На головну сторінку

Гамма Скупинський



Гамма Скупинський – український і американський композитор (США, Лос-Анджелес), автор кількох популярних хітів 70-х ("Осінь прийшла", "Ой чия ж то крайня хатка", "Ти - сонце в небі"), музики до голівудських картин і до мюзиклів "Весілля" (по Чехову) та "Сильне почуття" (За Ільфом і Петровим).

Перейти до списку пісень >>

Місце народження: Чернівці
Адреса: Лос-Анжелес, США

Біографія

Гамма Скупинський народився у Чернівцях. Його шкільним другом був Ян Табачник. Майбутній композитор провів свої студентські роки в стінах Казанської консерваторії, у класі композиції професора Альберта Лемана. Там же, в Казані він був членом СКБ "Прометей" Казанського Авіаційного Інституту, де під керівництвом Булата Галеєва займався питаннями теорії та практики світломузики, зокрема, вивченням світлових партитур Скрябіна. В результаті свого інтересу до джазу та рок-музики він прийшов в популярну казанську групу "Каравелла" як композитор і клавішник.

Після закінчення консерваторії композитора запрошують до Чернівецької філармонії для роботи музичним керівником відомих колективів "Червона рута" (солістка Софія Ротару) і "Смерічка". За роки творчої співпраці композитору вдалося довести ці колективи до високих стандартів популярності завдяки нововведенням в стилі оркестровки і композиції. Гамма Скупинський підготував музичну програму переможного виступу Софії Ротару в Сопоті. Його пісні стали користуватися величезною популярністю в концертах і в записах фірми "Мелодія". В цей же час Гамма Скупинський був рекомендований професором Московської консерваторії А.С. Леманом для прийняття в члени Спілки композиторів РРФСР.

У 1978 році випущений черговий диск-гігант Софії Ротару. У цьому ж році Скупинський емігрує до США. На "Мелодії" відповіли швидко – в 1979 році диск перевидано без його пісень "Ти – сонце в небі" та "Скрипка". Замість них додані ідеологічно витриманий "Жовтень" та "Визнання".

Після переїзду до Сполучених Штатів Гамма вступив на композиторський факультет консерваторії Нової Англії в Бостоні. Після закінчення мастерської програми по композиції в класі Малколма Пейтона (композиція) і Джорджа Рассела (джаз) він продовжив свою освіту в Бостонському Університеті. Тут він відвідував класи найцікавіших музичних діячів, таких як П'єр Булез, Джон Кейдж, Жоржі Лігетті, Джон Адамс, Стів Райх і багатьох інших провідних композиторів сучасності. Проживаючи в Бостоні, протягом декількох років займався теорією сучасних медіамистецтва і проблемами штучного розуму в "Media Lab" Масачусетського Технологічного Інституту. На замовлення Комісії з мистецтва м. Бостона з 1987 по 1992 роки писав твори для міських свят. Відбулося виконання балету "Холодольник" і хіп-хоп опери "Мізки Графіті". Захистивши дисертацію в Бостонському Університеті і отримавши звання Доктора музики, композитор переїхав до Лос-Анджелеса для роботи в кіноіндустрії Голівуду.

У Голлівуді він заснував пост-продакшн студію "Gamma Soundworks". Співпрацюючи з такими відомими кіностудіями, як Соні Пікчурс, Кушнер-Локе, Нью вейв, а також з незалежними кінематографістами, він створив саундтреки для десятків фільмів. У 2000 році фільм з музикою Г. Скупинського "Злочинці" ("Criminals") потрапив у десятку кращих незалежних фільмів 2000 року. Музичні твори композитора публікуються в пресі, записуються на студіях і виконуються по радіо та на концертах Росії, Америки та Європи (Париж, Берлін).

Крім популярних пісень і джазових творів, творче портфоліо композитора Гамми Скупинського містить 12 симфоній, 3 балети, більше десятка опер, 7 струнних квартетів, концерти для різних інтрументів, камерні форми, аудіо-візуальні інсталяції та музика для кіно і театру.
Сторінки в інтернеті:
  • http://uaestrada.org/kompozitori/skupynskyj-hamma

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Дорога
 (Прощай! Прощай!..)
Б. Касієв / Гамма Скупинський     815
 Осінь прийшла Б. Касієв / Гамма Скупинський    4929
 Скрипка (Всі мої пісні в серці зазвучать) невідомий / Гамма Скупинський     1574
 Ти - сонце в небі Б. Касієв / Гамма Скупинський     5523
 Троянда Б. Касієв / Гамма Скупинський     1407
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Гориславець  28.09.2011
Відредаґовано: 20.01.2012
Переглядів: 2133



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2501.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB