На головну сторінку

Олег Дорош



Олег Дорош - знаменитий співак 70-х - 80-х років, що виступав з легендарним естрадно-джазовим оркестром "Медікус" та іншими колективами.

Перейти до списку пісень >>

Місце народження: с. Тяпче Долинського району Івано-Франківської області

Біографія

В 1960-70-х роках у Львові були дуже популярними естрадно-джазовий колектив "Медікус" (керівник Ігор Хома) та його соліст, студент медичного інституту Олег Дорош. Він родом із села Тяпче Долинського району Івано-Франківщини. Любов до пісні перейняв від своєї співучої родини, йому був притаманний рідкісний голос. Особливо полюбили львів'яни у його виконанні пісню І. Хоми "Срібне коло", вона звучала щонеділі в концертах по замовленню на Львівському радіо. 25 листопада 1970 року Олег був запрошений на родинне свято до Любомира Криси, чоловіка сестри В. Івасюка. Невисокого зросту, з дещо настороженим поглядом, але веселими очима і щирою посмішкою, він скоро освоївся в новому товаристві і став його душею. Цього вечора виконав декілька пісень, і, звичайно, "Срібне коло". Його сильний голос з приємним тембром виривався через вікна на вулицю до здивованих перехожих, які зупинялися, щоб послухати несподіваний спів. Не маючи родини у Львові, Олег досить часто навідувався до родини Криси. Ці зустрічі перетворювались у веселі імпровізовані концерти, тож приходилося часом перепрошувати сусідів за надто потужний голос "маленького Карузо". В 1972 році до Львова з Буковини приїхав на навчання вже тоді відомий на цілий Радянський Союз композитор, поет і співак Володимир Івасюк. Любомир розповів Володі про Олега і організував їм зустріч. Прослухавши вокальні дані Дороша, Івасюк запропонував йому разом заспівати й записати на радіо нову його пісню "Пісня буде поміж нас". Минуло трохи часу, і львівський ефір збагатився ще на одну прекрасну українську пісню...

Подальша доля Олега Дороша склалася так, що провідною в його житті стала все-таки не медицина, а музика. Він був учасником таких колективів, як Київська капела бандуристів, Військовий ансамбль пісні і танцю, Закарпатський народний хор, Волинський народний хор, Гуцульський ансамбль пісні і танцю, а також естрадного колективу під керівництвом Народного артиста України Миколи Гнатюка. У 1999 році Олег Дорош передчасно пішов з життя. У жовтні 2009 р. в м. Долина Івано-Франківської обл. відбувся концерт-реквієм "Срібне коло", присвячений 10-річчю з того дня, як відійшов із життя видатний співак. Вечір пам'яті, у якому взяли участь Народні артисти України Михайло Кривень і Остап Гавриш, друзі Олега Дороша по пісенній та музичній творчості, мистецькі колективи району, зорганізували за сприяння міського голови Долини. І, як понад десять років тому, зазвучало "Срібне коло" артиста, яке навіть часові не під силу розірвати.
Сторінки в інтернеті:
  • http://uaestrada.org/spivaki/dorosh-oleg

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Балада про юнака І. Хома / І. Хома не вказано     624
 Верона Р. Боднар / І. Хома не вказано     649
 Далеко-далеко А. Пророк / А. Пророк не вказано    1241
 Каралуна Р. Боднар / І. Хома не вказано     525
 Козацька балада Р. Боднар / І. Хома не вказано     1829
 Криниця І. Хома / І. Хома не вказано    880
 Поросли межі терном Б. Стельмах / І. Хома не вказано    785
 Прощай, Львів Р. Боднар / І. Хома не вказано     606
 Срібне коло І. Хома / І. Хома не вказано    1127
 Цей світ, як маків цвіт Р. Боднар / І. Хома не вказано     1026
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Гориславець  29.01.2012
Відредаґовано: 18.04.2012
Переглядів: 2522



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2602.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB