На головну сторінку

Ярослав Теплий



Лауреат Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів та фестивалів
Український (лемківського походження) поет, композитор, етнограф, етнолог, музикознавець. Громадський діяч. Голова Житомирської обласної організації Всеукраїнського товариства "Лемківщина". Член Національної Спілки журналістів України. Член Національної Всеукраїнської музичної Спілки. Мистецький керівник етно-фолк етно-фолк дуету "Червоне та Чорне" у складі Валентини та Ярослава Теплих (Cieply).

Перейти до списку пісень >>

Народився: 1961
Місце народження: Івано-Франківськ

Біографія

Теплий Ярослав Васильович працює в галузі культури та мистецтв з 1979 року. З 1982 року працює в Чуднівському будинку культури Житомирської області, де разом з дружиною – Теплою Валентиною Степанівною – створює вокальний дует "Червоне та чорне". З цього часу, працюючи як професійний соліст – вокаліст в жанрі дуету, веде активну гастрольно– концертну діяльність.

З 1983 по 1988 роки навчається в Рівненському інституті культури, де оволодіває методиками постановки голосу та вокально-хорового співу.

В 1983 – 86 роках керував вокально–хоровими колективами в м. Житомирі та смт Народичі, а з 1986 року. на пропозицію Житомирського обласного управління культури, очолює Поліський ансамбль пісні та танцю Житомирського МБК.

Катастрофа на Чорнобильській АЕС тимчасово перервала творчу кар'єру Теплого Я.В. в Україні. Концерти в тридцяти кілометровій зоні, в потерпілих районах Житомирської, Київської та Чернігівської областей, проживання на радіоактивно забрудненій території, а також особиста участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, негативно вплинули на стан здоров'я його сім'ї.

В 1987 році, на запрошення Сахалінського обласного управління культури, очолив Північно – Курильський ансамбль пісні та танцю. Поряд з цим не припинялася гастрольно – концертна діяльність дуету "Червоне та чорне", як самостійного професійного колективу, на Далекому Сході, в Сибіру, в Японії, в місті Анкорідж (Аляска, США), разом з ансамблем пісні Камчатської флотилії Тихоокеанського флоту – на кораблях бойового чергування ВМФ в Індійському океані, чим сприяв пропаганді музичного мистецтва України.

На початку 90-х років Теплий Я.В. був обраний головою місцевого осередку товариства "Україна", делегатом Всесвітнього конгресу українців у Києві (1992 рік).

В 1992 році повернувся до України. З цього часу і по сьогоднішній день працює в складі дуету "Червоне та чорне", який виступає на професійній сцені як самостійний колектив. Дует "Червоне та чорне" – лауреат міжнародного фестивалю родинної творчості "Мелодія двох сердець" (2000 рік), лауреат міжнародного фестивалю української культури в м. Сопот (Польща), 1993 рік, володар Гран Прі Міжнародного конкурсу "Пісні Тихого океану" (1990 рік), а Теплий Я.В. визнаний ще й кращим композитором цього конкурсу.

Як композитор, Теплий Я.В. – переможець Всеукраїнського конкурсу трагічної пісні "На Чорнобиль журавлі летіли". Його вокальні твори увійшли до збірок "Пісня долю вишила", "Тривоги зраненої кобзи" які видані видавництвом "Музична Україна".

Пісні Теплого Я.В. звучали та звучать у виконанні багатьох виконавців. Серед них – народний артист України Василь Зінкевич, лауреат міжнародних конкурсів Валерій Шумський, Сибірський народний хор та інші виконавці і колективи.

Твір на вірші Ганни Чубач "Чорнобильські Мадонни" у виконанні дуету "Червоне та чорне" увійшов до "Золотого фонду" Українського радіо. Теплий Я.В. та дует "Червоне та чорне" – почесний гість та учасник Всеукраїнських та міжнародних фестивалів лемківської культури ("Дзвони Лемківщини" м. Монастириськ Тернопільської області, "Лемківська Ватра", "Над Ославою" (Польща) та ін.).

За період з 1982 по 2012 роки були створені та представлені глядачам України і зарубіжжя вокальні програми "Заспіваймо пісню веселеньку", "Ти скажи нам, море", "Два кольори як наша доля", "Чорнобильські Мадонни", "Симфонія людських сердець" та інші, куди увійшли поряд з піснями сучасних українських авторів, народні пісні та романси. Велика роль Теплого Я.В. у дослідженні, вивченні та популяризації народної творчості такої етнографічної групи українців як лемки. Результатом цілеспрямованої та плідної роботи в цьому напрямку стає своєрідна "Антологія української лемківської народної та сучасної пісні" – чотири аудіоальбоми та один компакт-диск під загальною назвою "Лемківське весілля". Ця праця Теплого Я.В. та дуету "Червоне та чорне" стала помітним явищем в культурно – мистецькому, науковому житті та вагомим внеском у розвиток та зміцнення духовності, міжетнічних відносин в Україні.

В творчому доробку дуету "Червоне та чорне" - дев'ять пісенних аудіо альбомів і CD та перший український лемківський музичний фільм "Червоне та чорне: лемківської долі кольори" Автор етнокультурологічної монографії - книги "Українська Атлантида". З 2002 по 2009 року - організатор, режисер-постановник, автор сценарію та ведучий Поліського літературно-музичного фестивалю вшанування воїнів-інтернаціоналістів "Розстріляна молодість", котрий проводиться до річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан і до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. З 2010 року фестиваль має статус Всеукраїнського.

Має як галузеві нагороди, так і громадських організацій. Член Національної музичної спілки України. Член Національної спілки журналістів України. Голова Житомирської обласної організації Всеукраїнського товариства "Лемківщина". Дякуючи багатогранному таланту Теплого Я.В., високому професіоналізму, великій просвітницький та популяризаторської ролі його творчості, вміння донести мовою музики все саме найкраще, багато людей у різних куточках нашої планети приєдналися до скарбниці найкращих зразків пісенної творчості України.
Сторінки в інтернеті:
  • Ярослав Теплий - офіційна сторінка
  • Ярослав Теплий - офіційна сторінка
  • http://www.odnoklassniki.ru/duet2
  • http://vk.com/club27663107

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Будьмо! Я. Теплий / Я. Теплий    6111
 Смачне весілля невідомий / Я. Теплий     3654
 Чорнобильські Мадонни Г. Чубач, Я. Теплий / Я. Теплий    1835
 Я женитись хочу, хлопці! А. Шмалюк / Я. Теплий     1789
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Примітки:

http://www.facebook.com/pages/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BD%D0%B5-%D1%82%D0%B0-%D0%A7%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5-RedBlack/121290447907521

Дані ввів: maestron  11.04.2011
Відредаґовано: 29.10.2015
Переглядів: 1654



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2331.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB