На головну сторінку

Йшов Місячейко попід Небойка

Колядка стародавня: Різдво Світа – Свят-Вечір

Українська народна пісня
До мого пісенника: 1 2 3

 
Йшов Місячейко попід Небойка
    Приспів: Буде Христос на Вечери ! 

А за ним за ним Темна Темнойка
Темна Темнойка Єго Матїнойка
Ясний Місячейко Єго Батейко
Ясна Зоройка Єго Сестройка

Я єздем Посел від Господа Бога
Щоб ми ту були Тисові Столи
Тисові Столи Обруси Лянні
А Кубойки в Три Рідойки
Півмиски Порцелянові Лижки Цинові
Цинові Лижки Воріхові Миски
Відельцї Золотії Ножі Срібнії
Ножі Срібнії Хлїби Пшеничнії

В Першім рідойку Солодок Медок
В Другім рідойку Зелене Вино
В Третїм рідойку Пшеничне Пиво

Солодок Медок для Пречистої
Зелене Вино для Господа Бога
Пшеничне Пиво для Всїх Сьвятих

Сама сї Церков розтворила
Сами сї Дзвони роздзвонили
Само сї Сьвітло розсьвітило
Сами сї Книги розложили

Новий приспів: Щедрий Сьвятий Вечеройко!* Сам Господойко Службу Божу правив А Коло Него Ангели Єго Сьвічоньки сї сьвітять за Господиню Служба Божа сї править за Господаря Ангели сьпівають за Челядойку Дай же вам Боже Щастє-Здоровє Щістєйко на Двір на Худобойку Вам на Здоровє на всю Челядойку

Поділитись сторінкою: FB
 
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПІСНЮ
[cховати]

Ключові слова: Стародавні колядки та щедрівки (дохристиянські), Обрядові пісні, Колядки, Народні пісні, Йшов Місячейко попід Небойка, Колядка стародавня: Різдво Світа – Свят-Вечір
Джерело: Староукраїнські релігійні роздуми про Бога © Видавництво "Павутинонька", Нью Йорк – Львів – Київ – Харків – Москва, 2004

Примітки:

Староукраїнські Колядки і Щедрівки: Святе Різдво (Свято Різдва Світа: Свят-ВечірКоляда) ... Щедрий Вечір (Свято Місяця й Прадіда: Новий РікСвяті Водорщі) ... Великдень ... Зелені Свята (Трійця) ... Івана Купала ... Рокове Коло.


Богу молився щоб Світ творився.

Буде в Тебе Господь на Вечері.

Свята, Тайна, Вечеря: А Третїй гостю Дробин Дощ іде. Бо прийдуть до Тебе дай Три Гостоньки.

Будуть до Тебе з Неба Гості. Первий Гоститель Святе Рожество.


Листки з приводу цієї Пісні:

Ідеал щастя.

Світ Різдва-Коляди — Храм Українських і загальнолюдських мрій.

Святий Вечер 6.01 — властиве Свято Різдва-Коляди.

Свята, Тайна, Вечеря 6.01 — Як її підготувати і що вона означає?

Українські релігійні роздуми про Бога.

День реліґійно-філософських роздумів на Астральні теми, Варвари 17.12: Святочне варенні пшеничного пива.

Св. Микола 19.12 – Народний речник перед Богом і Прадід: Варення пива для Святого Збору.

Стежки до листків про Українські традиції.

Рокове Коло.


Передовсім вислів реліґійних ідей. Передовсім Колядки й Щедрівки є висловом реліґійних ідей, які в довговіковому культурно-історичному розвитку народу назбиралися й уложилися в культурні верстви. Святочні обряди були би для сучасного Українського народу пустою формою, коли б не виповнювали їх ідейним змістом Колядки і Щедрівки.

Ідея Почину Світа і його Творця. Староукраїнські Колядки означуються в першій мірі всі як культово-реліґійні, з кількома відмінами реліґійного шанування відповідно до культурно-історичного розвитку Українського народу. Та основою цього шанування є ідея Почину Світа і його Творця. Для того всі Українські Колядки можна означити як Міти про Почин Світа і Первовічне людське життя. Тому то і традиції про первісне господарське й суспільне життя народу містяться в Колядках.

Пракультурна реліґійна ідеологія: поклін Богу Творцеві. Реліґійна їх ідеологія є дуже старинна, можна сказати — пракультурна, мимо того, що бувають вони попереплітані ідеями й іменами християнськими. А зовсім самостійний світогляд виявляють Колядки, присвячені особливо питанню Почину Світа. Вони в цій темі не зв'язані ані християнськими, ані біблійними поглядами і очевидно складені народом дуже давно і в більшій частині самочинно та незалежно. Вони дають матеріал великої вартості для культурно-історичних етнологічних дослідів над Українським народом.

Традиції Спасителя і старинна ідея Бога. У Старовіцьких Колядках про Почин Світа нема спомину про особистого Творця; у деяких бувають лиш приспіви з окликами до Бога і Сина Божого. — Не можна бути певним, що вони є пізнішими додатками з доби християнської. Вони якраз роблять враження виразів мітичного змісту про Сина Божого, хто'зна чи не в зв'язку з традиціями Полудня про Спасителя Світа; але все таки криється в них, ― хоч би й старинна, ― ідея про Бога.

Реліґійні роздуми про Сотворення Світа. Значна частина Колядок, ― як побачимо опісля з Місячною символікою, ― має за основу ненастанну творчість "Господа (Бога)", яка приявлюється у всевідживаючій Природі. Вони подобають на реліґійні роздуми (думи) з приводу Сотворення Світа, бо вказують на залежність від "Господа (Бога)" всього життя в Природі. І вони по своїй суті — і змістом і формою — належать до Колядок про Почин Світа.

Свята, Тайна, Вечеря. Нарід заздалегідь приготовляється до Різдва; духовними і обрядовими звичаями присвоює собі наперед ідеольоґію свого Великого свята та старається настроїти для нього свою душу й свої почування. Та з особливою побожністю приготовляється нарід до найбільш містичної й найдивнішої з святочних дій Різдва — Святої, "Тайної", Вечері. Вона сама собою має характер Свята, глибоко реліґійного і всю суспільність зворушуючого, — зарівно ідеали народні, реліґійні, як і суспільні та господарські займаючого. На Святу Вечерю приходить, як співають Колядки, сам Господь в Астральній славі. Адже Його супроводжують космічні Світила — ці Божі служеньки, Астральні Коляднички. Для них як найперших гостей готується Тайна Вечеря. Богові призначені первісні жертви земноплодів — страви на Святочному столі.

Є оця Тайна Вечеря найбільшою реліґійною дією Українського Різдва...



Пісню додано:  24.12.2005
Відредаґовано: 25.02.2010
Переглядів: 5076
  ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ
[cховати]
  ЗАПИСИ, MP3, НОТИ Скачати безкоштовно :)

Дізнатися більше
На жаль, до цієї пісні поки що немає жодного файла :(

Увага! Всі матеріали можна скачати безплатно виключно з ознайомчою метою для приватного використання! При додаванні файлів зважайте на авторські права! Щоб мати змогу додавати файли, у Вашому бровзері має бути дозволений JavaScript та відкривання нових вікон!

  ВІДЕОЗАПИСИ, КЛІПИ

На жаль, до цієї пісні поки що немає жодного кліпа :(

  ВИПРАВЛЕННЯ ТА ДОПОВНЕННЯ     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]

  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/songs/232624.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB