На головну сторінку
Дізнатися більше

У Народний дім "Вишневий пиріг" вже не влазить...



На Андрія у Народному домі було так людно, як у казковій рукавичці... Організатори Андріївської вечірки у рамках мистецького проекту "Вишневий пиріг" громадської організації "Товариство "Вишнева гора", напередодні розклеюючи по місту афіші, навіть не сподівалися, що на свято прийде так багато людей. Місць за столиками не вистачило і ряди стільців довелося приставляти по периметру попід стінами.

Рівняни і приїжджі з ближніх районів учасники вечірки були активними учасниками дійства, яке відбувалося не на сцені, а в залі. Дівчата ворожили на заміжжя, хлопці демонстрували міць і спритність, намагаючись дотягнутися до калити, а усі присутні із задоволенням спостерігали за дійством.

"Андрію, Андрію, конопельки сію..." – саме піснею "Ворожба" Наталки Дяченко відкрили дійство солістки Театру етноестрадної пісні "Вишнева гора" Тетяна Батейко і Мирослава Толочик (керівник Наталка Дяченко). Пісня супроводжувала магічну пластичну композицією мім-дуету "Наступний крок" у складі Наталі Козел та Наталі Гуц. Під час вечірки окрім відомих пісень Наталки Дяченко прозвучало і дві нових пісні "Калита" і "Напередодні Різдва", які майстерно виконали солістки молодшого складу Театру етноестрадної пісні "Вишнева гора" Мирослава Фірчук та Яна Міськова. Дійство у руслі народних традицій вела відома фольклорна виконавиця та народознавець Раїса Цапун. З неабияким зацікавленням присутні слухали розповідь про те, як в Україні святкували Андрія та ворожили на заміжжя дівчата від народознавця Марії Немиро. І які б то були вечорниці на Андрія без вареників! Вареників вистачило усім: і тим, хто кусав калиту, і тим, хто ворожив, і тим хто за чаєм та кавою споглядав за дійством збоку. Чи не найбільш активними та зачудованими народним дійством виявилися канадські студенти, які за програмою обміну нині навчаються в Національному університеті "Острозька академія".

Залишається шкодувати хіба за тим, що проект вже рік, як успішно діє, має стійке коло шанувальників, але його керівники й організатори через відсутність фінансування не можуть дозволити винайняти для проведення вечірок більшого й кращого залу, як у Народному домі.

Ця, як і багато інших вечірок в рамках проекту "Вишневий пиріг" яскраво засвідчують, що наша громадськість спрагла до заходів такого роду. Народна традиція вимагає не просто сидіти в залі, а брати активну участь, демонструючи свої таланти і вміння.


Марина МАРТИНЕНКО
  

Статтю ввів: bohdanko  31.12.2008
Відредаґовано:
Переглядів: 451
  Коментарі     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/articles/231.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB