На головну сторінку

Євген Мартинов



Євген Мартинов
надав Микола Рудаков
Радянський естрадний співак і композитор

Перейти до списку пісень >>

Дати життя: 22.05.1948 - 03.09.1990
Місце народження: м. Очеретин (Камишин) Сталінської області (нині Донецька обл.)

Біографія

Матеріал з Вікіпедії:

Євген Григорович Мартинов  - радянський естрадний співак і композитор. Народився 22 травня 1948 року у м. Очеретині (Камишин) Сталінградської області. Дитинство Мартинова пройшло в Донбасі. Євген Мартинов закінчив музучилище в Артемівську й Сталінський музично-педагогічний інститут (нині консерваторія імені С. С. Прокоф'єва) за фахом кларнета.

Працював солістом ансамблю "Радянська пісня", джаз-оркестру В. Людвиковского, Росконцерта (колишнього оркестру Эдди Рознера). З 1975 по 1989 рік - музичний редактор журналу "Комсомольське життя". У своїй творчості Євгеній Мартинов опирався на найбільш удалі ліричні або нромадянські вірші І. Резника, А. Дементьєва, Р. Рождественського, М. Пляцковського й інших видатних радянських поетів. Мелодії Мартинова гарні, часом досить примхливі, світлі й щиросердечні, добре оркестровані.

Голос Мартинова - дуже дзвінкий, оксамитовий м'який тенор (баритональний тенор), досить широкого діапазону (йому пропонували стати оперним співаком) і з рідким гарним тембром. Саме характерний тембр є відмітною рисою мартинівського голосу. Завдяки гарній, чарівній сценічній зовнішності, непереборній особистій чарівності, а також натхненної, променистої, оптимістичної й романтичної манері співу Мартинов несе величезний заряд позитивних емоцій, майстерно передає слухачеві велике почуття радості й замилування, незмінно викликаючи відповідне захоплення. Навіть трагічні й драматичні за сюжетом пісні ("Лебедина вірність", "Балада про матір" та ін.) у Мартинова закінчуються світло й піднесено. Як композитор Мартинов - Моцарт радянської естради, як виконавець - нагадує Леля слов'янських переказів. Популярність Мартинова в СРСР ніколи не знижувалася на всьому протязі його творчого життя. Пісні Мартинова виконували видатні радянські співаки 1970- 1980-х,років - Софія Ротару, Йосип Кобзон, Ганна Герман, Вадим Мулерман, Марія Кодряну, Михайло Чуев, Едуард Хиль і інші. У цей час деякі пісні Мартинова співають і записують Юліан, Микола Басков, Пилип Киркоров, Ані Лорак.

У Євгена Мартинова є брат - Юрій, композитор. Євгеній був один раз одружений, дружина - Евеліна і їх син - Сергій (названий на честь Рахманінова і Єсеніна) у цей час живуть у Мадриді. Визнаний гідним багатьох лауреатських звань і почесних дипломів: Всесоюзний конкурс радянської пісні в Мінську 1973 рік, Всесвітній фестиваль молоді й студентів у Берліні 1973 рік. Переміг на міжнародних конкурсах естрадної пісні "Братиславська ліра" в 1975 році й у Болгарії в 1976 році. З 1974 по 1990 роки він - постійний лауреат всесоюзних телефестивалів "Пісня року".

Помер 3 вересня 1990 року в Москві в результаті гострої серцевої недостатності в під'їзді будинку в ліфті. Імовірно, Євгенія Мартинова ще можна було врятувати, якби не тривале очікування карети "швидкої допомоги", яка приїхала лише через 40 хвилин після виклику. У знак визнання заслуг композитора перед вітчизняною культурою в 1992 році одна з вулиць м. Артемівська в Донбасі названа іменем Євгенія Мартинова. З ініціативи діячів культури й друзів артиста в Москві в 1993 році створене Московське культурне суспільство "Клуб Євгена Мартинова", що займається культурної й добродійною діяльністю творча спадщина, що пропагує, чудового композитора й співака.

В 1993 році був названий Почесним громадянином міста Очеретин (Камишин).

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Кольори кохання В. Кудрявцев / Є. Мартинов не вказано     3013
 Лебедина вірність І. Федчишин / Є. Мартинов     3207
 Почни все знову А. Вознесенський / Є. Мартинов     377
 Яблуневий цвіт І. Федчишин / Є. Мартинов     6545
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Олександр  02.02.2011
Відредаґовано: 03.09.2013
Переглядів: 4290



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]
1. Микола Рудаков (член клубу) 30.08.2012 20:44    
Модераторе! Прошу виправити. Правильна назва області - Сталінська.
Місто Донецьк називалося -Сталіно.Сталінград то в Росії...
0/0



  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2264.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB