На головну сторінку

Геройський подвиг воїнів "Карпатської Січі"


...Підкарпатська Русь пройшла складний шлях свого політично-національного відродження у період між двома світовими війнами, поборюючи реакційні течії тутешняцтва, мадяронства, русофільства. В цій напруженій боротьбі за перемогу української національної ідеї визначну роль відіграли культурно-просвітницьке товариство "Просвіта", пластунський рух, національно свідоме учительство, зорганізоване в "учительській громаді".


Геройський подвиг воїнів "Карпатської Січі"

В ніч з 13 на 14 березня 1939 року Угорщина (з дозволу Гітлера, для якого українська проблема була неприйнятна) розпочала окупацію Карпатської України. Багатотисячній (за джерелом [3] налічувала 40 тисяч вояків) регулярній армії загарбників протистояли солдати Карпатської Січі, яка на той час була в стадії становлення (на той час налічувала в своїх лавах 10-12 тисяч погано озброєних стрільців). Спротив чинився по всій лінії наступу окупантів від Перечина до Хуста.

Нечисленні загони Карпатської Січі самовіддано протистояли величезній силі агресора...

Кровопролитний бій відбувся на Красному полі поблизу Хуста. Це місце стало Крутами Карпатської України. Січовики втратили близько 200 убитими і понад 400 пораненими; в полон було взято близько 300 чоловік. В боях на Красному Полі загинуло близько 230 січовиків, чеських воїнів і добровольців.

Якщо глянути на значимість цієї історичної події з погляду віхи світової події, то Красне поле символізує збройний спротив фашизму, який тут дістав перший відчутний опір у Другій світовій війні.

Загалом у ті дні у боях полягло близько тисячі січовиків, стільки ж патріотів стали жертвами фашистського терору після поразки Карпатської України, інші залишили окуповану територію рідного краю або перейшли до партизанської боротьби.


Проголошення незалежності Карпатської України

...На крихітній частині розділеної тоді між різними державними утвореннями української землі, здійснилася вікопомна мрія українців – створення своєї держави. 15 березня 1939 року в Хусті, на засіданні Сойму було проголошено незалежність Карпатської України. Президентом став Августин Волошин. Сойм ухвалив закон, який містив такі положення:

"1. Карпатська Україна є незалежна держава.

2. Назва держави є: Карпатська Україна.

3. Карпатська Україна є республіка з президентом, вибраним Соймом Карпатської України, на чолі.

4. ДЕРЖАВНА МОВА Карпатської України є українська мова.

5. Барва державного прапору Карпатської України є синя і жовта, при чому барва синя є горішня, а жовта долішна...".

Було також затверджено нинішній гімн України – "Ще не вмерла Україна..." Сойм затвердив організацію народної оборони "Карпатську Січ"...

...15 березня угорські війська розпочали загальний наступ по всій території щойно проголошеної української держави. Він завершився 18 березня її повною окупацією і приєднанням до Угорщини. Уряд разом із новообраним президентом А.Волошиним змушений був залишити територію країни.

Протягом півроку в Карпатах існувала українська держава... Від 11 жовтня 1938 р. до 14 березня 1939 р. Підкарпатська Русь – Карпатська Україна була автономною частиною федеративної ЧСР. 14–18 березня 1939 р. Карпатська Україна заявила про себе світу як незалежна держава. ...Через агресію та окупацію Угорщиною, здійсненими за згодою недавнього "покровителя" Карпатської України – Німеччини, молода незалежна держава ...припинила своє існування. Однак, незважаючи на це, вона залишила слід в історії боротьби українського народу за національну державність. Виникнення Карпатської України як держави також зайвий раз продемонструвало перед усім світом, що Закарпаття – українська земля, де живуть українці, які бажають мати свою соборну державність разом зі своїми кровними братами на інших українських землях.




Пов’язані пісні: .

---
Джерела:
1. Закарпатська обласна організація Української Народної Партії http://mysite.com.ua/xdem2439/pagesxdem2439/4_2.html
2. Урядовий портал http://www.kmu.gov.ua/control%5Cuk%5Cpublish%5Carticle?art_id=661967&cat_id=661248
3. Петро Мірчук. Нарис історії ОУН. Перший том: 1920-1939. (VІI ЧАСТИНА: КАРПАТСЬКА УКРАЇНА) http://www.geocities.com/upahistory/narys_oun/part_7.html
4. ВЕЛИЧ І ТРАГЕДІЯ КАРПАТСЬКОЇ УКРАЇНИ http://www.zn.kiev.ua/nn/show/485/45817/
5. "Спалах Карпатської України" (Ігор МЕЛЬНИК, "Поступ"), НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ, Перехід-IV http://observer.sd.org.ua/news.php?id=3189




Відредаґовано: 24.03.2006
Переглядів: 3898
  Коментарі     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]
2. Tokach (користувач) 20.03.2006 19:29    
Ще одна, не менше стосовна до подій на Красному Полі пісня "Пливе кача..."
0/0

1. Anrzej (модератор) 14.03.2006 20:18    
Пов'язана пісня: Дума про Карпатську Україну
0/0



  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/arview.php?type=nw&id=50

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB