, не бракувало здорового глузду нашим предкам, що полюбляли сідати до столу гуртом. Якщо ж трапеза була святковою, то не обходилось без пісень, танців, всякого роду примовлянь до їжі, до тих, хто її готував, добрих побажань, адже зичення достатку в оселі – найкраще побажання у всі часи і у всіх народів

Небезпідставною є приповідка: "Любов чоловіка до жінки лежить через його шлунок". Не будемо забувати, що окраса нашого життя – сімейний затишок з його невід'ємним застоллям, нехай скромним, але влаштованим з певним ритуалом. А як це ще й товариська гостина, то немає ліпшої радості для господарів, коли після щиро налитого келиха наповниться дім піснею. Так завжди було у кожній порядній українській хаті.

...Не забували господині й про напої – традиційний узвар, а також вина, настійки, наливки... Ось як співається у Колядці:

А в сього пана скам'я заслана...

Да на сій скам'ї три кубки стоять:

А в першому кубці медок сладок,

А в другім кубці кріпкеє вино,

А в третім кубці зеленеє вино.


Не було свята без пісні. Їжа нагодує плоть, а пісня – душу . Наш народ славний любов'ю до пісні, жартів, до влучного слова, веселої примовки, пританцівки, коломийки, які не оминуть жодної подробиці з життя родичів, кумів, сусідів. Без телефонів, без газет люди знали, який кум до своєї куми залицяється, котра жінка борщиком та варениками чужих чоловіків зваблює, чий чоловік до сусідки з подарунками учащає. Досить тільки нагадати якусь пісеньку-примовку-жарт, як усі знають, про кого йде мова, жартують, сміються. Слушно писав Микола Гоголь, що сміху бояться навіть ті, котрі нічого не бояться; сміх не відбирає ні життя, ні маєтку, одначе винний почуває себе перед громадським сміхом, як зв'язаний заєць. Того громадського сміху, який мав в Україні таку велику силу, сьогодні дуже бракує. Може, тому наше життя щось втратило, стало сірим, невеселим.

...Пісні донесли до нас з давніх часів цікаві відомості про ...подробиці побуту нащих пращурів. Вони є найдавнішим джерелом вивчення народної психології, матеріальної та духовної культури. Звідки б іще можна було дізнатися, як проводили наші предки дозвілля за старих часів, що було в пошані, що засуджувалося.

(Як засядем браття коло чари. Українські народні пісні та переписи національних страв і напоїв. Упор. О.А. Поріцька. Київ, "Муз.Україна" 1993. 271с.)

Листки з приводу цієї Пісні:

День реліґійно-філософських роздумів на Астральні теми, Варвари 17.12

Стежки до листків про Українські традиції.

Рокове Коло.

Пісню додано:  17.12.2004
Відредаґовано: 25.02.2010
Переглядів: 8733

  ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ
[cховати]
  ЗАПИСИ, MP3, НОТИ Скачати безкоштовно :)

Дізнатися більше
На жаль, до цієї пісні поки що немає жодного файла :(

Увага! Всі матеріали можна скачати безплатно виключно з ознайомчою метою для приватного використання! При додаванні файлів зважайте на авторські права! Щоб мати змогу додавати файли, у Вашому бровзері має бути дозволений JavaScript та відкривання нових вікон!

  ВІДЕОЗАПИСИ, КЛІПИ (1)


Гурт "Експрес"
   

  ВИПРАВЛЕННЯ ТА ДОПОВНЕННЯ     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]
1. Кацик (гість) 18.12.2008 15:34    
Класна ця пісня![/i][/u]
0/0


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/songs/415838.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB