На головну сторінку

Анатолій Пащенко



Анатолій Пащенко

Український композитор, співак, аранжувальник, художній керівник вокально - інструментального ансамблю "Краяни".

Перейти до списку пісень >>

Дати життя: 08.11.1952 - 26.07.1990
Місце народження: м. Горький

Біографія

Анатолій Олексійович Пащенко народився 8 листопада 1952 р. у місті Горький (нині Нижній Новгород, РФ) у сім'ї військового офіцера, тому часто доводилося змінювати місце проживання.

З дитинства Анатолій зачаровувався і милувався народними піснями, а також занотовував їх. Музичне училище закінчив у м. Іваново. Потім почав співати "блатний" репертуар у ресторанах Горького, також переспівав майже весь репертуар "Бітлз", італійську естраду... Він однаково вміло грав на клавішних, бас–гітарі, баяні, наї. На перших курсах Горьковської консерваторії (факультет народної музики і композиції, закінчив 1977 р.) почав писати власні пісні і робити обробки народних пісень.

Якось у місто Горький приїхав колектив із міста Полтава. Звісно, що Анатолій Пащенко прийшов на концерт полтавських артистів. По закінченні концерту Анатолій поговорив з музикантами про те, що сам займається народними піснями та мріє повернутися в Полтаву; попрохав поговорити з директором філармонії, щоби йому прислали розподілення у Полтаву по завершенню навчання в консерваторії. І ось, з 1978 року Анатолій живе і працює у Полтаві. У обласній філармонії йому запропонували очолити ВІА "Краяни" та зібрати новий колектив ("Краяни" існували з 1974 року, однак 1978 р. музиканти перебралися до Бєлгородської філармонії й організували там ВІА "Фестиваль"). Досить швидко Анатолій зібрав новий колектив та почалися повноцінні репетиції. Саме пісня "Туман яром" (у використали голоси птахів і звуки природи) у авторській обробці і визначила весь подальший стиль колективу. Далі були пісні "Чого квіти не в'януть" (музика Олександра Зуєва, вірш Іллі Бердника), обробка народної пісні "Калина"...

Найвідоміший склад "Краян" 1984 року: Володимир Колесник (гітара), Сергій Прокопишин (флейта, саксофон), Андрій Новинський (барабани), Ігор Рибальченко (клавішні), Ігор Семендяєв (бас-гітара, замінив Миколу Жовницького). У колективі не було лідера–вокаліста — співали всі.

Дуже вимогливим у роботі був Анатолій Пащенко того ж вимагав і від естрадників - працювати довго над кожною фразою. Він ставив мистецтво вище за гроші, намагався вийти на світовий рівень. "Краяни" брали участь у серйозних конкурсах та фестивалях, звідки привозили звання лауреатів: у 1987 р. "Краяни" і Анатолій Пащенко стали дипломантами Всесоюзного конкурсу артистів естради, де виконували "Туман яром"; у 1988 р. з першого Республіканського конкурсу "Пісенний вернісаж" у Києві "Краяни" приїхали зі званням лауреатів. Вони ставали лауреатами конкурсу "Пісенний вернісаж" ще одинадцять разів! І досі цього своєрідного рекорду ніхто з музикантів не перевершив!

Дискографія:

  • 1981 р . - перший міньйон "Краян" фірми "Мелодія" (пісні: "Роксолана", "Стожари", "Что тебе подарить", "За літами");
  • 1985 р. - диск-гігант "Что тебе подарить?";
  • 1986 - диск-гігант фірми "Мелодія" - "Український сувенір".

26 липня 1990 р. мікроавтобусом "УАЗик" Анатолій Пащенко та водій поїхали до Києва по афіші. Авто поламалося на зворотньому виїзді зі столиці, Анатолій допомагав водієві у ремонті, відремонтували і, втомлені, поїхали у напрямку Полтави. Був сильний туман... Поруч села Малютинці вони наздогнали "КамАЗ", що віз металеві кутники і прути, їхній "УАЗ" зі швидкістю майже 60 км/год врізався в "КамАЗ"... Анатолія Пащенка протаранило металом... Похований на Розсошинському цвинтарі м. Полтави. Про трагедію 26 липня 1990 року нагадує кущ калини на 136-му кілометрі поруч автошляху Київ-Полтава.

  ПІСНІ
НазваСлова / МузикаАльбомA Файли  Рік  #
 Берегиня В. Герасимов / А. Пащенко     6866
 Над дніпровським краєм В. Крищенко / А. Пащенко     1205
 Роксолана А. Пащенко / А. Пащенко     2094
 Аби побачити пояснення малюнків у колонці "Файли", підведіть курсор мишки до малюнка.      
Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані ввів: Микола Рудаков  20.10.2009
Відредаґовано: 18.11.2021
Переглядів: 2241



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]
1. Маслій Михайло (гість) 10.12.2011 09:36    
Пащенко Анатолій Олексійович (7. 11. 1952, м. Горький, нині Нижній Новгород, РФ — 26. 07. 1990, м. Пирятин Полтавської обл.) — український композитор, аранжувальник. Закінчив (1977) Горьковську консерваторію (факультет народної музики і композиції). З 1978 — у "Краянах". Загинув в автокатастрофі. Похований на Розсошинському цвинтарі м. Полтави.

ВІА "Краяни" був утворений 1974 року в Полтавській обласній філармонії. На другому Республіканському конкурсі артистів естради у 1978–му "Краяни" на чолі з саксофоністом Олегом Шеременком отримали диплом та... перебралися до Росії, під дах Бєлгородської філармонії. Уже як ВІА "Фестиваль" швидко добилися всесоюзної популярності. А новозібрані "Краяни"очолив випускник Горьковської консерваторії Анатолій Пащенко.
0/0



  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/1699.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB