На головну сторінку

Чи Дома Дома Пан Господар

Колядка стародавня: Українське Різдво Світа – Свят-Вечір

Українська народна пісня
До мого пісенника: 1 2 3

 
Чи Дома Дома Пан Господар

Приспів: Щедрий Вечір Добрий Вечір!

Добрим Людям на Здоров'я! А я знаю що Він Дома Сидить же Він в Кінець Стола А на Йому Шуба Люба А на Шубі Поясочок А на Поясочку Калиточка А в тій Калиточці Сім Шеляжечків Сьому-тому по Шеляжечку А нам Братці по Пиріжечку А Старим Бабам Паляниці Щоб плодилися Бики і Телиці Барани і Ягниці Скільки Кочечок стільки Дочечок Скільки Дубочків стільки Синочків

Поділитись сторінкою: FB
 
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПІСНЮ
[cховати]

Ключові слова: Народні пісні, Обрядові пісні, Колядки, Щедрівки, Стародавні колядки та щедрівки (дохристиянські), Чи Дома Дома Пан Господар, Колядка стародавня: Українське Різдво Світа – Свят-Вечір
Джерело: Староукраїнські релігійні роздуми про Бога © Видавництво "Павутинонька", Нью Йорк – Львів – Київ – Харків – Москва, 2004

Примітки:


РОЗСПІВ: Чи- До-ма- До-ма- Пан Гос-по-дар-
Щед-рий- Ве-е-чір- Доб-рий- Ве-е-чір-
Доб-рим- Лю-ю-дям- на- Здо-ро-в'я!


Колядка стародавня: Українське Різдво Світа.

Буде в Тебе Господь на Вечері.


Святочні пісні та нове покоління.

Оця праця має за тему Староукраїнську культуру й реліґію, яка приявлюється в давніх передхристиянських Святах — реліґійних, господарських і побутових, що досі тривають в Українського народу в фраґментах давніх обрядів і в зв'язаних з Святочними часами народних Піснях.

Хоч зараз велика частина Українського народу, особливо нове покоління, що виросло на повоєнних руїнах, не здає собі справи з провідних думок цих Свят, але інтуіційно відчуває повагу і святість давніх традицій, і все-таки увесь нарід держиться досі Старовіцьких Святочних звичаїв і поведінок. Цю інтуіційну свідомість чогось величного й Святого, переказаного предками і зв'язаного з Старовіцькими обрядами, піддержують злучені з Святочним часом Пісні, — ось як: Колядки, Щедрівки, Гаївки і т. д., — і у них-то найбільше міститься народних традицій, як реліґійних, так господарських і суспільних, поданих у мітичній формі.

... Відтворити з тих традицій образ давньої Української віри і культури. Ця Віра триває досі, хоч не є сформульована доґматично, а давня Українська культура є в основах сучасного життя народу. Нарід жиє Старими ідеями; а інтеліґенція народна переходить над ними до порядку денного, не здаючи собі справи з їх культурної ціни і сили, не розуміючи психіки народу і будучи в постійній з ним дисгармонії; не цінить культурного давнього дорібку, який мав колись свою стійкість і міг би бути вихіснуваним і сьогодня, хоч інші зараз життєві й культурні обставини й поняття.

(За працею: о. Ксенофонт Сосенко. "Культурно-історична постать Староукраїнськиx свят Різдва і Щедрого Вечора". Львів, 1928. - СІНТО, Київ 1994. 343с.)

Читати листки з приводу цієї Пісні:

  • Ідея Бога на Свят-Вечер.
  • Бог, Різдво Світа, Дідух і Лицарі.
  • Українські релігійні роздуми про Бога: Яблучко.

    Стежки до інших листків про Українські традиції.

    Пісню додано:  29.12.2004
    Відредаґовано: 25.02.2010
    Переглядів: 11272

  •   ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ
    [cховати]
      ЗАПИСИ, MP3, НОТИ (2) Скачати безкоштовно :)

    Дізнатися більше
    ВмістФорматОписРозмір, кб#
     MIDI Награш
    Джерело: Колядки та Щедрівки 1965
    додано: 01.01.2005
    1564
      Увійдіть як зареєстрований користувач, щоб прослухати.
     GIF Наспів: ноти
    Джерело: Колядки та Щедрівки 1965
    додано: 10.11.2005
    18334


    Увага! Всі матеріали можна скачати безплатно виключно з ознайомчою метою для приватного використання! При додаванні файлів зважайте на авторські права! Щоб мати змогу додавати файли, у Вашому бровзері має бути дозволений JavaScript та відкривання нових вікон!

      ВІДЕОЗАПИСИ, КЛІПИ

    На жаль, до цієї пісні поки що немає жодного кліпа :(

      ВИПРАВЛЕННЯ ТА ДОПОВНЕННЯ     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
    [cховати]

      Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/songs/216111.html

     ВХІД
    Е-мейл: 
    Пароль: 
      Забули пароль?
      
      ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
    FB