На головну сторінку

Георгій Володимирович Андрузький




Перейти до списку пісень >>

Народився: 1827

Біографія

Згадують його:


1961, А.І. Костенко:-)


Андрузький Георгій Володимирович. Народився 1827 року в с. Вечірках, Пирятинського повіту, в сім'ї дрібного поміщика.

З 1839 по 1845 рік учився в шляхетному пансіоні Першої Київської гімназії, а потім в Київському університеті, але не скінчив його, бо в 1847 році був заарештований по справі Кирило-Мефодіївського товариства.

Знайомство і зустрічі з Шевченком у Києві 1846 року справили на студента Андрузького глибоке враження і стимулювали його громадську та літературну діяльність. Це яскраво висловлено у його вірші-привітанні з приводу приїзду Шевченка до Києва. Привітання розпочинається словами:


Скажи мені, батьку,

Що діється з нами —

Як на тебе глянем,

Мов не тії станем.


В червні 1847 року Андрузького поселили в Казані і дозволили продовжувати навчання в університеті, але за "строптивый характер" і бунтарську поведінку через кілька місяців його відправлено, за наказом царя, в Олонецьку губернію "с учреждением за ним строгого надзора".

В 1850 році в його хаті зроблено обшук, і на підставі знайдених антиурядових матеріалів олонецький губернатор М. Писарєв доносив шефу жандармів графу Орлову: "Андрузский, как упорный малоросс, остался при тех же нелепых и преступных мыслях, которые обнаруживал в учрежденной в 1847 году под начальством Вашим комиссии, в которой я имел честь находиться".

Серед знайдених паперів був зошит, в якому Андрузький написав конституцію республіки, були записки, щоденники та українські пісні і поезії Шевченка, а також вірші самого засланця "также неблагонадежного содержания".

В доповідній записці на ім'я Миколи І генерал Дубельт запропонував: "Как человека не исправившегося... заключить в Шлиссельбургскую крепость".


Після цього Андрузького вислали на Соловки під пильний нагляд.

В 1854 році він виявив неабияку хоробрість у воєнних операціях проти десантних англо-французьких військ і в нагороду за це був переведений в Архангельськ.

В 1856 році йому було дозволено повернутися на Полтавщину, але під наглядом поліції, який було знято лише в 1864 році.

Дата смерті досі не встановлена.


Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані додано:  25.02.2009
Переглядів: 1512



  Виправлення та доповнення     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/persons/1333.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB