На головну сторінку

Гуцули



Один з найперших рок-гуртів Радянського Союзу і, очевидно, перший український колектив, що почав грати справжний хард ще на початку далеких 1970-х. Грали підпільно, на весіллях, в сільських клубах... Адже в Союзі року не було, а той що ніби "був" - проходив через КГБ і жорстку цензуру. Червона рута трохи визнала і навіть відзначила дипломом талант цих простих сільських вуйків...

Перейти до списку пісень >>

Засновано: 1969
Місце заснування: Косів

Історія

Ідея створення у місті вокально-інструментольного ансамблю (ВІА) належала студентові училища прикладного та декоративного мистецтва Мирославу Волощукові. Назву "Гуцули" придумав Любомир Гавриш. Планувалося, що кожен учасник ВІА зможе запропонувати свій варіант наймення. Але Любомир не став очікувати колективного обговорення і непередбачуваного рішення більшості. Він викрав барабани і разом зі своїм другом за одну "ніч намалював на них придумане ім'я і відповідний орнамент.

Із властивою молодості самовпевненістю, хлопці бралися за сучасну обробку народних пісень, писали свої власні, виконували тогочасні шлягери відомих вітчизняних і зарубіжних груп. Навіть виробили свій неповторний стиль, так званий фольк-рок (суміш гуцульсько-галицького сленгу і рокових ритмів). Стиль, який вміло підхопили відомі сучасні групи "Брати Гадюкіни" і "Бункер Йо".

"Гуцули" стали помітним явищем в культурному житті нашого краю. Можливо, на фоні сяючих німбів патріархів традиційного гуцульського мистецтва творчість патлатих хлопців з провінційного ВІА комусь могла здаватися дитячими забавками і марною тратою молодих років. Можливо, хтось із прискіпливих літературних чи музичних критиків назве тексти окремих пісень примітивними, а музику до них — непрофесійною (жоден із засновників групи не мав музичної освіти). Але ніхто не наважиться ставити під сумнів феномен популярності "Гуцулів".

Досить послухати цей український архаїчний, аутентичний рок-н-рол початку 80-х років ХХ ст., щоб зрозуміти як ми — українці, себе не любимо. Шквал критики і нерозуміння з боку офіціозу, настільки почуте не вписувалося в тодішні музичні рамки і канони, гоніння з боку партійних і репресивних органів — і повні зали і захват публіки — з іншого.

Біда рок-гурту "Гуцули" в тому, що вони набагато випередили свій час, випереджають його, нажаль, ще й досі.

Специфічна гуцульська говірка, неповторний гумор, а часом і сарказм, глибока філософія окремих текстів накладені на основу світової рок-культури, створюють неповторний колорит звучання характерний тільки для "Гуцулів".

Щоб відновити справедливість, повернути українській музиці викинуту сторінку нашої музичної культури, нашої історії ми намагаємося повернути до вух слухача те дійство, що відбувалося багато років назад. "Show must go on".

Дежерело: http://huzulyrock.if.ua/
Сторінки в інтернеті:
  • Гуцули - офіційна сторінка

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Думи мої, думи Т. Шевченко / Гуцули не вказано    14013
 На вулиці Франка Я. Удудяк / Я. Удудяк не вказано    497
 Шєпка з нутрії Гуцули / Гуцули не вказано    1152
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: johny_ro  08.05.2012
Відредаґовано: 14.05.2012
Переглядів: 2267



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2673.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB