На головну сторінку

Іван Алчевський



Іван Алчевський
надав Микола Рудаков
Всесвітньо відомий співак (лірико-драматичний тенор). Симфонічний диригент, актор драми, піаніст.
Іван Олексійович Алчевський - представник славного роду Алчевських - підприємців і меценатів, просвітителів і вчених, літераторів і митців - справжніх патріотів української справи. Був одним із найерудованіших оперних артистів свого часу, великим знавцем музики, пропагандистом творів сучасних авторів, різнобічно обдарованою людиною. Сам здійснив постановку "Пікової дами". В 1910 р. у Москві організував та очолив Українське музично-драматичне товариство "Кобзар".

Перейти до списку пісень >>

Дати життя: 15.12.1876 - 27.04.1917
Місце народження: м. Харків
Адреса: м.Харків

Біографія

Іван Олексійович Алчевський народився 27 грудня (за новим стилем) 1876 р. в Харкові в родині власника Торгового і Земельного банків, мецената Олексія Кириловича Алчевського та Христини Данилівни - видатної діячки народного просвітництва, пропагандиста літератури, засновниці у Харкові першої в Російській імперії недільної безкоштовної жіночої школи.

Першим учителем співу Івана був його старший брат Григорій - прославлений згодом композитор, піаніст, критик, вокальний педагог - автор посібника з вокалу "Таблиця дихання для співаків".

В 1901 р. Іван Алчевський закінчує природознавчий факультет Харківського університету і того ж року з успіхом дебютує в партії Індійського гостя ("Садко" М. Римського-Корсакова) у Санкт-Петербурзі і був прийнятий до трупи уславленого Маріїнського театру.

З 1902 р. - творчі подорожі: Франція, Брюссель, Лондон, Нью-Йорк. У 1907 р. - знову у Москві. З травня 1908 р. разом з Ф. Шаляпіним брав участь у славетних дягілєвських "Сезонах" у Франції. Того ж року він став солістом паризької "Гранд Опера". В 1910 р. вступив до трупи Великого театру в Москві, продовжував співпрацю з "Російськими сезонами" С. Дягілєва. Париж, Марсель, Лондон, Санкт-Петербург, Москва, Одеса, Київ, Харків... стали свідками тріумфальних виступів співака в оперних партіях, серед яких Герман у "Піковій дамі" П. Чайковського - одній з найкращих партій артиста, Петра в "Наталці Полтавці" М. Лисенка та Андрія ("Запорожець за Дунаєм" С. Гулака-Артемовського) - одній з останніх партій співака.

1915 р. І. Алчевський став ініціаторм постановки опери "Запорожець за Дунаєм" у Великому театрі Москви українською мовою, неодноразово виступав з концертами української музики та доповідями про сучасний стан її розвитку. Брав участь в концертах камерної і симфонічної музики. Його концертний репертуар був надзвичайно різноманітним: від російських і українських пісень, романсів М. Глінки, О. Бородіна, С. Рахманінова, Г. Алчевського, М. Лисенка, Я. Степового, К. Дебюссі, М. Равеля до камерних творів С. Прокоф'єва і Дж. Енеску.

У 1917 р. артист з великим успіхом гастролював в Харкові, а потім - Тифлісі і Баку, де й закінчився його творчий і короткий життєвий шлях 10 травня (за с.с.) 1917 р.

Похований у Харкові.

В м. Алчевську Луганської області та в Харкові проводиться Міжнародний конкурс вокалістів імені Івана Алчевського. Діє "Благодійний фонд на честь сім'ї Алчевських".Велику роботу по пропаганді творчості Алчевських проводить кандидат мистецтвознавства Л.М.Трубнікова.

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Чого мені тяжко Т. Шевченко / Г. Алчевський не вказано    1837
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Микола Рудаков  19.11.2012
Відредаґовано: 20.04.2020
Переглядів: 2131



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]
1. Микола Рудаков (член клубу) 04.02.2013 18:23    
Помилка в тексті.Правильно:Ф.Шаляпіним
0/0



  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2861.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB