На головну сторінку

Мар'яна Садовська



Мар'яна Садовська — українська співачка, актриса, композитор, аранжувальник, музичний драматург, викладачка, фольклористка, художниця. Вже багато років Мар'яна Садовська мешкає в Кельні, а працює в різних країнах Європи і США. У творчому доробку Садовської три сольних музичних альбоми, художні полотна, низка театральних ролей, музика до вистав.

Виступає сольно та з німецьким джазовим тріо "Бордерленд". До його складу входять піаніст Яррі Сінгла (Jarry Singla), ударник-перкусіоніст Петер Каленборн (Peter Kahlenborn) та віолончеліст, контрабасист Себастьян Грамс (Sebastian Gramss).

Заміжня. Чоловік — театральний режисер та актор Андре Ерлен (м. Кельн, Німеччина). Подружжя виховує двох дітей — Северина і Гафію.

Перейти до списку пісень >>

Альбоми:
  • Borderland (2005)

Народилась: 23.04.1972
Місце народження: м. Львів

Біографія

Мар'яна Садовська народилася 23 квітня 1972 року у Львові. Батько — Віктор Морозов — співак, перекладач. Мати — Катерина Немира — художниця.

У 1991 р. з відзнакою закінчила Львівське музичне училище ім. С. Людкевича у класі фортепіано. Також паралельно закінчила курс при львівському театрі ім. Л. Курбаса, де й почала працювати (протягом трьох років була акторкою театру). Наступні десять років (з 1991 р.) Мар'яна живе в Польщі та працює в Центрі театральних практик Ґардженіце. Під час роботи в Ґардженіце, проводила дослідження фольклору в Україні, Ірландії, Єгипті, Кубі та Бразилії; гастролювала в Швеції, Англії, Бельгії, Німеччині та виступала на таких театральних фестивалях як Сан-Паульський фестиваль (Бразилія), фестиваль Тоґо (Японія), Каїрський фестиваль (Єгипет), Сараєвський фестиваль (Боснія), Московський фестиваль (Росія).

З 2001 року в США, мешкає в Нью-Йорку. Долучилась до міжнародного проекту Мистецька група Яра, Yara Arts Group. Проводить спеціальні майстер-класи (Колядки, Веснянки, Купальські пісні), працює з Експериментальним театром Ля МаМа. З Нью-Йорку бере новий початок сольна кар'єра Мар'яни: виходить перший сольний компакт-диск Songs I Learned in Ukraine ("Пісні, яким я навчилася в Україні" 2002, Global Village Records), створений на матеріалі фольклорних експедицій Україною 90-х років. До речі, ці дослідження продовжуються до сьогодні, а їх результати вона викладає у семінарах, що проводить в рамках музичних фестивалів, на запрошення навчальних закладів та наукових установ. Тоді ж, в Америці, Мар'яна Садовська побралася з німецьким актором і режисером Андре Ерленом.

2003 року — у співпраці з польським радіо Люблін, мистецькою групою Яра та за сприяння ЮНЕСКО Мар'яна Садовська випускає альбом "Будемо весну співати" — колекцію автентичного багатоголосся у виконанні ансаблю "Древо" з с. Крячківка (Полтавщина) та фольклорного ансамблю с. Сварицевичі (Полісся). 2006 р. з гуртом "Бордерленд" перемогла на конкурсі музики світу Creole. Того ж року пані Мар'яну номінували на Чеську національну театральну премію імені Альфреда Радока за роботу з театром Фарма в'є скіні, а саме, за створення музики для їхньої вистави про емігрантів.

Під час роботи в Ґардженіце Ма­р'яна Са­довсь­ка брала участь у таких виставах театру, як "Життя протопопа Аввакума" і "Карміна Бурана", а також була співавтором проекту "Метаморфози або Золотий Осел", заснованому на стародавній грецькій музиці. 1998 р. Польська Театральна Спілка нагородила її званням кращої акторки року за роль Психеї у виставі "Метаморфози". Наприкінці 2000 р. фірма Altmaster (Польща) випустила компакт-диск під назвою "Ґардженіце — Метаморфози / Музика старовинної Греції". В Нью-Йорку, пише музику до вистави "Пісенне дерево", виступає як акторка в Експериментальному театрі Ля МаМа. Навесні 2001 р. співає старовинні українські пісні у спільному проекті Яри з бурятськими артистами "Обо — наше шаманство", представленому в театрі Ля МаМа. Мар'яна також виступала в Нью-Йорку на Балканському фестивалі і в Балканському кабареті. 30 листопада — 2 грудня у театральному центрі Ґардженіце відбувся 2-й фестиваль Україна-Польща-Европа, брали участь: Мар'яна Садовська, Юрій Іллєнко, Тарас Прохасько, Алексис Кохан, Юліан Китастий та інші.

2002 рік, США, альбом Songs I Learned in Ukraine ("Пісні, яким я навчилася в Україні" 2002, Global Village Records). Разом із вокалістом-експериментатором з Ізраїлю Вікторією Ханною створює дві музичні вистави: "Пісні-заклинання" та "На початку була пісня", які успішно показує на фестивалі Золотий лев у Львові, а також під час гастролей в Ізраїлі, США та Польщі. Мар'яна Садовська і Андре Ерлен представляють творчу групу EVOE — performing artists Dusseldorf, що вперше приїздить до Львова з двома виставами, прем'єри яких нещодавно з успіхом пройшли в Нью-Йорку, Дюсельдорфі і Кракові. Листопад 2002 року — театралізоване пісенне дійство "Купала" за участю мистецької групи Яра у Києві. 2003 р. в Форумі вільних театрів у Дюссельдорфі Мар'яна працює музичним драматургом театральної вистави "Квартет для 4-х акторів" (автор п'єси — Богуслав Шефер, режисер — Андре Ерлен). Цього та наступного, 2004 року — концерти, вистави в Чехії, Ізраїлі, Польщі, США, за участі квартету Йоргі (Kwartet Jorgi), та у складі творчої групи EVOE.

2006 рік -у Нью-Мехіко Ма­р'яна Са­довсь­ка та Андре Ерлен працювали над виставою "Sity Beats" театру Tricklock — він як режисер, а вона однією з актрис та композиторкою. 21 вересня 2007 року — Мар'яна Садовська і джаз-тріо Бордерленд виступили з сольним концертом у Львові в театрі ім. Марії Занковецької. 13 листопада ансамбль КІТКА випустив компакт-диск "Русальний цикл" з музикою Мар'яни Садовської. Протягом 2008 року численні виступи в Німеччині та США.

Мар'яна творить театр пісні, намагаючись показати образи, що були вкладені в текст і мелодію їх першим виконавцем — невідомим автором із народу. Садовська ніколи не співає випадкових пісень, не послуговується упорядкованими кимось збірками. Для неї важлива історія — не лише сюжетна, а й життєва. Тому, збираючи матеріал у фольклорних експедиціях, співачка найбільше цінує ті з них, котрі тісно пов'язані з долею виконавця-носія пісні. У репертуарі Мар'яни Садовської, окрім українських, є польські, єврейські, чеські та інші пісні. Тексти українських пісень часто-густо містять діалектизми (особливо з львівської ґвари). Деякі україномовні пісні під час виступу та у записах співачка передає англійською для іноземних слухачів. Під час сольних виступів Мар'яна співає під власний акомпанемент на індійській гармонії. Цей інструмент вона використовує також і в концертах із джазовим тріо "Бордерленд".

Також Мар'яна Садовська плідно та успішно проводить наукову, викладацьку та громадську роботу, зокрема майстер-класи Мар'яни з голосових технік звучали в Гротівському Центрі (Польща), на фестивалях Giving Voice (Великобританія) та International Workshop Festival (Ізраїль), на заходах Королівської Шекспірівської Компанії (Лондон), в Гарварді, Нью-Йоркському та Каліфорнійському університетах.

Дискографія:

  • сольний альбом Мар'яни Садовської, в якому вона співає під супровід індійської гармонії. До збірки з-поміж іншого увійшли весільні, троїцькі, строкові пісні, веснянки;
  • Borderland ("Прикордоння"), 2005, самвидав, США;
  • альбом Садовської, записаний із провідними музикантами джазової клезмерської сцени Нью-Йорка (США). Жанрово різноманітний — весільні, купальські, емігрантські та інші пісні;
  • Just Not Forever ("Кеби не навіки"), 2009, NRW Jazz, Німеччина;
  • своєрідний "the best" Мар'яни Садовської, записаний на матеріалі двох попередніх альбомів разом із джазовим тріо "Бордерденд" (Німеччина).

Джерело: wikipedia.
Сторінки в інтернеті:
  • Мар'яна Садовська - офіційна сторінка

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 А ти дівча, як ся маш (народна пісня) Borderland   2005 2337
 Гей, в америцькім сальоні  Borderland   2005 464
 Зродилися терки
 (Терки)
(народна пісня) не вказано 5    5361
 Іде матьонка до дому (народна пісня) не вказано     770
 Ішла Божа матір понад садом  Borderland   2005 723
 Кедь ми прийшла карта
 (Проект "Наші Партизани")
(народна пісня) Borderland 3  2005 80879
 Люляй же мій люляй (народна пісня) Borderland   2005 837
 На Івана на Купайла
 (Ніч Купала)
(народна пісня) Borderland   2005 1313
 Не плачте, мамічко, бо я в Америці / Мар'яна Садовська Borderland   2005 732
 Ой, летіла зозуля
 (варіант Мар'яни Садовської)
(народна пісня) Borderland   2005 2634
 Ой, лісу-лісу (народна пісня) не вказано     2226
 Ой, чи я тобі, матьонко, не казала (народна пісня) не вказано     480
 Пиємо, пиємо
 (варіант Мар'яни Садовської)
(народна пісня) не вказано     4070
 Слала зіронька й до місяченька (народна пісня) Borderland   2005 774
 Три колискові (народна пісня) не вказано     1642
 Що сонце заходить (народна пісня) не вказано     1194
 I'ts been so long, so long
 (Ой, давно, давно в матінки була)
(народна пісня) Borderland  2005 1187
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані додано:  01.12.2013
Відредаґовано: 01.12.2013
Переглядів: 3703



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/3066.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB