На головну сторінку

Марія Гатала-Квасневська



Марія Гатала-Квасневська
надав Богдан Косопуд

Перейти до списку пісень >>

Біографія

Марія Гатала-Квасневська - член Української асоціації письменників художньо-соціальної літератури та член Міжнародної асоціації письменників мариністів-баталістів. Автор поетичних збірок: "Отрута і мед кохання" у двох книгах, "Прекрасно все ж таки любити", "Береги надії". Вона співавтор музичної збірки "Відлуння весни" - пісні та романси композитора Валерія Квасневського, написані на її вірші.

Шоста книга "У герці з долею" - це звернення до жанру прози, куди увійшли автобіографічна повість про пережите, романтична повість "Адажіетто Малера", цикл маленьких оповідань /есеїв/ "3 віконця до людей" та оповідання для дітей "Школа милосердя".

Марія Гатала-Квасневська народилась в сім'ї залізничників. Працювала на Львівському залізничному вокзалі квитковим касиром кас дальнього сполучення. Закінчила залізничний технікум. Була відзначена званням "Кращий касир вокзалу" та " Кращий касир мережі залізниць Радянського Союзу" удосто¬єна званням "Почесний залізничник України"

Через безглузду помилку лікарів втратила ногу. В цей період почала писати вірші. Активно увійшла в інвалідний рух! Обрана членом Ради Львівської обласної асоціації інвалідів. Почала друкуватись у Всеукраїнськії газеті "Благовіст". Неодноразово вірші Марії Гатали-Квасневської відзначалися в літературних конкурсах "Благовісту" першими преміями. Марія Гатала-Квасневська - автор слів гімну інвалідів України "Нам мужності не позичати" /український та російський текст/, музика Валерія Квасневського. Перший виконавець - соліст Львівської Національної опери Андрій Бенюк.

До 100 річчя Львівського залізничного вокзалу нею була написана "Дорожня пісня" укра¬їнською та російською мовами, покладена на музику Валерієм Квасневським, яку вперше виконав автор музи /російський текст/, а український текст цієї пісні вперше прозвучав у виконанні соліста Львівської філармонії Богдана Косопуда до Дня залізничників по Львівському радіо. За четверту збірку віршів "Береги надії" поетеса удостоєна премії "Гілка золотого каштану". За книгу "У герці з долею" та збірку віршів "Прекрасно все-таки любить", написана російською мовою, Міжнародна асоціація письменників баталістів і мариністів удостоїла авторку званням лауреата літературної премії імені Костянтина Симонова з врученням золотої медалі.

Пісні та романси на слова Марії Гатали-Квасневської, дружини композитора Валерія Квасневського, відзначаються тонким ліризмом, а тематика їх різнобічна - це духовні твори, патріотичні пісні, любовна лірика в яких слово і музика гармонійно поєднуються. Серед перших виконавців їхніх творів: заслужена артистка України Наталя Романюк, Богдан Косопуд, Світлана Мончук, Андрій Бенюк, Олена Вакуленко, студенти Національної музичної Академії ім. Лисенка, учні музичних училищ та музичних шкіл.

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Дорожня пісня М. Гатала-Квасневська / В. Квасневський     1031
 Знову бачу тебе я, матусю М. Гатала-Квасневська / В. Квасневський      1326
 Розквітай, Україно М. Гатала-Квасневська / В. Квасневський      3801
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані додано:  09.07.2010
Відредаґовано: 09.07.2010
Переглядів: 2021



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]
1. Валентина (гість) 30.11.2011 00:42    
Де можна знайти вірші М.Гатали-Квасневської? Як зв'язатись з автром? Хочу почитати її твори, але в інтернеті не можу знайти. В пам'яті уривок із одного вірша авторки, хочу почитати інші.
0/0



  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/2022.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB