На головну сторінку
Дізнатися більше

Петро Чайковський



Петро Чайковський
надав Микола Рудаков (робот   а художника Василя Сварога)
Композитор і диригент Російської імперії, який творив в Україні.
Композитор зі світовим ім'ям багато часу проживав в Україні і створив тут понад тридцять своїх творів. Створив опери: "Євгеній Онєгін", "Мазепа", "Черевички", "Чародійка", "Пікова дама", "Іоланта" та інші... Балети: "Лебедине озеро", "Спляча красуня", "Лускунчик", 6 симфоній, концерти, фортеп'янні п'єси, 104 романси...

Перейти до списку пісень >>

Дати життя: 25.04.1840 - 25.10.1893
Місце народження: м. Воткінськ (Удмуртія, Росія)
Адреса: Петербург, Слобожанщина, Київ, Поділля

Біографія

Петро Ілліч Чайковський народився 7 травня(за новим стилем) 1840 року в далекій Вятській губернії, але у великій мірі його життя та творчість пов'язані з Україною.

Його дід - Петро Чайка родом з Полтавщини, вихованець Київської академії. З 1864 р. Петро Чайковський майже щороку по кілька місяців жив і творив в Україні -у маєтку Низи (тепер Сумська область), у м. Кам'янці (тепер Черкаська обл.), у с. Браїлові (тепер Вінницька обл.), с. Копилові (тепер Київщина)). Серед написаних тут опери: "Опричник", "Коваль Вакула", "Євгеній Онєгін", "Орлеанська діва", "Мазепа", балет "Лебедине озеро", пісня-романс "Вечір" (Садок вишневий коло хати) і дует "На вгороді коло броду" (обидва на слова Тараса Шевченка).

Часто бував у Києві, Одесі, Харкові (виступав як диригент, брав участь у прем'єрах своїх опер). Зустрічався з багатьма діячами української культури, зокрема високо цінував Миколу Лисенка.Український мелос використовував в своїх операх,симфоніях,концертах.

Диригував своїми операми і концертами в Росії та за кордоном(Англія,Німеччина,Америка,Франція).Тільки під кінець життя поселився в Кліну,де зберігся його будинок.Похований в Александро-Невській лаврі Санкт- Петербурга.

Ім'я Петра Ілліча Чайковського носить Київська державна консерваторія (тепер музична академія). В Україні є Державний музей Петра Чайковського та Надії фон Мекк в садибі -палаці фон Мекків в Браїлові на Вінниччині,музична школа імені П.Чайковського в м.Кам'янка на Черкащині,музеї, пам'ятники. Його твори виконувалися і виконуються українськими митцями.

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 На вгороді коло броду Т. Шевченко / П. Чайковський     2279
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Микола Рудаков  29.01.2013
Відредаґовано: 28.04.2017
Переглядів: 4552



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2916.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB