На головну сторінку

Карпати



Чернівці. Керівники - Валерій Громцев, Олександр Епельман.

Перейти до списку пісень >>

Засновано: 1967
Місце заснування: Чернівці

Історія

"Карпати" - один з перших українських ВІА. Його було створено у 1967 році в Чернівцях при Будинку культури текстильників під керівництвом студента місцевого музучилища Валерія Громцева. До першого складу входили: колишній директор Центрального палацу культури Віктор Обдуленко, музикант Євген Тарнавський, солістка Світлана Юрченко (тепер Кобевко), поет Микола Бучко, на слова якого Громцев писав пісні.

Цікаво, що на перших порах хлопці навіть самотужки робили деякі музичні інструменти. А партитури своїх пісень Громцев ніколи не записував, а просто вивчав твори з колективом. "Карпати" давали власні концерти, іноді акомпанували вокальному жіночому ансамблю "Марічка", створеному Степаном Сабадашем. У репертуарі ансамблю було багато гарних пісень. Чимало з них Валерій Громцев створив на слова чернівецького поета Миколи Бучка. Це "Чекання", "Вже дощі зупинились", "Дивоцвіт", "Івана Купала". Микола Бучко розповідав, що тоді йому дуже подобалося писати українські тексти до популярних зарубіжних пісень. А Громцеву якраз і хотілося української пісні. Тому двоє митців легко знайшли спільну мову.

Якийсь час в ансамблі працював і Володимир Івасюк. У 1968 році, навчаючись у Чернівецькому медінституті, він опиняється у "Карпатах". Там вже працювало кілька гарних музикантів, одержимих, як і Володя, піснею. Вони, професіонали, охоче пускають у своє середовище новачка, який може вважатися рівнею найкращим скрипалям і гітаристам. Володя покладає надії на цей колектив і з усіх сил допомагає йому стати на ноги та завоювати симпатії молоді. Громцев познайомив Світлану Кобевко з Івасюком, вона ж першою і наспівала на одному із студентських вечорів "Червону руту". Газета "Радянська Буковина" від 28 грудня 1968 року вміщує фотографію ансамблю зі словами: "Молоді музиканти: Леонід Лебідь працює у чернівецькому Будинку офіцерів, Володимир Івасюк — студент Медінституту, Олександр Цехмістер навчається у культосвітньому училищі. Керує молодіжним колективом третьокурсник музичного училища Валерій Громцев. Перший рік звучать мелодії у виконанні "Карпат". Проте і буковинці, і жителі інших областей України вже мали можливість познайомитися з їхнім доробком: молоді музиканти виступали у програмі "Камертон доброго настрою", яку нещодавно Чернівецька студія телебачення транслювала на всю Україну". У тій передачі Володя разом з "Карпатами" вперше виконав свою пісню "Мила моя". Під "Милу мою" та пісню "Мандрівний музика" минула зима. І саме "Карпатам" Івасюк довірив перше виконання 13 вересня 1970 року "Червоної рути" і "Водограю". Солісткою була Олена Кузнєцова, з якою він заспівав дуетом — блискуча перемога. В 1971 році "Карпати", поряд з "Смерічкою", знялися в музичному телефільмі "Червона рута". А пісні Громцева "Жовтий лист" та "Івана Купала" на початку 70-х були в репертуарі майже всіх буковинських та галицьких ансамблів.

В 1973 році "Карпати" змінив самодіяльний статус на професійний - музикантів спочатку запросили повним складом до Хмельницької філармонії, де ансамбль отримав назву "Товтри", а потім, у 1974 р. вони всі перебралися у Волинську філармонію і стали "Світязем". Було записано кілька пісень на збірний диск-гігант українських ВІА, проте справжній успіх прийшов після 1975 року, коли до "Світязя" приєднався Василь Зінкевич. Вже за рік "Світязь" був один з найпопулярніших ВІА в Україні. Та в 1979 році Громцев залишив своє дітище і перебрався до Криму - там він зібрав свій недовговічний проект "Море", працював з "Чайками","Червоною рутою" і закінчив на флотському ансамблі "Графська пристань". Нині живе в Ізраілі.

Самодіяльний ВІА "Карпати" в будинку культури текстильників продовжував існувати і надалі (керував ним Олександр Епельман), інколи записувався, солістом тоді був Роман Копов. Ансамбль існує дотепер, перебравшись до Чернівецького центрального міського Палацу культури.
Сторінки в інтернеті:
  • http://uaestrada.org/ansambli/karpaty

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Мила моя В. Івасюк / В. Івасюк не вказано    65729
 Червона рута
 (символ української естрадної пісні)
В. Івасюк / В. Івасюк не вказано 4    314002
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Гориславець  25.11.2011
Відредаґовано: 02.12.2011
Переглядів: 2293



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2548.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB