На головну сторінку
Дізнатися більше

Марко Вовчок



Марко Вовчок
робота художника-гра   фіка Василя Чебаника
Видатка українська письменниця, перекладач, народознавець
Друг і соратниця Тараса Шевченка. Присвятила йому один з кращих творів - повість "Інститутка" (1860 р.), яка за оцінкою Івана Франка "належить до найкращих перлин нашої літератури".

Перейти до списку пісень >>

Дати життя: 22.12.1833 - 1907
Місце народження: с. Єкатериненське (Єлецький район, Липецька область, Росія)
Адреса: Харків, Чернігів, Київ, Немиров (Вінниччина)

Біографія

Марко Вовчок (Марія Вілінська) народилася в сім'ї дрібного поміщика. Впродовд 1845 р. - 1848 р. виховувалася у приватному пансіоні в Харкові.

В м. Орлі, де проживала у своєї тітки Мордовіної К.П., познайомилася з політичним засланцем О.В. Марковичем, з яким і одружується на початку 1851 р. та виїжджає в Україну. Сім'я Марковичів проживає то в Чернігові, в Києві, в містечку Немирові на Вінниччині. Разом з чоловіком Марія записує народні пісні, вивчає побут селян. 1857 р. в Петербурзі виходить збірка - "Народні оповідання Марка Вовчка".

У січні 1859 р. переїжджає у Петербург. Саме тут знайомиться з Тарасом Шевченком. Свою любов і повагу до письменниці Кобзар висловив у вірші "Марку Вовчку", а згодом присвятив їй вірш "Сон (На панщині пшеницю жала"). Один з перших примірників "Кобзаря" (1860 р.) подарував їй.Він зберігається нині в її музеї у Нальчику.

У 1906 р. переїхала на Кавказ і оселилася в передмісті Нальчика, де минули останні місяці її життя. На її могилі у Нальчику встановлено пам'ятник.

Музеї Марко Вовчок є в Нальчику і Немирові. За мотивами її повісті "Записки причетника" на Одеській кіностудії знято фільм "Житіє святих сестер" (1982 р.). Її ім'я носить педагогічне училище в Немирові, середня школа на Ставропольщині, ряд культосвітніх закладів і установ...

Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Микола Рудаков  16.11.2012
Відредаґовано: 21.12.2015
Переглядів: 2294



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2856.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB