На головну сторінку

ВІА Водограй




Перейти до списку пісень >>

Альбоми:
  • Мирослав Скорик. Намалюй мені ніч.

Засновано: 1974
Місце заснування: Дніпропетровськ

Історія

ВІА "Водограй" був створений в Дніпропетровській філармонії в 1974 році, основу його склали досвідчені джазові музиканти з біг-бенду Володимира Марховського -саксофоніст Олександр Шаповал (11.06.45), клавішник Олег Косько, барабанщик Анатолій Гуров, басист Олександр Іщук, а солістами стали Людмила Артеменко (екс-"Смерічка") та Віктор Шпортько.

Досить швидко гурт добився визнання - естрадний композитор №1 в СРСР Давид Тухманов довірив "Водограю" запис музики до телефільму "Дорогой мальчик", а в 1977 році музиканти вже записали дебютний диск-гігант.Платівка вдалася досить еклектичною - патріотика та традиційна (не шлягерна) естрада розбавлялася високопрофесійними джаз-роковими обробками народних пісень та інструментальними п'єсами О.Коська. Вокалісти "Водограю" взялися випробувати сили в конкурсній боротьбі - Людмила Артеменко тричі ставала лауреатом другої премії -спочатку на конкурсі виконавців радянської пісні в Москві в 1977 році, потім двічі підряд на телеконкурсі "С песней по жизни". В 1979 році третє місце на цьому ж конкурсі здобув Віктор Шпортько, після чого був запрошений до Київського мюзик-холу. Його замінив Олег Хоменко - на концертах величезним успіхом користувалася виконувана ним арт-рокова пісня О.Шаповала на вірш О.Блока "Девушка пела в церковном хоре" - на жаль найкраще творіння "Водограю" так і не було записане. А зафіксована в 1979 році нова програма гурту була тоді розділена "Мелодією" на три міньйони - найцікавішою виявилася платівочка з джаз-роковим репертуаром.

Музикантам набридли філармонійні ВІА-обмеження - першим пішов Косько,в 1980 році він створив джаз-рокову групу "Кредо". Через рік "Водограй" залишив його засновник - О.Шаповал очолив джаз-оркестр Київського театру естради. Досить швидко склад ансамблю повністю змінився - залишилася тільки Людмила Артеменко, яка й стала художнім керівником; згодом вона була удостоєна звання Заслуженої артистки України. Відсутність самобутніх шлягерів спричинила до того, що "Водограй" поступово втратив свою популярність. Справи пішли дещо на краще з приходом в 1989 році нового музичного керівника Ігоря Семендяєва (екс-"Краяни").

В 2005 році лейбл Астра випустив CD "Водограй" - збірник складений з записів різних років із архіву Олександра Шаповала.

Джерело: http://kmstudio.com.ua/index.php?nma=cherem&fla=stat&nm=vodogray

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Три трембіти О. Вратарьов / М. Скорик Мирослав Скорик. Намалюй мені ніч.   1978 5695
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Acute  22.09.2010
Відредаґовано: 24.09.2010
Переглядів: 7058



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2120.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB