На головну сторінку

Дарничанка



Дарничанка
надав Микола Рудаков
Заслужений народний ансамбль пісні і танцю України

Перейти до списку пісень >>

Засновано: 1962
Місце заснування: м.Київ

Адреса: м.Київ

Історія

Ансамбль української пісні та танцю "Дарничанка" було створено на базі Будинку культури заводу "Київхімволокно" в 1962 році.

Біля джерел його творення у різні роки стояли видатні майстри української пісні та танцю,зокрема: Кім Василенко, Валентин Швиденко, Анатолій Пашкевич, Григорій Куляба. З 1992 року і понині його очолює заслужений працівник культури України Петро Андрійчук,який прийшов у колектив 1979 року. Завдяки його яскравому таланту, величезній працездатності та організаторському хисту, очолюваний ним ансамбль "Дарничанка" став флагманом вітчизняного аматорського мистецтва, здобув лауреатські звання багатьох Національних та Міжнародних фестивалів, а за рівнем виконавської майстерності фахівців його ставлять в один ряд з кращими професійними колективами. Ансамбль постійно бере участь у різноманітних культурно-мистецьких заходах, виступає на кращих сценах столиці України та в найвіддаленіших її куточках. Впродовж останніх років здійснив концертні поїздки до 18 областей України з програмою "Єднаймося, люба родино!", що сприяло єднанню людей більше, чим промови політиків.

"Дарничанка" презентувала Україну і в дванадцяти європейських державах. До репертуару колективу входять самобутні обробки, композиції та авторські пісні П.Андрійчука, композиторів: В.Газінського, М.Шапошника, І.Якубовського, в яких з високим художнім смаком, глибоким знанням природи народної пісні і співочих голосів передається широка гама людських почуттів. Ці твори здобули широке визнання і виконуються професійними та аматорськими колективами як на материзні, так і в діаспорі. Крім того, очевидне новаторство пана Андрійчука в розділі народного мистецтва, де всі номери концертної програми створюють єдине пісенно-театральне дійство. Гармонійно вписуються в концертні програми "Дарничанки" солісти,дуети ,тріо та інші вокальні групи.Окремий блок складає виступ веселого тріо "Дарницькі гречаники", з неповторним гумором Павла Глазового на народні мелодії в обробці П.Андрійчука.

Загалом, вся їхня творчість глибоко пронизана національним духом, про що неодноразово писали провідні українські газети: "Там, де співає "Дарничанка" під орудою Петра Андрійчука, – всі стають українцями".

Колектив записав до Фондів Українського радіо понад два десятки обробок пісень, які регулярно транслюються на радіо. Українське телебачення зняло повнометражний музичний фільм "Їхав козак", випущена аудіокасета(1999), а в 2004 році видавництво "Музична Україна" видало збірки "Співає народний хор" та "Співає Дарничанка", автором яких є П.О.Андрійчук та хормейстер хору Володимир Якимчук. "Дарничанка" озвучувала та брала участь у фільмах: "Вечори на хуторі поблизу Диканьки", "Роксолана".

Вийшов компакт-диск "Дарничанки" - "Єднаймося,люба родино!"(2007). На базі ансамблю "Дарничанка" створено творчу лабораторію, де проходять стажування студенти вищих навчальних закладів. 15 жовтня 2004 року в Українському Домі м. Києва відбувся IV Всеукраїнський фестиваль – конкурс колективів народного хорового співу ім. П.Демуцького, в якому прийняв участь ансамбль "Дарничанка" і отримав за свій виступ найвищу нагороду - Гран-Прі. В 2007 році "Дарничанка" отримала культурно-мистецьку премію імені Дмитра Луценка "Осіннє золото". В січні 2013 р.колектив на високому рівні відзначив свій золотий 50-річний ювілей!

Підготував Микола Рудаков

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Голуб'ята П. Глазовий / народна не вказано     1705
 Де як цілуються П. Глазовий / народна не вказано     1346
 Листи
 (Розповідь солдатки-удови)
Д. Луценко / П. Андрійчук не вказано     1936
 Пісня про хліб Д. Луценко / А. Пашкевич не вказано      18030
 Привітальна "Дарничанки" В. Юхимович / Д. Ткаченко не вказано     956
 Хата мого дитинства В. Олефіренко / П. Андрійчук не вказано     3129
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Микола Рудаков  18.05.2012
Відредаґовано: 26.03.2013
Переглядів: 4823



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]
2. Микола Рудаков (член клубу) 15.01.2013 13:13    
Вся "Українська хата"поздоровляє славний колектив "Дарничанки" з золотим ювілеєм!
50 років ви прославляєте українську пісню і Україну.
Щастя і добробуту всім при гарному козацькому здоров'ї!
+1/0

1. Микола Рудаков (член клубу) 01.08.2012 16:20    
Прошу додати сюди "Пісню про хліб" Д.Луценко/А.Пашкевич.Вона є на сайті
+1/0



  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2680.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB